Hlavní obsah

Co všechno potřebujete vědět o fekální transplantaci?

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Termín fekální transplantace označuje specifickou léčebnou metodu, která může pomoci při léčbě zánětlivých střevních onemocnění. Jak poznáte, kdy byste o ní mohli začít uvažovat?

Článek

Napadlo by vás, že je možné transplantovat stolici? I když to zní nechutně, taková léčba existuje, a dokonce může být velmi efektivní. Účelem je obnovit rovnováhu střevního mikrobiomu. Metoda se prováděla již ve staré Číně, kde byla známá jako „konzumace žluté polévky“. Zředěná stolice se tehdy ze zdravotních důvodů pila. Dnes se takového postupu děsit nemusíte. Stolice se do střev aplikuje přes konečník kolonoskopem nebo sondou přes nos.

Komu může pomoci

Transplantace stolice se používá zejména u lidí, kteří trpí chronickými střevními obtížemi, jako jsou různé záněty střev, a kterým už nic jiného nepomáhá. Příčinou je narušení rovnováhy střevních bakterií, která je pro fungování těla nezbytná. K tomu může dojít vlivem nadužívání antibiotik, stravou plnou špatných tuků, cukrů a alkoholu nebo infekcí.

Podle doktora Davida Freje z pražského Centra funkční a holistické medicíny je metoda fekální transplantace nejvíce užitečná u infekce způsobené bakterií Clostridium difficile. Ta napadá střevo oslabené antibiotiky, projevuje se průjmy či zácpou, nadýmáním a bolestmi břicha. V krajním případě může způsobit i smrt. „Transplantace stolice se ale zkoumá i u pacientů, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku nebo chronické únavy,“ dodává lékař.

V budoucnu se o této terapii uvažuje i při léčbě obezity, celiakie, alergií, cukrovky nebo dokonce depresí, protože u všech problémů má střevní mikroflóra svůj nemalý podíl. „Obnova mikroflóry pomocí probiotik je pomalá, někdy zcela nedostatečná. Takže v těchto případech může fekální transplantace pomoci zásadně. V podstatě se jedná o přenos celého imunitního systému od zdravého dárce,“ vysvětluje David Frej.

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Procedura není příjemná, bolest a nepohodlí ale výrazně zmírní podaná sedativaFoto: Kzenon, Shutterstock.com

Hlavně to nezkoušejte sami

Jak to probíhá? Minimálně 50 gramů stolice se naředí solným roztokem. Do střev příjemce se směs dodá přes konečník ohebnou trubičkou zvanou kolonoskop nebo sondou přes nos. Je to nepříjemné, bolesti ani extrémního nepohodlí se ale bát nemusíte. Před zákrokem jsou vám podána sedativa.

Rozhodně se o něco takového nepokoušejte doma, ani kdybyste na internetu narazili na „zaručený návod“. „Hrozí nemálo nebezpečí, od přenosu infekce od neprověřeného dárce až po protržení oslabeného střeva,“ varuje Martin Pegner, manažer projektu euroGeeN. Úspěšné výsledky fekální transplantace mohou zhatit antibiotika. Proto byste lékaře měli informovat o užívaných léčivech.

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Stolice je do střev zavedena kolonoskopem přes konečník nebo sondou přes nosFoto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Stolice musí být úplně zdravá

Transplantaci stolice ale neprovádí každá nemocnice. Také je zatím relativně málo studií, které by mapovaly alternativní využití (mimo infekce způsobené bakterií Clostridium difficile). Za provedení z léčebných důvodů byste ale neměli nic platit. Je totiž vedeno jako běžný lékařský výkon u gastroenterologa.

Dárce musí projít testy na různá onemocnění, jako je HIV, salmonelóza, hepatitida a další. Vyžaduje se také celkový krevní obraz, biochemie a kultivace stolice, která musí být zcela zdravá. Jedině tak v těle příjemce dokáže podpořit růst přátelských bakterií.

Kde hledat? „Někteří lékaři se kloní více k anonymnímu dárci, v jiných případech upřednostňují geneticky bližší dárce z širší rodiny, což považují i mnozí klienti za snesitelnější variantu,“ říká Martin Pegner.

A jaké zkušenosti máte s klystýrem? Dávat si ho, nebo nedávat? 

Reklama

Načítám