Hlavní obsah

Notorický opilec, charismatický buřič i plastelínový smolař. Dejte si nejlepší pirátské filmy!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozbouřené moře, divoké souboje, dobrodružství, boj dobra proti zlu, napětí, ale i láska či romantika. To vše nabízí filmy s pirátskou tematikou. Znáte ty nejlepší snímky, kde jsou v hlavní roli právě piráti? A ne vždy jen zlouni s hákem místo ruky?

Článek

Piráti patří ve světě filmů rozhodně ke klasice. A když už má člověk pocit, že všechno viděl, přijdou tvůrci zase s nějakým neotřelým pojetím. Tohle jsou podle nás nejlepší pirátské filmy, z nichž si vybere každý. Některé jste určitě už i viděli, ale věřte, že i opakované shlédnutí stojí za to!

Piráti z Karibiku: Prokletí černé perly (2003)

Začalo to v roce 2003 s příchodem snímku Piráti z Karibiku: Prokletí černé perly. To byl totiž okamžik, kdy se zrodila pirátská hvězda jménem Jack Sparrow. Pirát, který zvládne jakékoli nástrahy a nebezpečí bez úhony, ale spíš díky svému důvtipu, rumu a notné dávce štěstí než díky bojovým schopnostem.

Asi nejslavnějšího piráta skvěle zahrál Johnny Depp (58), a to nejen v Prokletí černé perly, ale i v následujících čtyřech pokračováních (2006, 2007, 2011 a 2017). Koneckonců za první díl byl Depp nominován na Oscara za nejlepšího herce v hlavní mužské roli a díl Truhla mrtvého muže si odnesla Oscara za nejlepší vizuální efekty.

Foto: Profimedia.cz

Johnny Depp jako Jack Sparrow, dnes už nejznámější pirát na světěFoto: Profimedia.cz

Hook (1991)

Dustin Hoffman (84) jako kapitán Hook s hákem místo ruky, Robin Williams (†63) jako dospělý Petr Pan, Julia Roberts (54) jako víla Zvonilka, to vše pod taktovkou režiséra Stevena Spielberga (75). To je ve zkratce legendární pirátský rodinný film Hook, u kterého se pobaví všichni bez rozdílu věku.

Dospělý Petr Pan, ze kterého se stal obyčejný stárnoucí právník, si musí nejdřív vzpomenout, že v dětství byl legendou jménem Petr Pan. A pak se vydává do země Nezemě, protože musí ochránit své dvě děti před obávaným kapitánem Hookem. Je to  cesta nejen za záchranu dětí, ale i za záchranu představivosti, fantazie, síly přátelství a dobra. A že je to snímek opravdu povedený svědčí i to, že byl nominován na Oscara hned v pěti kategoriích.

Foto: Profimedia.cz

Legendárního kapitána Hooka skvěle zahrál Dustin HoffmanFoto: Profimedia.cz

Kapitán Phillips (2013)

Bohužel piráti nejsou jen úsměvné postavy jako Jack Sparrow nebo pohádkové bytosti typu kapitán Hook, které lze porazit pomocí kouzel a dobrých přátel. I v současnosti totiž přepadávají lodě a dopouštějí se násilí.

Film Kapitán Phillips byl natočen podle skutečné události, kdy v roce 2009 přepadli somálští piráti americkou nákladní loď Maersk Alabama. Kapitán lodi, kterého si ve snímku zahrál Tom Hanks (65), skončí na vlastní lodi jako rukojmí pirátů.

Film je tak vlastně bojem jednoho muže proti ozbrojeným lupičům, bojem vůle a odhodlání. Nejde ale jen o klasický thriller plný napětí, režiséru Paulu Greengrassovi (66) se podařilo decentně nastínit i problémy způsobené globalizací a problémy v zemích, kde vládne skutečná bída a zoufalost. Snímek byl nominován na Oscara hned v šesti kategoriích včetně té za nejlepší film a nejlepší herec ve vedlejší roli. Tu si mimochodem vysloužil Barkhad Abdi (36), somálský herec, který ve filmu ztvárnil kapitána somálských pirátů. Sošku si sice neodnesl, ve stejné kategorii ale obdržel Filmovou cenu Britské akademie BAFTA.

Foto: Profimedia.cz

Tohle je film ze současnosti a piráti tu platí za skutečnou hrozbuFoto: Profimedia.cz

Pod černou vlajkou (2014–2017)

Čtyři série a celkem 38 epizod, to přesně nabízí americký seriál Pod černou vlajkou. Ocitnete se v něm v roce 1715, v době, kdy to piráti nemají vůbec lehké, protože se je snaží světové mocnosti definitivně zničit. To se pokusí změnit ostřílený kapitán Flint v podání Tobyho Stephense (52) a nováček mezi piráty John Silver, kterého hrál Luke Arnold (37). Vydají se hledat gigantický poklad, který by jim mohl pomoci oživit upadající slávu pirátů. A tak začíná dobrodružná a napínavá cesta  plná všeho, co k dobrému pirátskému příběhu patří.

Foto: Profimedia.cz

Klasický napínavý seriál, kdy vám piráti zpříjemní hned několik večerůFoto: Profimedia.cz

Vzpoura na Bounty (1962)

Celkem sedm nominací na Oscary, příběh inspirovaný skutečnými událostmi a hlavně neodolatelný Marlon Brando (†80). To je dnes už klasický snímek Vzpoura na Bounty.

A příběh? Loď jménem Bounty se pod velením nenáviděného kapitána Williama Bligha (Trevor Howard, †74) plaví na Tahiti pro sazenice chlebovníku, které má dopravit do Karibiku jako levnou obživu pro černé otroky. Po náročné plavbě ale námořníci v čele s důstojníkem Fletcherem Christianem (Marlon Brando) zjistí, že Tahiti je ráj, a odmítají ho opustit. A proběhne vzpoura na Bounty, při níž jsou kapitán a jeho stoupenci vyhozeni ve člunu na volné moře a vzbouřenci se vracejí na Tahiti. Stávají se z nich také tak trochu piráti, protože se domů již nikdy nemohou vrátit. A protože se obávají trestné výpravy, tak se zásobami a domorodými ženami odplují na ostrov Pitcairn, který byl špatně vyznačen na mapách, a začnou tam nový život. Jejich potomci tam žijí dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Marlon Brando (vlevo) v klasickém snímku Vzpoura na BountyFoto: Profimedia.cz

Piráti! (2012)

Animovaní piráti jsou také piráti, takže jestli chcete něco pro pobavení těch nejmenších, tenhle kreslený film je to pravé. Je to zábavný a humorný příběh bandy nešikovných a smolařských pirátů, kteří brázdí hned sedm moří, absolvují jednu dobrodružnou bitvu za druhou, a to vše jen proto, aby uhájili existenci pirátů. Je to opravdu povedený animák, koneckonců byl nominován i na Oscara v kategorii Nejlepší animovaný film. Sošku si neodnesl, ale ono také porazit Ledové království bylo v podstatě nemožné.

Foto: Profimedia.cz

Klasický animák, který si určitě oblíbí nejen dětiFoto: Profimedia.cz

Piráti vás moc neberou, máte rádi něco méně dobrodružného, zato rytmického? Zkuste tyhle Taneční filmy aneb Z gauče a zadejte se! 

Reklama

Související témata:
Česká pirátská strana (Piráti)

Načítám