Hlavní obsah

Nádor na mozku ji připravil o úsměv. Ochrnula jí tvář

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od dětství trpěla Zabrina Radford (41) bolestmi hlavy, až v 21 letech lékaři zjistili, že za vše může nezhoubný nádor na mozku. Operovat ho ale nešlo. Žena tak žila s nádorem další roky, až jí nakonec ochrnula pravá tvář. Nyní se nedokáže ani usmát na své děti, ale přesto má naději.

Článek

Zhruba od devíti let si Zabrina stěžovala na bolesti hlavy, pravého ucha a krční páteře. Žádný lékař ale nedokázal říct, co je příčinou obtíží. Diagnóza přišla až o 12 let později: celé roky měla na mozku nezhoubný nádor velikosti golfového míčku. „Bylo to děsivé zjištění. Bylo mi 21 let a mému nejmladšímu synovi bylo devět měsíců,“ vzpomíná žena pro britský magazín Daily Mail.

Jak se zbavit nádoru?

Nejhorší ale bylo, že lékaři odmítali nádor odstranit. Báli se, že při operaci nevratně poškodí okolní nervy. Zabrinin manžel Ryan (45) se ale nehodlal vzdát, hledal všemožná alternativní řešení a nakonec zasáhla náhoda. Rodinný přítel se v New Yorku setkal s tamním vyhlášeným neurologem. A ten ho odkázal na londýnského kolegu, který zrovna začínal pracovat s gama nožem (přístroj, jenž cíleně ozáří potřebné místo a nahradí tak klasický chirurgický zákrok).

Jenže ani tenhle odborník si s nádorem na mozku neporadil. Pomocí gama nože se ho pokoušel odstranit dvakrát (v letech 2001 a 2004), ale nepodařilo se. Přesto to nebylo zbytečné. „Alespoň nádor dostal pod kontrolu. Nerostl, nezpůsoboval mi žádné bolesti, netrápil mě,“ popisuje Zabrina. Dalších 13 let žila normální život. Věnovala se práci obchodní poradkyně, cvičila jógu, tančila pole dance, plavala, zdravě jedla, prostě se o sebe pečlivě starala.

Foto: Profimedia.cz

Zabrina se naučila s nádorem žít aktivně. Tančí například pole danceFoto: Profimedia.cz

Problémy se opět přihlásily

Jenže v listopadu 2017, krátce před čtyřicátými narozeninami, začala Zabrina opět pociťovat bolest na pravé tváři a v pravém uchu. Prý si byla jistá, že to souvisí s nádorem, a okamžitě šla za lékařem. Neurolog, u kterého skončila, ji léčil botulotoxinem. Vpichoval jí ho do tváře, aby uvolnil obličejové svaly a zabránil nejrůznějším tikům a škubání. Jenže Zabrina měla pocit, že léčba nezabírá a problémy se naopak zhoršují. Šla tedy za dalšími lékaři, ale ani ti jí nedokázali pomoci.

Letos v únoru skončila v londýnské nemocnici u neurologa, který zjistil, že má v pravém uchu ošklivou infekci a hlavně odumřelou kost. Jednalo se o osteoradionekrózu, která může nastat i několik let po ozařování: gama paprsky naruší přirozený metabolismus kosti a ta postupně odumírá.

Foto: Profimedia.cz

Po poslední operaci má sympatická žena naději, že nervy v pravé části obličeje budou zase fungovatFoto: Profimedia.cz

Bude líp, věří celá rodina

V březnu lékaři odebrali Zabrině z ucha odumřelou kost a vyléčili jí infekci. Všechno vypadalo báječně, jenže když se probrala z narkózy, dozvěděla se, že má pravou tvář zcela ochrnutou. Zda v důsledku operace, nebo je to následek infekce, nikdo neví. „Každopádně to bylo opravdu těžké. Probudíte se a najednou se nemůžete usmát na svého muže, na své děti. V jejich tvářích čtete strach, ale nemůžete nic,“ vzpomíná žena.

Je však plná optimismu, protože má plnou podporu rodiny. V červnu podstoupila další operaci, při níž se lékařům konečně podařilo odstranit z mozku nádor, navíc jí i částečně zrekonstruovali ochrnutou tvář. „Už se můžu alespoň malinko usmát. K skutečnému úsměvu mám sice ještě daleko, ale věřím, že i to se zlepší,“ říká. Podle odborníků totiž nejsou nervy trvale poškozené a je pravděpodobné, že v budoucnu bude sympatická žena opět zcela v pořádku. „Čeká mě ještě hodně práce, ale věřím, že to zvládnu,“ uzavírá Zabrina.

Foto: Profimedia.cz

Zabrina s manželem a dvěma syny ještě než přišla o úsměvFoto: Profimedia.cz

Velké zdravotní trápení má i Američanka, které rakovina vzala naději na děti. Dnes má tři a bojuje dál.

Související témata:

Načítám