Hlavní obsah

Je podoba nutná? Kristen Stewart byste od Diany nepoznali, Jodie T. Smith jako Anne Boleyn šokovala

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Získat roli člena královské rodiny je docela prestižní záležitostí. Život smetánky totiž mnohé diváky fascinuje, a tak se filmy o urozených lidech většinou těší velké pozornosti veřejnosti. Které herečky si v minulosti zahrály královny nebo princezny?

Článek

Královna Anna Boleyn, princezna Diana i Blanka z Valois. Snímky o životě aristokracie jsou plné lákavého pozlátka, ale také problémů, které divákovi ukazují, že to, co se tváří dokonale, velmi často dokonalé není. Tyto herečky se postavily výzvě a zahrály si princezny a královny, které mají reálnou předlohu.

Tereza Ramba

V historickém televizním filmu Hlas pro římského krále (2016) se řeší volba nového římského krále. A kandidátem na tento post je moravský markrabě Karel alias Karel IV. v podání Kryštofa Hádka. Česká herečka se ujala vedlejší role první Karlovy manželky Blanky z Valois. Pár si tito dva herci zahráli už ve filmech Bobule (2008), 2Bobule (2009) a 3Bobule (2020). Nějakou dobu tvořili pár i ve skutečném životě, jsou to ale profíci a jejich rozchod jim další spolupráci nekomplikuje.

Foto: Ladislav Němec / MAFRA / Profimedia

Natáčelo se například na hradě ŠvihovFoto: Ladislav Němec / MAFRA / Profimedia

Jodie Turner Smith

Britská modelka a herečka s jamajskými kořeny vyvolala docela pozdvižení, když ji tvůrci třídílné minisérie Anne Boleyn (2021) obsadili do hlavní role anglické královny a manželky krále Jindřicha VIII. Některé diváky pobouřilo, že se tvůrci nedrželi historických faktů a slavné osobnosti změnili barvu pleti. Režisérka Lynsey Miller si ovšem za svým rozhodnutím ohledně obsazení stojí a uvedla, že pro roli vybrali tu nejlepší herečku a je ochotná riskovat, že se volba nebude mnoha lidem líbit.

Foto: Profimedia.cz

Mnoha lidem se nelíbilo, že tvůrci změnili osobě, která skutečně žila, barvu pletiFoto: Profimedia.cz

Kristen Stewart

Zajímavá byla i volba tvůrců snímku Spencer (2021), který se zabývá nepříliš šťastným obdobím života britské princezny Diany. Konkrétně se věnuje konci jejího manželství se současným králem Karlem III., tehdy ještě princem Charlesem.

Do hlavní role byla obsazena americká herečka často označovaná jako hollywoodská rebelka. Stewart šetří úsměvy, na červeném koberci se hrbí a vypadá, že je jí pozornost nepříjemná, má za sebou mnohé experimenty se svou vizáží. V rámci propagace filmu ovšem našla i svou něžnou stránku a na slavnostních premiérách a tiskových konferencích se objevovala v elegantních modelech značky Chanel.

Foto: Profimedia.cz

Děj se odehrává během vánočních svátkůFoto: Profimedia.cz

Stefanie Reinsperger

Televizní série Marie Terezie (2017–2021) pojednávající o jedné z nejmocnějších a nejslavnějších panovnic vznikla v koprodukci několika zemí včetně České republiky. A protože se snímek odehrával během téměř celého života Marie Terezie, vystřídaly se v této roli dokonce čtyři herečky. Jako předposlední v pořadí se divákům představila Stefanie Reinsperger, rakouská herečka s ženskými tvary, která nebyla všem divákům úplně sympatická. Postavu záletného manžela slavné panovnice Františka Štěpána Lotrinského ovšem ztvárňoval celou dobu jeden člověk – český herec Vojtěch Kotek, který se momentálně s manželkou těší ze svého prvního potomka. Je jím syn Hubert I. Šman Kotek.

Foto: Martin Hykl / CNC / Profimedia

Rakouské herečce se podařilo získat roli ikonické panovniceFoto: Martin Hykl / CNC / Profimedia

Jana Brejchová

Jedna z nejkrásnějších českých hereček, které se přezdívalo česká Bardotka, žije už několik let v ústraní, protože se potýká s roztroušenou sklerózou. Její role jsou ovšem nezapomenutelné. Patří k nim rozhodně manželka Karla IV. Alžběta Pomořanská, kterou si zahrála ve filmovém muzikálu Noc na Karlštejně (1973). Původně ale roli přijmout nechtěla, neuměla prý zpívat, také pro ni postava neměla zajímavý herecký vývoj. Nakonec ji ale přesvědčila herečka Jiřina Jirásková, která měla původně hrát postavu paní Ofky, ale kvůli tehdejšímu režimu byla nahrazena Slávkou Budínovou.

Foto: Profimedia.cz

Jana Brejchová v roce 2006, kdy se ještě objevovala na veřejnostiFoto: Profimedia.cz

Imelda Staunton

Velmi často filmově i seriálově ztvárňovanou královnou je britská panovnice Alžběta II. Zahrála si ji například Helen Mirren ve snímku Královna (2006) a za svůj výkon získala Oscara. V seriálovém hitu Koruna se v této roli zatím vystřídaly Claire Foy a Olivia Colman. V páté řadě se jako Alžběta II. objeví zákeřná učitelka Dolores Jane Umbridge z Harryho Pottera. Herečka přiznala, že seriál od samého počátku s nadšením sleduje a převzít štafetu pro ni byla velká čest.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco v Harrym Potterovi byla její postava neoblíbená, jako Alžběta II. si vyzkoušela, jaké to je být národem milovanáFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám