Hlavní obsah
3,0
(130)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Chcete začít ráno lehce a zdravě? Vyzkoušejte doma upečený chléb – bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a plný bílkovin. Díky semínkům je vynikající.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 35 × 11 cm
  • 200 g pohankové mouky
  • 100 g drceného lněného semínka
  • 2 lžíce máku
  • 5 ks vejce
  • 60 g slunečnicových semínek
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 70 ml olivového oleje
Článek

Postup

01.

Slunečnicová semínka rozemelte nebo nasekejte nahrubo. Do mísy nasypejte mouku, prášek do pečiva (je-li to pro vás zásadní, použijte bezlepkový), nemletý mák, lněná semínka, slunečnicová semínka, sůl, oregano a mletý kmín a dobře promíchejte. Pokud nesežene drcená lněná semínka, můžete je nadrtit v hmoždíři nebo v mlýnku na koření.

02.

Vejce rozšlehejte a přidejte spolu s olejem k semínkové směsi. Vše důkladně prošlehejte, hotové těsto nechte deset minut odpočinout a pak ho nalijte do pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy. Navrch můžete nasypat semínka podle chuti. 

03.

Chlebíček vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte asi hodinku. Hotový chléb uchovávejte v lednici nebo na jiném chladném místě – vydrží tak několik dní. Používejte ho jako běžné pečivo.

Tip: Podle chuti můžete těsto vylepšit bylinkami, česnekem, nastrouhanou cuketou nebo nasekanými oříšky.

Máte rádi zdravé domácí pečivo? Vyzkoušejte recept na semínkový chléb bez mouky nebo domácí kváskový chléb krok za krokem. Výtečný je kefírový chléb s cuketou.

Reklama

Načítám