Hlavní obsah

Proč nepít alkohol nalačno?

Foto: Marcos Mesa Sam Wordley, Shutterstock.com

Foto: Marcos Mesa Sam Wordley, Shutterstock.com

Reklama

Možná jste se divili, když si váš děda nebo otec mazali před plánovanou pitkou chleba sádlem. Oni ale moc dobře věděli, proč to dělají. Takové jídlo totiž částečně funguje jako prevence ošklivé kocoviny. Proč? A jaké potraviny jsou před pitím nejúčinnější?

Článek

I když je samozřejmě nejlepší se neopíjet vůbec, pokud už na to přijde, je dobré si to preventivně zařídit tak, abyste se nemuseli potýkat s nepříjemnou kocovinou. Právě tu totiž podporuje pití alkoholu nalačno.

Jak přechází alkohol do těla

Na vině je způsob, jímž ho tělo vstřebává: tento proces začíná v okamžiku, kdy alkohol ústy pozvete do těla. Protože se jedná o látku s nízkou molekulovou hmotností, snadno prochází buněčnými membránami a odtud do krevních cév. To je důvod, proč je malé množství absorbováno již přímo v ústech a následně i v jícnu. Jakmile požitý alkohol doputuje do žaludku, vstřebá se ho ještě víc – něco mezi 15 a 20 %. Poté přechází do tenkého střeva, kde dochází k hlavní absorpci, jejíž poslední část probíhá ve střevě tlustém.

Prázdný žaludek – rychlejší opice

Absorpce alkoholu v tenkém střevě je zase o něco svižnější než v žaludku, proto je prázdný žaludek důležitým činitelem rychlosti vstřebávání alkoholu. Když je totiž žaludek plný, alkohol se do krve dostává mnohem pomaleji. Je to proto, že prázdný žaludek nabízí více kontaktní plochy, která alkohol zpracovává. Když se ale naplní jídlem, sníží se její objem a vstřebávání alkoholu se tím zpomalí.

Foto: Nelli Syrotynska, Shutterstock.com

Prázdný žaludek rovná se rychlejší opice a horší kocovinaFoto: Nelli Syrotynska, Shutterstock.com

Kocovina a bílkoviny

Plný žaludek tedy zaručuje jak pomalejší vstřebávání alkoholu, tak pomalejší opici a menší kocovinu. Nejde ale jen o to se před plánovanou pitkou najíst, záleží také na tom, čeho se najíte. Předalkoholová svačinka by měla být především bohatá na bílkoviny, které vstřebávání alkoholu zpožďují až o 25 %. Tráví se totiž pomaleji, a proto zpomalují i vyprazdňování žaludku a udrží vás syté, což zase zamezí nežádoucímu přejídání. Alkohol totiž prokazatelně zvyšuje chuť k jídlu a láká k uzobávání nezdravých pochutin, které mohou následnou kocovinu jen zhoršit.

Co jíst před pitím alkoholu

Vedle bílkovin pocit sytosti podporuje také vláknina, která rovněž zpomaluje účinky alkoholu: ideální je proto kombinovat ji s bílkovinami. A v neposlední řadě je třeba myslet i na tuky pomáhající zpomalovat absorpci alkoholu v žaludku – vrstvička tuku mu brání projít žaludeční stěnou a dostat se rychle do krve (proto to sádlo na chlebu). Jak by tedy mohla vypadat taková zdravá předpařbová svačinka?

  • Vařené vejce, avokádo, rajčata -
  • Pečený losos, quacamole, celozrnné pečivo -
  • Ovesné vločky, bílý jogurt, banán, ořechy -
Foto: Vladislav Noseek, Shutterstock.com

Jídlo, které vám pomůže předejít kocovině, by mělo obsahovat bílkoviny, vlákninu a tukyFoto: Vladislav Noseek, Shutterstock.com

Dvakrát víc vody než alkoholu

Jako další preventivní opatření opice funguje dobrá hydratace během pití alkoholu. „Tedy prokládat nápoje alkoholické nejméně dvojnásobným množstvím čisté vody,“ radí profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně  s tím, že byste stále měli mít na paměti, že jakékoliv množství alkoholu zatěžuje organismus, játra, mozek i periferní nervy. I ráno po propité noci je dobré začít doplněním tekutin a to nejlépe nepříliš koncentrovaným bylinkovým čajem.

Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu, zase radí před alkoholovým dýchánkem užít tabletku B-komplexu, případně do jídla zařadit maso nebo sýr, což pomůže játrům. „Při metabolismu alkoholu dochází k vyčerpávání některých vitaminů, zejména skupiny B. To samo o sobě tělo vyčerpává a spolu s dehydratací vytváří kocovinu,“ vysvětluje.

Ženy se opijí dříve než muži

Déle a víc pít vydrží většinou muži. Ženy totiž mají nižší tělesnou hmotnost, vyšší procento tuku a menší množství enzymu zodpovědného za tvorbu kyseliny octové v žaludeční sliznici. A protože je pro ženy stejná dávka alkoholu toxičtější, měly by na správnou skladbu potravin před alkoholovým večírkem dbát hlavně ony.

Co všechno byste neměli jíst ani pít nalačno? Možná stojí za vašimi zažívacími problémy chybná snídaně.

Reklama

Načítám