Hlavní obsah

Nesahat na obličej! Jak se vyhnout nachlazení, které teď kvůli počasí hrozí?

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Reklama

Znáte to. Probudíte se a už víte, že vám není fajn. Lehce zvýšená teplota, únava, škrábání v krku a bolest svalů. Nejspíše jste nastydli nebo někde prochladli. Stojí za to zůstat v posteli, anebo je to zbytečné? A nemůže se z nachlazení vyklubat něco vážnějšího?

Článek

Teploty lehce nad bodem mrazu, nízká vlhkost vzduchu i pobyt v uzavřených místnostech, často s velkým množstvím lidí – to všechno významně pomáhá šíření rhinovirů, tedy původců nachlazení a onemocnění dýchacích cest. Když k tomu navíc prochladnete, organismus bude oslabený, a roste tak pravděpodobnost, že opravdu onemocníte, tedy že na vás viry úspěšně zaútočí.

„Choroby z nachlazení jsou nejčastější od listopadu do dubna,“ říká docent MUDr. Petr Čáp, Ph.D., z Centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce v Praze. A – možná překvapivě – jsou tyhle obtíže méně časté v období, kdy vládnou tuhé mrazy. Holomrazy totiž viry a bakterie, které se nejlépe množí ve vlhku a při teplotách kolem nuly, bez milosti ničí.

Nachlazení není chřipka

Nejsou-li silné mrazy, pak je právě nachlazení v tomto období nejpravděpodobnější nemocí. I když slovo „chřipka“ uslyšíte téměř od každého, komu není dobře, nenechte se zmást. Zatímco chřipku doprovázejí vysoké horečky, u nachlazení to bývá zpravidla jen zvýšená teplota. Rýma a kašel, pro prochladnutí typické, se u chřipky nemusejí objevit a rozdíl je i ve vývoji onemocnění: nachlazení přichází většinou postupně a sílí, chřipka vás „sejme“ během pár hodin a donutí vás opravdu ležet. „Chřipka je závažné onemocnění. Může být doprovázena značnými komplikacemi, což u běžných infekcí respiračního traktu způsobených rhinoviry až tak časté nebývá,“ vysvětluje Petr Čáp.

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Chřipku provázejí vysoké horečky a neschopnost běžně fungovatFoto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Umíte se bránit virům?

Infekce se do vašeho těla dostane nejspíš kapénkami: jednoduše vdechnete miniaturní kapičku, v níž jsou viry obsaženy. Takže jestli musíte jezdit hromadnými dopravními prostředky či se pohybujete ve velkém kolektivu lidí, těžko se nákaze vyhnete. Můžete však udělat tato čtyři opatření, která pomohou riziko minimalizovat.

  1. Důkladně si myjte ruce - zamezíte tak přenášení virů z kontaminovaných povrchů – miniaturní kapičky virů se usazují všude.
  2. Nesahejte si rukama na obličej - právě z neumytých rukou se viry velice často dostávají do dýchacího ústrojí, případně i do očí.
  3. Vyhýbejte se pobytu v místech s velkou koncentrací lidí - snížíte tak pravděpodobnost setkání s virem.
  4. Pořádně se oblékejte - pamatujte na šály, čepice, záda a nohy v teple. Když totiž prochladnete, je riziko, že vás viry přepadnou, mnohem větší, neboť vaše tělo je v tu chvíli oslabené.

A co dělat, když se do vás dá zima? Snažte se co nejrychleji zahřát. Pomůže vám horký nápoj nebo třeba poctivý vývar – dodá tělu kromě tepla i potřebné živiny a vitaminy. Skvělým pomocníkem je také silná česnečka.

I nachlazení může být nebezpečné

„U většiny chorob z nachlazení platí, že u zdravého dospělého jedince, pokud se jimi vůbec nakazí, nemívají zpravidla dramatický průběh,“ vysvětluje MUDr. Dana Mudruňková. Každopádně nachlazení nepodceňujte. Komplikace se sice objevují primárně u dětí, seniorů či už jinak nemocných lidí, ale i u „normálního“ dospělého může zanedbané nachlazení přerůst ve vážnější nemoc: imunita je totiž oslabená, a organismus proto hůře odolává nebezpečnějším bakteriálním infekcím, třeba zánětu močových cest nebo ledvin.

Foto: KMNPhoto, Shutterstock.com

Tradiční přírodní prostředky na nachlazení skvěle zabírajíFoto: KMNPhoto, Shutterstock.com

Pomůže vám příroda

Jak nachlazení léčit? Lehkou formu zvládnete hravě vypudit sami „babskými“ postupy. Naopak si dejte pozor na některé volně prodejné léky, ať se nepředávkujete!

  1. Dodržujte pitný režim - voda pomáhá vyplavovat viry z těla.
  2. Dopřejte si klid - usnadníte tak imunitnímu systému bojovat s infekcí.
  3. Pravidelně doplňujte vitamin C - tento silný antioxidant podporuje přirozenou obranyschopnost a účastní se léčivých procesů.
  4. Kupte si antipyretika - teplota nad 38 °C již tělo příliš oslabuje, takže kdyby na to došlo, užívejte volně prodejné léky ke snížení horečky (například paracetamol, ibuprofen či kyselinu acetylsalicylovou).
  5. Spolehněte se na přírodu - mnoho nepříjemných projevů nachlazení dokážou zmírnit prosté a známé přírodní prostředky: třeba na škrábání v krku skvěle zabírá šalvěj, slaná voda či med s citronem.

Jaký osvědčený recept na nachlazení máte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám