Hlavní obsah

Novinky v praní? Od valchy k pračce ovládané telefonem

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Reklama

Moderní praní už od nás nechce většinou nic víc než výběr vhodného pracího prostředku a zmáčknutí jednoho tlačítka. Jak se změnilo za posledních pár desítek let?

Článek

Pamatujete pračku, ze které se mokré prádlo přendavalo do ždímačky? Vybavujete si zvláštní vůni dávného pracího prášku a ten rozdíl, když jste poprvé použili aviváž? Praní a vše s ním spojené za posledních pár desítek let pěkně poskočilo kupředu. Co všechno se změnilo?

Vyprat, zbavit skvrn a provonět

Prací prostředky se od původních mýdlových hodně změnily: v 30. letech se do nich začaly přidávat fosfáty pro změkčení vody, v 60. letech syntetické tenzidy (saponáty) a sedmdesátky přinesly enzymy. Díky tomu prací prostředky kvalitně vyperou a odstraní skvrny i při nižších teplotách.

Z mýdla a mýdlových vloček se přes sypké prášky výrobci dostali až ke gelům a gelovým kapslím – první se objevily v roce 2012. Gel a kapsle se ve vodě lépe rozpouštějí. Jejich složky, které se smíchají až v pračce, jsou velmi účinné, takže umožňují praní při nižších teplotách a šetří energii. „Také nemusíte přemýšlet o dávkování, jen je hodíte do bubnu pod prádlo. Jsou skladnější jak u vás, tak při přepravě a zanechávají menší uhlíkovou stopu,“ říká Jana Očadlíková z firmy Henkel.

Stačí jeden prostředek

Možná máte v paměti vůni jádrového mýdla nebo škrobu, ovšem dnes vyrůstá „kapslová generace“. Moderní prací prostředky – ať prášky, gely, nebo kapsle – se postarají o prádlo komplexně: vyperou, vyčistí skvrny, rozjasní barvy či vybělí a dodají vůni. Nemusíte si k nim tedy pořizovat další výrobky.

Foto: Archiv firem

Univerzální kapsle Persil Discs 4in1, balení 11 kusů stojí v Dm drogerii 99 Kč. Kapsle na barevné prádlo Savo Color 3v1, 45 kusů prodává e-shop Alza za 299 Kč. Kapsle Wansou Color, e-shop Mall prodává 2× 15 kusů za 179 KčFoto: Archiv firem

Láká vás ekologické praní?

Stále častěji se mluví o snížení zátěže, jakou představují odpadní látky z praní. „Klasické prací prostředky obsahují chemikálie, které zatěžují přírodu i naše tělo, do něhož se dostávají kůží. Mnohé složky mohou být dráždivé, nebo dokonce toxické, jsou mezi nimi silné kontaktní alergeny,“ varuje Martin Mates, spoluzakladatel e-shopu Econea. Za vhodné považuje používání čistě přírodních metod, jako jsou mýdlové ořechy nebo mýdlový sliz – ten si můžete připravit doma z pracího mýdla, sody a vroucí vody. O účinnosti mýdlových ořechů se vedou dlouhodobé spory: někdo si myslí, že nefungují, jiní na ně nedají dopustit.

Místo aviváže zkuste bílý ocet. Pomůže odstranit zbytky pracího prostředku, oživí barvy a navíc čistí pračku. „I tvrdohlavé skvrny lze vyprat ekologicky. Stačí je co nejdřív ošetřit přírodním mýdlem. Místo optických rozjasňovačů pak přidejte perkarbodát sodný, který má antimikrobiální účinky a je plně biologicky odbouratelný,“ dodává Martin Mates.

Myslete na přírodu

Chcete prát s ohledem na přírodu, ale na výrobu domácích pracích prášků se necítíte? Můžete vybírat z poměrně široké nabídky značek.

Foto: Archiv firem

Koncentrovaný gel Mulieres, bez vůně, 1,5 l na 37 praní, 349 Kč v e-shopu Econea. Gel FeelEco, 1,5 l na 25 praní, i pro 30 °C, 197 Kč v e-shopu Zelená domácnost. Mýdlový prací prášek Jelen, 3 kg na 60 praní, i na vyvářku, 199 Kč v e-shopu Mýdlo s jelenemFoto: Archiv firem

Pračky šetří prádlo a vydrží

Už byste se neobešli bez automatické pračky? První se u nás začala vyrábět v roce 1972. Šlo o značku Tatramat a postupně vytlačila vířivé nebo poloautomatické přístroje. Vývoj směřuje k co největšímu pohodlí pro obsluhu, účinnosti a šetrnosti, co se praní týče, a důležité jsou i úspory: dříve spotřebiče využily na jeden cyklus běžně přes 100 litrů vody a 4 kWh energie, dnes je to 40 litrů a 1 kWh! Snaha o úspory se u kvalitních značek projevuje také důrazem na co největší životnosti pračky.

Změnil se i způsob praní. Už jen výjimečně se pere na vyvářku nebo s předpírkou, což jsou na energii nejnáročnější programy, nejčastěji se používá cyklus na 40 °C. Mnozí si vybírají pračku také podle toho, zda umí vyprat citlivé materiály. „Nástup funkčních textilií a návrat k přírodním materiálům, jako je vlna, bavlna či hedvábí, se projevil i v nabídce speciálních programů. V některých pračkách lze dnes oděvy dokonce impregnovat. Pračku lze také ovládat třeba přes telefon nebo počítač,“ říká Lucie Kyselá, produktová manažerka Miele ČR.

Nejmodernější pračky

Chystáte se kupovat pračku a chcete investovat do kvality? Máme pro vás inspiraci.

Foto: Archiv firem

Pračka Miele WWG 660 WCS TDos&9kg, sama si dávkuje tekuté prací prostředky, doporučená cena 29 990 Kč. Pračka Candy RapidÓ RO 16106DWHC7/1-S, parní praní, ovládání hlasem i přes wi-fi, doporučená cena 10 990 Kč. Pračka Bosch WAX32EH0EU HomeProfessional, automaticky odměří prací prostředek a vodu a nastaví se pro druh prádla, doporučená cena 32 950 KčFoto: Archiv firem

Zajímalo by vás, zda lze vyprat v pračce i obuv? Vyzkoušeli jsme to za vás a víme, které boty to přežijí.

Reklama

Načítám