Hlavní obsah

Nová předsevzetí: jak znamení motivovat k jejich dodržení

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Reklama

Také jste si poslední den v roce vymysleli spoustu předsevzetí a plánů, díky kterým má být rok 2021 daleko lepší? Máme pro vás tipy, jak je dodržet!

Článek

Někoho motivuje pravidelné připomínání, jiný se nechává rád hecovat ostatními, další se s předsevzetím moc nesvěřuje a jede si to pěkně po svém. Pokud jste si i vy dali v poslední den roku nějaké předsevzetí, a chcete, aby vám vydrželo déle než dva týdny, přečtěte si, jak se může vaše znamení zvěrokruhu motivovat k jeho dodržení. Anebo pomozte svým nejbližším tím, že jim poskytnete přesně tu motivaci, kterou potřebují.

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani si často navymýšlejí předsevzetí celý kopec a s vervou se hned pustí do jejich plnění. Takoví prostě jsou, nové projekty je baví a dovedou se jim věnovat jako nikdo. Nadšení je však brzy opouští. Pak je dobré vsadit na vrozenou soutěživost. Berani rádi soupeří, a pokud chtějí u něčeho vydržet, měli by si najít podpůrnou skupinu, kde se budou vzájemně hecovat. Nechtějí prohrát, vždycky se budou snažit vydržet déle než ostatní. Když si tedy najdou někoho, kdo je potáhne, mají vyhráno.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci obecně nemají problém dodržet to, co sami sobě slíbí – jsou houževnatí a tvrdohlaví a umí vyhecovat sami sebe. Přesto každý občas klopýtne, každému se občas nechce – u Býků zvlášť tehdy, když jde o nějakou fyzickou aktivitu, tam často podléhají lenosti. V jejich případě pomůže odměňování. Býci slyší na jakákoli životní potěšení. Když si tedy za každý dílčí splněný cíl slíbí odměnu, na kterou se budou těšit, bude jejich motivace k dodržení toho, co si předsevzali, rázem mnohonásobně silnější.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Býky nejlépe motivujete odměnouFoto: New Africa, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci nad předsevzetím většinou dlouho přemýšlí a nestřílí jen tak od boku. Dodržet ho však pro ně není vůbec jednoduché kvůli ambivalenci jejich povahy. Že jeden den považují něco za dobrý nápad, neznamená, že to tak bude i další den, navíc jsou značně nedůslední. V jejich případě by mělo pomoci, pokud se o své předsevzetí podělí s dostatečným počtem lidí, kteří se jich na ně budou čas od času ptát. Blíženci se nebudou chtít v jejich očích shodit, a navíc to bude báječné téma k hovoru. A hovory, ty Blíženci zbožňují.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

