Hlavní obsah

Od selfie k plastice: proč je tento trend nebezpečný?

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezchybná pleť, vylepšený nos, bílé zuby... Filtry ze selfie aplikací dokážou zázračně vylepšit podobu během pár sekund. Zdálo se to jako skvělá zábava, jenže se ukazuje, o jak nebezpečné rozptýlení se ve skutečnosti jedná. Lékaři varují před vzrůstající závislostí mladých lidí na plastikách!

Článek

Retušovaná selfie vás mohou efektně proměnit v „krásnější verzi” vás samých, i když jen na pár chvil. Toto drobné podvádění však podle vědců skrývá velké nebezpečí – zejména mladí lidé stále častěji vyhledávají kliniky plastické chirurgie. A jejich touha po zkrášlujících zákrocích má jediný účel: zlepšit vzhled tak, aby byla skutečnost v souladu s upravenou fotografií.

Selfie versus realita

Vlastní podoba v době selfie ztratila svou intimní stránku a stala se veřejným vlastnictvím. Proto nebylo nikdy tak důležité prezentovat fotografii bez chybičky. Lékaři mluví o perfekcionistickém vnímání vlastního těla: filtry umožňují dosáhnout dokonalého vzhledu a kosmetická chirurgie je zdánlivě jediný způsob, jak toho dosáhnout v reálném životě.

Tento fenomén, přezdívaný snapchatová dysmorfie, jako jeden z prvních identifikoval v roce 2018 londýnský lékař, který si všiml, že klienti přestali žádat úpravy podle celebrit a přicházejí s vlastními retušovanými selfíčky. Lékaři z Bostonské univerzity zase upozornili, že aplikace dostupné na sociálních sítích mohou vyvolat psychické problémy a závislost na estetické chirurgii.

Krásní jako na titulních stránkách

Ještě před několika lety byly fotografické retuše vyhrazené jen hvězdám na titulních stránkách časopisů, které určovaly měřítka standardu krásy. Dnes je tato umělá dokonalost přístupná všem. Odborníci ovšem varují, že všudypřítomnost těchto pozměněných obrázků může mít dopad na sebeúctu. V porovnání s umělou verzí se už necítíte dostatečně krásní, abyste se na sebe mohli v reálném světě podívat do zrcadla. To může způsobit obsedantně kompulzivní poruchu: oběti tohoto fenoménu někdy udělají cokoliv, aby změnily svůj vzhled v pro ně přijatelnější formu.

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Milujete kouzlo selfie? Nezapomínejte, že to, jak na nich vypadáte, většinou nezajímá nikoho jiného než vásFoto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Krása zblízka: Proč máš tak veliký nos?

Na selfie vidíte věci, které byste na fotografii pořízené z větší vzdálenosti vůbec nepostřehli. Fotoaparát na telefonu ve vzdálenosti paže navíc zkresluje obličej. Studie ukazují, že portrét pořízený ze vzdálenosti 30 cm namísto běžných 1,5 m způsobuje, že nos vypadá nepřiměřeně velký a zvyšuje jeho vnímanou velikost přibližně o 30 procent, což u citlivých lidí vyvolává zcela zbytečnou potřebu zmenšení nosu.

Botox na vzestupu popularity

Údaje ze Spojených států dokládají, že průměrný věk zákazníků estetické chirurgie stále klesá. Nejzranitelnější jsou mladí lidé ve věku 15 až 20 let, kteří jsou na sociálních sítích velmi aktivní a selfíčka prožívají velice vážně. Nejvíce mají zájem o kosmetické výplně a botox, ale i o operace nosu, liposukci a zvětšení prsou. Podle odborníků z Americké akademie plastické chirurgie je to alarmující tendence, protože zkrášlující aplikace mají často v praxi nerealizovatelné možnosti a smazávají tak hranici mezi skutečností a fantazií pacientů.

Foto: Stockbusters, Shutterstock.com

Dělat si selfie je do jisté míry absurdní aktivita, ale propadly tomu celé generaceFoto: Stockbusters, Shutterstock.com

Boj za přirozený vzhled

Filtry a úpravy fotografií se staly normou, která mění vnímání krásy lidí na celém světě. Už v roce 2016 Australská společnost plastických chirurgů vydala prohlášení odsuzující zmíněné aplikace. Upravit tělesný vzhled klepnutím prstu na obrazovku telefonu podporuje nerealistické vnímání plastického zákroku. Ten přitom není srovnatelný se změnou účesu či novým lakem na nehty – je to invazivní, vážná operace, jejíž výsledek může klienta zklamat.

Australská petice za zákaz aplikací, jako je Plastic Surgery Simulator (hra s estetickými operacemi, které kreslí přerušované čáry napodobující facelift nebo komicky nafouknou rty), shromáždila přes 100 tisíc podpisů a v říjnu 2019 dosáhla toho, že Instagram zrušil „chirurgické“ filtry.

Reklama

Načítám