Hlavní obsah

Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty, ořechy a rozmarýnem

Hodnocení:
(58)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

Vymýšlení dárků těm, kteří už všechno mají nebo nic nepotřebují je již tradiční předvánoční mentální cvičení. Já to většinou řeším prakticky – jedlým dárkem. Obdarovaný ocení čas a energii, kterou do přípravy vložíte, a ještě si pochutná. A tento pikantní naložený sýr s ořechy, sušenými rajčaty a rozmarýnem je jednou z možností!

Ingredience pro:
4 kusy
Na sýry
  • 4 hermelíny
  • 4 sušená rajčata v oleji
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce vlašských ořechů
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky rozmarýnu
  • mleté chilli
Do sklenice
  • slunečnicový olej
  • 1 cibule
  • čerstvý rozmarýn
  • chilli papričky
  • bobkový list
  • pepř
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve vyberte vhodnou nádobu: nejlepší jsou ty se širším otvorem a o něco větší, než je objem sýrů. Rajčata, česnek, ořechy, půl malé lžičky soli, pořádnou dávku čerstvě mletého pepře, rozmarýn a chilli dle chuti rozmixujte nebo nadrobno nasekejte na pastu.

Krok 2: Cibuli oloupejte a pokrájejte na plátky, sýry (my jsme použili Sedlčanský hermelín) podélně rozkrojte, naplňte rajčatovou směsí a podle velikosti lahve ještě rozpulte či rozčtvrťte .

Krok 3: Na dno sklenice dejte trochu cibule a pak už jen vrstvěte hermelíny, cibuli, papričky, několik bobkových listů, snítky rozmarýnu a asi lžičku celého pepře. Zalijte olejem asi 3 cm pod okraj a nechte na misce do druhého dne, podle potřeby pak ještě olej dolijte.

Krok 4: Sýry nechte uzrát buď 3 dny při pokojové teplotě, nebo asi týden v lednici. Pokud je chystáte jako dárek, volte lednici, aby obdarovanému vydržely přes svátky třeba na silvestra.

Skvělým jedlým dárkem pro gurmány bude i domácí pancetta, sušená panenka nebo třeba svařákový sirup.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek