Hlavní obsah

Nalitá Rybová nebo opilý Švehlík: Herci v rolích alkoholiků

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Že přijde herec na natáčení pod vlivem alkoholu nebo drog, to je noční můra každého režiséra. Někdy je ale nekoordinované chování žádoucí a součástí role. Kteří herci a herečky zahráli závislé opravdu přesvědčivě?

Článek

Zahrát obyčejného nemastného neslaného člověka je kolikrát těžší, než role výrazného excentrika. Ale ty jsou zase více vidět a také bývají více ceněny. Zahrát si alkoholika nebo feťáka je také příležitost, jak podat excelentní herecký výkon. Kdo se do role alkoholika či alkoholičky tak vžil, že bychom mu závislost snadno uvěřili?

Emily Blunt (38)

Závislost na alkoholu hraje prim ve filmu Dívka ve vlaku (2016), který nechává dost dlouho diváky v napětí, o co v něm vlastně jde. Zajímavostí je, že Emily Blunt si roli zahrála v době, kdy se nemohla alkoholu ani dotknout, protože byla zrovna těhotná. Kvůli tomu, aby dokázala roli pojmout co nejvěrohodněji, se herečka stýkala s na alkoholu závislými lidmi.

Foto: Profimedia.cz

Při natáčení byla Emily Blunt těhotná s dcerou Violet (5)Foto: Profimedia.cz

Linda Rybová (45)

Seriál Ulice je stálicí televizních obrazovek už od roku 2005. Objevila se v něm plejáda skvělých českých herců v čele s Hanou Maciuchovou (✝75) nebo Radoslavem Brzobohatým (✝79). Před třemi lety se do Ulice přistěhovala Linda Rybová a diváci mohli během let sledovat její pád až na samé dno. Z občasného zahánění stresu sklenkou a pak lahví vína totiž sklouzla do nefalšované závislosti. V roli zubní lékařky Blanky exceluje a těžko uvěřit, že skutečně není během natáčení opilá.

Foto: Profimedia.cz

Někteří se domnívají, že je herečka při natáčení skutečně opilá. Ta ale spekulace vyvrátila, v podroušeném stavu by prý nedokázala odříkat tolik stránek textuFoto: Profimedia.cz

Nicolas Cage (57)

Role osamělého scenáristy Bena v psychologickém dramatu Opustit Las Vegas (1995) patří k těm nejvýraznějším, které slavný herec ztvárnil. Diváci v něm sledují počínání hlavního hrdiny ve městě hazardu, jehož cílem je zapomenout na strasti života a v konečném důsledku se upít k smrti. Rozhodně to není zábavná podívaná, ale stojí za to. Herec dostal za svůj výkon Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Překoná Ben závislost, nebo ho bude stát život?Foto: Profimedia.cz

David Švehlík (49)

Z dalších tuzemských hereckých výkonů lze vypíchnout hlavní roli ve snímku Úsměvy smutných mužů (2018). Vznikl podle knižní autobiografické předlohy spisovatele Josefa Formánka (52). David Švehlík hraje ve filmu spisovatele, kterému ničí život závislost na alkoholu. Dopracuje se až k lahvi vodky denně a po opileckém kolapsu je poslán do léčebny. Ve filmu se objevilo i několik skutečných pacientů alkoholiků, které David Švehlík v rozhovoru označil za výjimečné a zranitelné lidi.

Foto: Profimedia.cz

S Davidem Švehlíkem si ve snímku zahrál Jaroslav Dušek (60) nebo Ondřej Malý (55)Foto: Profimedia.cz

Tilda Swinton (60)

Veselá podívaná není ani na Julii ze stejnojmenného filmu z roku 2008. Alkoholička v něm unese osmiletého syna bohatých sousedů, aby po nich mohla požadovat peníze. Anglická herečka ovšem alkoholu zrovna neholduje, svěřila se, že jí stačí velmi málo, aby zvracela nebo usnula. Její obavy, zda ve filmu sehraje přesvědčivé alkoholové představení, se ovšem ukázaly býti lichými. Předstírání opilosti zvládla na jedničku.

Foto: Profimedia.cz

I když Tilda Swinton téměř nepije, alkoholičku svedla zahrát skvěleFoto: Profimedia.cz

Josef Trojan (20)

Svým výkonem všechny překvapil syn herce Ivana Trojana (57) v dramatu Abstinent (2019). Snímek zachycuje devatenáctiletého Adama, který je v léčebně, aby se zbavil démona, který mu ničí život. Součástí děje jsou i pohledy do minulosti na jeho opilecké eskapády. Prostředí bylo skutečně autentické, protože se natáčelo mimo jiné i v Psychiatrické nemocnici Bohnice. Podobně jako Tilda Swinton ani Josef Trojan alkohol moc nevyhledává.

Foto: Profimedia.cz

Díky roli alkoholika se Josef Trojan dostal do širšího povědomí. Jeho posledním filmem je Šarlatán (2020), kde hraje po boku svého otce Ivana TrojanaFoto: Profimedia.cz

Ben Affleck (48)

Svou bývalou ženu Jennifer Garner (49) herec v minulosti hodně potrápil. Několikrát ho totiž musela odvézt do protialkoholní léčebny. Do postavy zkrachovalé basketbalové hvězdy Jacka ve filmu Cesta zpátky (2020) se ovšem díky tomu dokázal skvěle vžít. Jackovi se totiž stejně jako Benu Aflleckovi rozpadla rodina a on skončil na odvykačce.

Foto: Profimedia.cz

Při natáčení mohl herec čerpat z vlastních prožitkůFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám