Hlavní obsah
3,4
(59)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Vymýšlení dárků těm, kteří už všechno mají nebo nic nepotřebují je již tradiční předvánoční mentální cvičení. Vyřešte to prakticky – jedlým dárkem. Obdarovaný ocení čas a energii, kterou do přípravy vložíte, a ještě si pochutná. A tento pikantní naložený sýr s ořechy, sušenými rajčaty a rozmarýnem je jednou z možností!

20 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 kusy
Na sýry
  • 4 ks hermelínu
  • 4 ks sušených rajčat v oleji
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce vlašských ořechů
  • 1/2 lžičky čerstvého rozmarýnu
  • 1 špetka mletého chilli
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Do sklenic
  • 400 ml slunečnicového oleje
  • 1 ks cibule
  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 4 ks chilli papričky
  • 8 listů bobkového listu
  • 1 lžička pepře
Článek

Postup

01.

Nejprve vyberte vhodnou nádobu: nejlepší jsou ty se širším otvorem a o něco větší, než je objem sýrů. Rajčata, česnek, ořechy, půl malé lžičky soli, pořádnou dávku čerstvě mletého pepře, rozmarýn a chilli dle chuti rozmixujte nebo nadrobno nasekejte na pastu.

02.

Cibuli oloupejte a pokrájejte na plátky, sýry (my jsme použili Sedlčanský hermelín) podélně rozkrojte, naplňte rajčatovou směsí a podle velikosti lahve ještě rozpulte či rozčtvrťte .

03.

Na dno sklenice dejte trochu cibule a pak už jen vrstvěte hermelíny, cibuli, papričky, několik bobkových listů, snítky rozmarýnu a asi lžičku celého pepře. Zalijte olejem asi 3 cm pod okraj a nechte na misce do druhého dne, podle potřeby pak ještě olej dolijte.

04.

Sýry nechte uzrát buď 3 dny při pokojové teplotě, nebo asi týden v lednici. Pokud je chystáte jako dárek, volte lednici, aby obdarovanému vydržely přes svátky třeba na silvestra.

Skvělým jedlým dárkem pro gurmány bude i domácí pancetta, sušená panenka nebo třeba svařákový sirup.

Reklama

Načítám