Hlavní obsah

Nedaří se vám zhubnout? Možná máte zpomalený metabolismus

Foto: p_ponomareva, Shutterstock.com

Foto: p_ponomareva, Shutterstock.com

Reklama

Pořád držíte nějaké diety, jednou za čas se pořádně zničíte ve fitku, ale hubnout se vám přesto nedaří. Jste zoufalí, protože nevíte, co děláte špatně? Zkuste na to jít od základu: od metabolismu.

Článek

Chcete zhubnout, ale nevede se to? Možná vám správně nefunguje látková výměna neboli metabolismus. Ten zpracovává živiny, které přijímáte stravou, a rozhoduje o tom, co a kam v organismu doputuje. Když metabolismus dobře funguje, pak hubnete, přibíráte nebo váhu udržujete podle toho, kolik energie z jídla a pití tělu dodáte. Je-li jí méně, než vydáte, hubnete, a naopak. Pokud je příjem shodný s výdejem, váhu udržujete.

Zdá se vám, že si odpíráte, a přesto kila nejdou dolů? Je možné, že máte metabolismus zpomalený. Neděláte tyhle chyby?

Dietářky pozor

Zpomaleným metabolismem podle doktorky biochemie Michaely Bebové trpí mnoho lidí, především žen. Na vině nejčastěji bývají diety, které by správně měly vést ke ztrátě podkožního tuku. Ale… Lidské tělo je chytré a takzvaný šetřící gen si z dávných dob pamatuje, jaké je žít v nedostatku, a ukládá tuky do zásoby.

Takže když neúměrně a dlouhodobě hladovíte, metabolismus se zpomaluje a odmítá uvolňovat tukové zásoby. Vy máte hlad, jste unavení a dříve či později nevydržíte a dopřejete si. Tělo konečně zase dostane to, co chtělo a uloží zásoby na horší časy v podobě tuku. A pokud jedete v režimu: dieta, pohov, dieta, pohov a fungujete tak již několik let, metabolismus je zmatený. Neví, kdy mu dodáte, co potřebuje, neví, kdy mu to zase vezmete, a tak preventivně šetří pořád. Výsledek? Nehubnete, ať se snažíte sebevíc, a navíc se potýkáte s jojo efektem.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Střídání diet a přejídání metabolismus mate, a ten potom permanentně šetří na „horší časy“Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Stres podporuje ukládání tuku

Další příčina zpomaleného metabolismu pochází z minulosti, kdy byl člověk vystaven nějaké vypjaté situaci, například k útěku před šavlozubým tygrem. Hlavní roli hraje hormon kortizol. Ten na popud stresového podnětu vyvolá uvolnění zásob tuku a cukru, které mají tělu umožnit, aby reagovalo.

„Dnes prožíváte spíše stres dlouhodobý a psychický, tedy nedokážete zužitkovat uvolněné zásoby tuku a cukru, abyste mohli na stresovou situaci reagovat útěkem,“ vysvětluje doktorka Bebová.

Místo toho sedíte na židli v kanceláři a snažíte se přežít další výbuch vzteku, jímž vás častuje nadřízený. A tuky a cukry se zatím mohou pohodlně ukládat – na horší časy.

Nervové vypětí stahuje žaludek

Stres navíc ovlivňuje i funkci žaludku. „Ve velkém psychickém vypětí se žaludek stáhne a nejste schopni se najíst,“ vysvětluje Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně a majitelka firmy na krabičkovou dietu z Kostelce nad Orlicí. To je často příčinou nepravidelného stravování a zpomalování metabolismu. Obzvlášť, když jde o chronický stres. „Jakmile stres pomine, máte pocit, že potřebujete doplnit energii a sáhnete nejčastěji po něčem sladkém nebo se prostě jen přejíte,“ dodává.

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Stres dříve sloužil k mobilizaci těla k úprku. Dnes si možná rvete vlasy kvůli šéfovi, ale nikam neprcháte...Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Málo pijete

Pitný režim je alfa omega. Lidské tělo je ze 60 procent tvořeno vodou, a tak ji potřebuje doplňovat. Na každých 15 kilogramů hmotnosti půl litru. Takže pijte nejlépe neslazené nealkoholické nápoje postupně v průběhu celého dne.

Pohyb je pro vás cizí slovo

Pohyb by měl být váš kamarád. Měli byste mu denně věnovat alespoň hodinu. Však vaše orgány také neustále pracují. A začít můžete jednoduše: auto vyměňte za vlastní nohy, místo výtahu běžte po schodech, přivstaňte si ráno, a než půjdete do práce, protáhněte se.

Zásadní je pravidelnost

Připadá vám nastíněný problém složitý? I když se zdá, že za všechno může genetika, vymlouvat se na ni by bylo bezpředmětné. „Mechanismy fungování těla jsou stejné, změnily se podmínky, ve kterých člověk žije. A na ty je třeba se adaptovat,“ říká Michaela Bebová.

Zásadní roli v tom podle ní hraje pravidelnost, která jediná dokáže zpomalený metabolismus rozběhnout. Ke štíhlému tělu se zkrátka musíte projíst: jezte po třech hodinách, menší porce a kvalitní a čerstvé potraviny.

Reklama

Načítám