Hlavní obsah

Na co vyrazit v roce 2020 do kina? Na Bonda nebo Ženu v okně

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jste fanoušci agenta s povolením zabíjet nebo pilota Mavericka? Četli jste napínavou Ženu v okně anebo milujete Malé ženy? Možná vás fascinují osudy silných žen a hrdinů, kterým se život změní v peklo... V každém případě si letos přijdete na své. Do kin totiž míří opravdové lahůdky.

Článek

Milovníci filmu, zpozorněte a připravte si kalendář! Letos budou mít v českých kinech premiéru vyložené pecky, tak ať vám do toho něco nevleze. Dočkáme se pokračování kultovních filmů, superhrdiny se to bude na plátně jen hemžit, napjatě budeme sledovat vznik velkých skandálů a filmového zpracování se dočkala i leckterá slavná literární díla. O loňsku se z hlediska filmu hovořilo v superlativech, premiéru měly opravdové trháky. A rok 2020 bude snad ještě nabitější.

Z české produkce se můžeme těšit třeba na 3Bobule, Jana Žižku nebo Bábovky. A jak to bude se zahraničními premiérami? Vybrali jsme šest skvostů, ale byla to fuška.

Richard Jewell

  • Česká premiéra - 16. ledna 2020
  • Režie - Clint Eastwood (89)

Filmy Clinta Eastwooda jsou sázka na jistotu. I tentokrát sáhl po skutečném příběhu a natočil drama o Richardu Jewellovi, pracovníkovi bezpečnostní agentury, který v roce 1996 během olympiády v Atlantě zachránil tisíce životů nálezem batohu s výbušninou. Nejdříve je oslavován, aby se z něj následně díky manipulaci médií stal hlavní podezřelý, kterého vyšetřuje FBI. Z hrdinova poklidného života se tak stává peklo na zemi.

Foto: Profimedia.cz

Mediální útoky a brutální výslechy FBI neničí jen samotného Richarda Jewella (Paul Walter Hauser, 33), ale i jeho matku (Kathy Bates, 71). Na jejich straně je opravdu jen málokdo, jedním z nich je právník Watson Bryant (Sam Rockwell, 51)Foto: Profimedia.cz

Malé ženy

  • Česká premiéra - 30. ledna 2020
  • Režie - Greta Gerwig (36)

Nejslavnější dílo americké spisovatelky Louisy May Alcott (1832–88) se dočkalo již mnoha filmových zpracování a právě teď míří do českých kin to nejnovější. Příběh o čtyřech sestrách žijících s matkou v Americe během občanské války a odhodlaných prožít život podle svého je nadčasový a velice aktuální. Můžete se těšit mimo jiné na Emmu Watson (29), která se ujala role romantické Meg, nejstarší ze sester Marchových, a také na Saoirsu Ronan (25), která ztvárnila hlavní postavu nadějné mladé spisovatelky Jo a získala za to nominaci na Zlatý glóbus i Oscara. Uvidíte také Meryl Streep (70) jako bohatou příbuznou, na jejíž pomoci rodina často závisí.

Foto: Profimedia.cz

Sestry Marchovy neboli Malé ženy (zleva): Beth (Eliza Scanlen, 21), Jo, Meg a Amy (Florence Pugh, 24)Foto: Profimedia.cz

Judy

  • Česká premiéra - 13. února 2020
  • Režie - Rupert Goold (47)

Judy je životopisné drama o americké zpěvačce a herečce Judy Garland (1922–69), kterou úchvatně ztvárnila Renée Zellweger (50) a získala za to Zlatý glóbus. Film se odehrává v roce 1968 a zachycuje poslední rok života slavné hvězdy, kdy se přesunula do Londýna, aby vystoupila na beznadějně vyprodaném turné. Smyslem pro humor a vřelostí okouzluje všechny okolo sebe, ona sama je však bez peněz, vyčerpaná a hroutí se jí manželství. Má za sebou 40 let tvrdé práce v záři reflektorů a nejraději by byla doma se svými dětmi.

Foto: Profimedia.cz

Renée Zellweger je jako chameleon a do role Judy dala vše – vyplatilo se a už za ni získala Zlatý glóbusFoto: Profimedia.cz

Není čas zemřít

  • Česká premiéra - 8. dubna 2020
  • Režie - Cary Joji Fukunaga (42)

Původně se měl snímek jmenovat Bond 25, protože se jedná se o dvacátý pátý film, jehož hlavním hrdinou je slavný agent. Toho již popáté ztvárnil Daniel Craig (51), ale prý je to opravdu naposledy. Jak to ten Bond jenom říká? „Nikdy neříkej nikdy?“ Hlavního záporáka Safina hraje Rami Malek (38). Někteří fanoušci pečlivě analyzovali trailery a tvrdí, že by to mohl být ve skutečnosti první Bondův filmový protivník dr. Julius No. Necháme se překvapit, Craigovo rozloučení s ikonickým hrdinou bude jistě velkolepé. Co přiměje agenta na odpočinku vrátit se do akce?

Foto: Profimedia.cz

Daniel Craig si to už asi s rolí Bonda nerozmyslí, tak si to s ním pojďte naposledy užítFoto: Profimedia.cz

Žena v okně

  • Česká premiéra - 14. května 2020
  • Režie - Joe Wright (47)

Pokud jste četli stejnojmennou knihu A. J. Finna (41), dost možná jste si říkali, že by si zasloužila filmové zpracování. A je to tu! Při sledování psychologického thrilleru o agorafobní (bojí se opustit domov) psycholožce závislé na alkoholu vás bude mrazit. Proč? Protože budete spolu s ní svědky zmizení ženy z protějšího domu (Julianne Moore, 59). Nebo ne? Co doktorka Anna Foxová (Amy Adams, 45) opravdu viděla?

Foto: Profimedia.cz

Svoje démony a trápení topí v alkoholu a prášcích, není tedy divu, že není pro policii zrovna hodnověrným svědkemFoto: Profimedia.cz

Top Gun: Maverick

  • Česká premiéra - 16. července 2020
  • Režie - Joseph Kosinski (45)

Jen málokterý herec by mohl se ctí natočit pokračování více než třicet let starého akčního filmu, ale Tom Cruise (57) rozhodně ano – vlastně se od dob hitu Top Gun (1986) ani moc nezměnil. O hlavní zápletce se zatím mnoho neví, ale z trailerů je jisté, že to Maverickovi stále létá a pořád je to stejný rebel libující si v parádičkách na obloze. Teď to navíc bude učit nováčky a dokáže jim, že ani po letech nepatří do starého železa. Je to přece Maverick!

Foto: Profimedia.cz

Tom Cruise by měl popřemýšlet o prodeji svého receptu na elixír mládí. Ten chlap nestárne! Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám