Hlavní obsah

Nová romantická komedie, adrenalin na horách i miniatury na Vysočině: kam vyrazit o víkendu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo tráví zimu na sněhu, na lyžích nebo ve stopě. Ale pokud se na hory nechystáte, máme pro vás tipy, kam vyrazit za zážitky. Určitě jimi potěšíte malé školáky a bude to i skvělá odměna za pololetní vysvědčení.

Článek

Konec ledna je tu, děti se těší na vysvědčení a na prázdniny. Jestli máte to štěstí a nejste vy nebo vaši blízcí zrovna v karanténě, máme pro vás tipy, kam si udělat výlet a kde si zvednout náladu.

Máme inspiraci pro milovníky adrenalinu, památek i iluzí. A víme, jaký hit je právě v kinech.

Bystřice nad Pernštejnem: Park miniatur 

Jak zvládnout navštívit více památek během jednoho dne? Navštivte volně přístupný Bystřický park miniatur, kde jich je spousta na jednom místě. Najdete jej v Bystřici nad Pernštejnem a je otevřený celoročně. Rozkládá se naproti zimnímu stadionu, u kterého můžete i pohodlně zaparkovat. Jak park poznáte? Podle sochy Zubra, který hlídá vchod.

Projekt je stále v procesu, ale kolem potůčku postupně vzniká kopie údolí Svratky s asi dvaceti modely hradů, klášterů a jiných památek v měřítku 1 : 50. A že dnes takto nevypadají? Máte pravdu, odráží totiž stav památek v období jejich největšího rozkvětu, tedy ve 14. a 15. století. A po procházce kolem zmenšených památek se běžte ohřát do místního muzea, dozvíte se například o těžbě uranu nebo začátku osídlení tohoto regionu.

Foto: Tomas Blazek / MAFRA / Profimedia

Nejsou sice v původní velikosti, ale zase je památek více pohromaděFoto: Tomas Blazek / MAFRA / Profimedia

Praha: Muzeum fantastických iluzí

Optické klamy jsou fascinující a zaujmou malé i velké. Pražské Muzeum fantastických iluzí nabízí nejen optické iluze na obrázcích, ale i vy se můžete stát jejich součástí a udělat si fotky na velkoformátových trikových obrazech na památku. Proletíte se jako čarodějnice na koštěti, stanete se součástí nedělního menu nebo upírem bez odrazu v zrcadle. Můžete zkusit provaz jako baletka nebo se nechat zavřít do pivní sklenice.

Muzeum, které založil kouzelník Pavel Kožíšek, najdete v centru Prahy, takže můžete využít chvilky a zajít si na kávu a zákusek třeba do vyhlášené Cukrárny Myšák.

Foto: Profimedia.cz

Vtipných fotek si z muzea odnesete spoustuFoto: Profimedia.cz

Beskydy: Boboffka

Na horách se nemusí jen lyžovat nebo sáňkovat. Většina středisek nabízí i spoustu dalšího vyžití. A některá jsou pěkně adrenalinová! Bobová dráha neboli Boboffka v Beskydech jezdí i v zimě! Vyvezete se do nadmořské výšky 620 metrů, pokocháte se výhledem na Lysou horu nebo vrchol Smrk a pak pofrčíte kilometr dolů rychlostí, jakou si sami zvolíte. Opatrnější můžou pomaleji, odvážnější to rozjedou naplno. Fičet můžou děti od tří let, ale do osmi let musí mít starší doprovod. Bobovou dráhu najdete v Čeladné kousek od Frýdku-Místku a Frenštátu pod Radhoštěm.

Foto: boboffka.cz

Záleží na vás, zda si jízdu pomalu vychutnáte, nebo si dopřejete pořádný fičákFoto: boboffka.cz

Film: Srdce na dlani

Autoři filmového hitu z roku 2019 Ženy v běhu přichází s dalším trhákem. Režisér a scenárista Martin Horský (44) chtěl natočit film o lásce, který potěší a ke kterému se budou diváci i po letech vracet.

O čem Srdce na dlani je? Bolek Polívka (72) si zahrál Josefa, který se těší do důchodu, aby si mohl splnit svůj sen a stát se pouličním klaunem. Jak sám říká, ve filmu je několik pramínků, které se postupně spletou v jeden cop. Uspěje v lásce pětiletý Honzík (Jenda Čadil) i jeho strejda Karel (Vladimír Polívka, 32), který je na vozíku? Má šanci na obnovení láska z dětství Aničky (Jana Pidrmanová, 36) a Pavla (Matouš Ruml, 36)?

Těšit se můžete na lásku všech generací, pohlaví i živočichů, sympatické obsazení a milý humor.

Foto: Profimedia.cz

Herci s režisérem (zleva): Vladimír Polívka, Jana Pidrmanová, Bolek Polívka, Eliška Balzerová (72) a Martin Horský Foto: Profimedia.cz

Kniha: Matčina panenka

Skvěle hodnocený knižní psycho thriller, u jehož čtení vás bude mrazit, je prvotinou britské autorky Abby Davies. Mirabelle žije už roky v domě se zabedněnými okny se svou matkou, která se k ní chová jako k panence. Líčí, češe i obléká ji jako svou milovanou hračku. Nepouští ji ven, protože by jí slunce mohlo ublížit, nedovoluje jí kontakt se světem. Pak ale přivede matka domů pětiletou Clarabelle, která tvrdí, že se jmenuje Emma a chce svojí maminku. Má ji nová holčička nahradit, protože ve třinácti letech již není dost roztomilá a šaty jsou jí těsné? Matku její ptaní popouzí a Mirabelle se musí rozhodnout...

Foto: Archiv nakladatelství

Matčina panenka, Abby Davies, nakladatelství Domino, 344 stranFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Související témata:

Načítám