U Raků je ideální udělat z předsevzetí nějakou společnou rodinnou aktivitu a zábavu. Nic je nemotivuje tolik jako vyhlídka na čas strávený s těmi nejbližšími. Pokud si budou moci porovnávat výsledky, zapisovat si je a vzájemně se hlídat, utuží to vztahy mezi všemi zúčastněnými a Raci se budou držet toho, co si slíbili, zuby nehty. Zapište se tedy jako rodina na jazykový kurz, začněte společně běhat, vyházejte z ledničky všechno tučné a sladké a naplňte ji zeleninou. A hlavně si pověste na zeď tabulku, kterou bude vyplňovat celá rodina.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi se umí dobře motivovat sami, mají k tomu talent. Ale občas mají také sklony k lenosti. V jejich případě rozhodně pomůže, když své předsevzetí veřejně oznámí nebo se o ně aspoň podělí se svými přáteli. Lev nikdy nechce v očích nikoho klesnout, nikdy nechce zklamat či selhat, takže si zkrátka nedovolí neuspět v tom, co si umínil. Pokud by se o tom měli dozvědět všichni kolem, byla by to pro něj příšerná ostuda. To se radši zakousne a nepustí… až do konce roku.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Lvi ať svá předsevzetí hlásají ze střech. Nedovolí si zklamat, aby nebyli za blbceFoto: New Africa, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Když se Panny pro něco rozhodnou, nic je od jejich zamýšleného cíle neodvede. Jenže ničí vůle není nezlomná a každý z nás někdy ztratí motivaci, i ti nejambicióznější. Panny se na takové okamžiky mohou připravit tak, že si dopředu vypíší vlastní důvody, proč dělají to, co dělají. Plánek si pak pověsí na zeď a budou si pečlivě odškrtávat v tabulce, kterou nebudou chtít narušit. Nebo si mohou všechno pečlivě zapisovat do notýsku – nebudou chtít, aby tolik práce přišlo vniveč. Zkrátka se mohou motivovat svou organizovaností a puntičkářstvím.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy nejsou nejlepšími tahouny, často jsou spíš pohodlné a pomalejší. Za ambicemi se příliš neženou, a když je předsevzetí přestane bavit a začne je spíše otravovat, s radostí ho hodí za hlavu. Je tedy potřeba z něj udělat zábavu, propojit ho s něčím příjemným – ideálně s přáteli. Ti jsou pro Váhy velmi důležití, tvoří jejich záchrannou síť. Pokud tedy bude dodržujících celá přátelská skupinka, vzájemně se budou hecovat, podporovat, připomínat a rozesmávat, půjde to daleko lépe než individuální aktivita.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Jestli Štíři nemají něco rádi, pak je to, když jim někdo přikazuje, co mají dělat. Zásadním bodem při vymýšlení předsevzetí, které má mít šanci vydržet delší dobu, je toto: nikomu ani muk. Štíři rozhodně nebudou pokračovat v něčem, do čeho je budou ostatní nutit, na co se budou nenápadně vyptávat, zkrátka čím jim budou ostatní mávat neustále před obličejem. Ne. Štíři by si měli nechat své cíle hezky pro sebe a spolehnout se na svou vnitřní sílu. Tak jim to totiž nejpravděpodobněji všechno vyjde.

Foto: KieferPix, Shutterstock.com

Naopak Štír ať se nikomu nesvěřuje. Lidi by na něj tlačili a to on nesnášíFoto: KieferPix, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci jsou plní optimismu, energie a dobré nálady, tedy mají všechny přísady nutné k tomu, aby předsevzetí dotáhli do konce. Je však důležité, aby v něm spatřovali smysl, aby bylo skutečně k něčemu dobré a aby se u jeho plnění bavili. Střelci si obecně odmítají kazit život čímkoli, co je zdržuje nebo obtěžuje. Lépe jim vše půjde, pokud se připojí do skupiny lidí s podobným cílem. Nemusí jít ani o rodinu nebo přátele, Střelci se seznamují snadno a postačí jim jen pocit komunity a pospolitosti.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi jsou staří tvrdohlavci, kteří když si něco usmyslí, prostě to udělají. A neustoupí ani o píď. A tak to bude v jejich případě i s předsevzetím. V první řadě si ho musí dobře rozmyslet. Nejdůležitější je zavázat se pouze k tomu, co je skutečně někam posune nebo v čem spatřují smysl. Nejtěžších pro ně bude paradoxně pár prvních týdnů, které ostatní zvládnou levou zadní. Jakmile se totiž plnění předsevzetí stane pevnou součástí jejich rutiny, mají vyhráno. Dodržovat to, co si nalajnovali, je jejich druhou přirozeností.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři jsou svobodné duše a málokdy se svazují něčím takovým, jako je předsevzetí. Navíc, pokud je daná věc přestane bavit, prostě se na ni vykašlou, ať už se bude dít cokoli a motivace bude jakákoli. V jejich případě zkrátka žádné osvědčené recepty nefungují. Možná jim trochu pomůže, když se se svým cílem nikomu nesvěří, aby se z jejich odhodlání nestala věc veřejná, na kterou se pořád všichni vyptávají. To je totiž odradí a znechutí.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby se umí dobře přizpůsobit jakékoli situaci, takže jim nedělá žádný problém, zařadit do svého života předsevzetí v podobě nového prvku zaběhlé rutiny. Dodržování jim rozhodně půjde snadněji, pokud bude jejich směřování nějakým způsobem kreativní nebo si k němu nějaký kreativní prvek přidají. Může jít například o výtvarné znázorňování každodenního plnění předsevzetí, ať už půjde o vybarvování denního políčka, které bude součástí větší mozaiky, nebo třeba o každodenní fotku na sociální sítě. Kreativitě se meze nekladou.

Reklama

Načítám