Hlavní obsah

Opravdu čisté prádlo? Tyhle rady (ne)fungují

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čisté, voňavé, nadýchané a bez skvrn. Takové prádlo chce z pračky vytáhnout každý, jenže realita je mnohdy jiná. Rad, jak toho docílit, je ale všude nespočet. Které triky opravdu fungují a které jsou spíš jen mýtus?

Článek

V době automatických praček, sušiček prádla a nespočtu druhů pracích prášků, aviváží a odstraňovačů skvrn by se mohlo zdát, že mít dokonale čisté, voňavé a neseprané oblečení, je hračka. Jenže kdo z vás není naštvaný při pohledu na nevypratelné skvrny na nové halence či na scvrklé a hrubé ručníky?

To jsou chvíle, kdy leckdo vyzkouší všemožné „zaručené“ tipy. Co je mýtus a co stojí za vyzkoušení? Takhle to vidí Will Lankston z britské sítě exkluzivních čistíren.

1. Džíny do mrazáku? Ne!

Tohle je rada, která mezi lidmi koluje už dlouho. Chcete mít džíny čisté, bez zápachu, bez bakterií a uchránit je od vyblednutí? Místo praní je strčte přes noc do mrazáku, protože chlad zabije choroboplodné zárodky, zbaví rifle špíny a přitom zůstanou jako nové. Tak tohle je podle Lankstona jeden z velkých omylů!

Jakékoli oblečení, tedy i džíny, je potřeba prát, protože mráz sám o sobě nikdy nic nevyčistí. Je ale pravda, že oblíbenému denimu obecně nesvědčí vysoké teploty a častým praním rychleji blednou. „Proto je perte na nízké teploty a ne moc často. Po čtyřech až pěti nošeních by ale do pračky rozhodně putovat měly,“ říká Will Lankston.

A ještě jedna věc zabrání jejich rychlému vyblednutí – perte je vždy naruby. Snížíte tím přímý kontakt barevné strany s bubnem pračky.

2. Boty do pračky a sušičky? Také ne!

Jak dodat zašlým teniskám či plátěnkám opět punc novoty? Prostě je hodíte do pračky. Ale podle Lankstona to není moc dobrý nápad. Voda totiž může boty zdeformovat a hlavně poškodit lepidlo, které je drží pohromadě. A sušička? Tam je riziko ještě větší. Teplý suchý vzduch může boty zmenšit a pro lepidlo je to opět velká zátěž. Tohle vydrží prostě jen některé boty!

Boty čistěte klasicky mokrým hadříkem či kartáčkem a dělejte to pravidelně, snadněji se zbavíte malé špíny. A když je nejhůř, raději vezměte obuv do nějaké profesionální čistírny, kde vám pomohou.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Dávat boty do pračky je dost riskantníFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

3. Na červené víno bílé? Ani náhodou!

Vylité červené víno je samozřejmě nepříjemnost. Rychlou první pomocí je prý na skvrnu od červeného rychle nalít víno bílé, které flek zneutralizuje. I tohle ale odborníci odmítají. Bílé víno totiž jen promění červenou skvrnu na hnědou, případně vyčistí prostředek fleku, kolem kterého ale zůstane nehezký hnědý prstenec.

Co tedy s červeným vínem? „Smíchejte studenou vodu s trochou klasického pracího prášku a látku se skvrnou do této směsi namočte. Až flek zmizí, normálně oblečení vyperte,“ radí Lankston.

4. Tenisák do sušičky? Ano!

Říká se, že když do sušičky přidáte třeba k ručníkům, povlečení a podobným kouskům prádla tenisový míček, po vytažení budou věci nadýchanější. A je to pravda! Míčky totiž pomáhají vzduchu cirkulovat i přes prádlo, takže bude nejen nadýchanější a jemnější, ale urychlíte tím i proces sušení.

Foto: CRPAOBAND, Shutterstock.com

Tenisový míček je velký pomocník při sušení prádlaFoto: CRPAOBAND, Shutterstock.com

5. Víc prášku, čistší prádlo? Kdepak!

Máte pocit, že když k praní přidáte víc pracího prostředku, bude prádlo čistší? To je jeden z nejrozšířenějších mýtů! Tohle „předávkování“ vašemu prádlu spíš uškodí. Na oděvech mohou zůstávat zbytky prostředku nebo skvrny od něj. Hrozí i zápach pračky, z níž nestihne přebytečný prášek odtéct a bude uvnitř tlít. Tak dodržujte dávkování, množství prostředku přizpůsobujte množství prádla.

6. Pračka se pere s každým prádlem? Ne!

Několikrát týdně je vaše pračka v akci, takže by se mohlo zdát, že nemůže být špinavá. Pere přece nejen prádlo, ale i sebe. Je to ale velký omyl, pračka potřebuje za své služby trochu péče. „Zhruba jednou za šest týdnů byste ji měli pustit naprázdno, a to na ten nejdelší program s nejvyšší možnou teplotou. Bez jakéhokoli pracího prostředku, maximálně můžete přidat trochu octa, abyste zničili bakterie,“ radí Lankston.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jedna věc je prádlo, ale péči potřebuje i samotná pračkaFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

7. Praním se zničí všechny bakterie? Ne vždy!

Prací prášek a ani praní na vysoké teploty není zárukou, že své oblečení zbavíte všech bakterií. Jistotu můžete mít pouze tehdy, použijete-li dezinfekční prostředek určený na praní. Stejnou jistotu vám zaručuje ale i sušička, protože suché teplo je pro choroboplodné zárodky skutečně smrtelné.

Problém s pračkou je ten, že bakteriím se obecně daří ve vlhku. Takže třeba prádlo zapomenuté v pračce nebo sušené ve vlhkém bytě (kde schne velmi pomalu) je pro ně živná půda.

Hygiena je důležitá a nyní v době pandemie je to ještě zásadnější téma. Chcete bezpečný domov? Víme, jak doma uklízet v době koronaviru.

Reklama

Načítám