Hlavní obsah

Podpora homosexuálů i právo na potrat: ženy v politice

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Žena v politice už naštěstí není tak raritním úkazem, jak tomu ještě nedávno bylo. Sice máme v tomto ohledu ještě co dohánět, ale naštěstí se situace v poslední době zlepšila. Ženy se stávají političkami, ministryněmi i prezidentkami. Jak se jim ve vysoké politice daří a jak to umí s módou, ať už ony samy, nebo jejich stylisté?

Článek

Zatímco do dvacátých let minulého století nemohly ženy ve většině zemí ani volit, natož aby se angažovaly v politice, od té doby ušla společnost značný kus cesty. Důkazem jsou i následující dámy, které reprezentují veřejné zájmy.

Zuzana Čaputová (48)

Když se politička, advokátka a občanská aktivistka stala v roce 2019 prezidentkou Slovenska, byl to pro naši sousední zemi velký krok směrem kupředu. Maminka dvou dcer vnesla do prezidentského úřadu pokoru, skromnost a dobrosrdečnost spolu s noblesou a elegancí. Jsou jí blízká témata týkající se ochrany životního prostředí a je také obhájkyní práv příslušníků LGBT komunity.

Foto: TASR / Profimedia.cz

Slovensko může být na svou prezidentku hrdéFoto: TASR / Profimedia.cz

Volný čas tráví s dcerami a partnerem a také se psem Leonem. V jednom z rozhovorů také prozradila, že se již 14 let každý den věnuje meditaci. Tato procedura ji prý ukotvuje a pomáhá s koncentrací.

Slovenská prezidentka na sebe poutá pozornost také svým citem pro módu. Vždy je vkusně oblečená a sladěná a nevyhýbá se ani výrazným barvám – vidět jsme ji mohli například v růžové, fialové, královské modré a dalších. V době covidové pandemie ladila šaty s rouškami. Jejím poznávacím znamením jsou jednoduché střihy a monochromatické outfity. Vzorům se většinou vyhýbá.

Foto: Profimedia.cz

Zuzana Čaputová v korálových šatech s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v roce 2020Foto: Profimedia.cz

Její postavení sice vyžaduje lodičky, ale slovenská prezidentka má i cit pro situaci. Například na festivalu Pohoda ji v roce 2019 mohli návštěvníci spatřit v neformálních košilových šatech, které doplnila bílými teniskami.

Foto: Profimedia.cz

V tomto outfitu o několik let omládla Foto: Profimedia.cz

Katalin Novák (44)

Letos se maďarského prezidentského úřadu ujala první žena v historii země, a také nejmladší osoba v nejvyšší osoba v nejvyšší ústavní funkci Maďarska. Zároveň je nejmladší prezidentkou v EU. Je členkou vládní strany Fidesz.  Vystudovaná ekonomka a právnička má tři děti a právě rodina a postavení matek jsou pro ni jedním z hlavních témat. Zároveň ale odmítá práva LGBT a podporuje genderové stereotypy. Odreaguje se prý nejlépe u četby, ale také při běhu, ve kterém se specializuje na delší tratě.

Foto: Profimedia.cz

Všichni jsou zvědaví, co nového Katalin Novák vnese do prezidentského úřaduFoto: Profimedia.cz

Maďarská prezidentka je velmi aktivní na sociálních sítích, kde sdílí i střípky ze svého soukromého života.

Usměvavá brunetka se zatím na veřejnosti ukazuje v umírněných, převážně jednobarevných outfitech. Sahá hlavně po pouzdrových šatech v různých barvách. Svým módním stylem na sebe pozornost zatím nestrhla, což je ale ve výsledku dobře. Měly by za ní mluvit její činy, ne to, co má na sobě.

Foto: Profimedia.cz

Politička v roce 2019 v elegantním tmavě modrém kompletuFoto: Profimedia.cz

Nová maďarská prezidentka je sice v oblékání zatím docela konzervativní a s doplňky to obvykle nepřehání, ale z fotografií nejen na jejím Instagramu je patrné, že má slabost pro výrazné barevné náušnice.

Foto: Profimedia.cz

Velké měděné náušnice dodaly jinak nudnému outfitu šťávuFoto: Profimedia.cz

Kamala Harris (57)

Za oceánem úřaduje jako viceprezidentka USA první žena v historii této funkce, navíc afroameričanka. V rámci studií se věnovala politologii, ekonomii a právům a v minulosti působila jako státní zástupkyně a také jako ministryně spravedlnosti Kalifornie. Hlavními tématy jsou pro ni boj proti rasismu nebo právo žen rozhodovat si o umělém přerušení těhotenství. Ona sama děti nemá.

Foto: Profimedia.cz

Kamala je první viceprezidentkou USAFoto: Profimedia.cz

V módě je velmi umírněná. Většinou sahá po černé, tmavě modré, hnědé či šedé a upřednostňuje kalhotové kostýmky. Klasikou, kterou téměř nedá z krku, jsou perlové náhrdelníky. Když se chce trochu odvázat u příležitosti méně formální akce, vezme si ke kalhotám sportovní tenisky. Má ráda conversky.

Foto: Profimedia.cz

Během kampaně jsme mohli Kamalu Harris vidět v jejích oblíbených teniskáchFoto: Profimedia.cz

Monika Brzesková (44)

Představy o vítězce soutěže Miss jakožto o hloupém věšáku na oblečení, který vykládá akorát naučené fráze o celosvětovém míru, jsou dosti stereotypní. Zažitá klišé vyvrací například nositelka titulu Miss České republiky 1995, rozená Žídková, která pověsila modelingovou kariéru na hřebík.

Maminka dvou dětí vstoupila do politiky a od roku 2014 působí jako starostka obce Kravaře na Opavsku. Vzhledem k tomu, že jako starostka slouží už ve druhém funkčním období, zřejmě se jí daří udržet si přízeň veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá misska je znovuzvolenou starostkou Foto: Profimedia.cz

V jednom z rozhovorů ovšem přiznala, že začátky v politice pro ni byly velmi těžké. Nejenže se musela seznámit s novým oborem, ale také narážela na předsudky o hloupých blondýnách.

Co se týče módy – ani během své aktivní kariéry manekýnky neokouzlovala v propracovaných modelech. Na veřejnosti byla často k vidění v obyčejných džínách a tričku či mikině. S nástupem do funkce starostky se ovšem její oblékání posunulo více elegantním směrem – k sáčkům či šatům. Na méně formální příležitosti ale stále volí džíny.

Foto: Profimedia.cz

Na společenské akce nosí šaty, ale na džíny ve volném čase nedá dopustitFoto: Profimedia.cz

Slavné političky ve světě i u nás. Tohle jste o nich možná nevěděli...

Reklama

Související témata:
Starostové
Monika Žídková

Načítám