Hlavní obsah

Vysévejte saláty i špenát, mohou jak do záhonu, tak i do truhlíku

Foto: OSJPHOTO, Shutterstock.com

Foto: OSJPHOTO, Shutterstock.com

Reklama

Saláty vypěstujete docela snadno. Skvělé je, že mají hodně vitaminů a v létě jsou pro mnohé základem jídelníčku. Navíc je můžete pěstovat celoročně. Listové saláty jsou vděčná zelenina a právě teď je čas na jejich výsev.

Článek

Listová zelenina patří na každou zeleninovou zahradu. Je jedno, jestli pro ni vyčleníte jen kousek místa, nebo celý záhon. Můžete ji vysévat od jara až do konce léta a vypěstovat si klasický hlávkový salát, špenát, rukolu nebo dočervena zbarvený salát k řezu. Listová zelenina vám bude pohodlně růst pospolu a na záhonu vytvoří krásnou mozaiku.

1. Hlávkový salát

Milujete klasiku? Pak vám nesmí mezi listovou zeleninou chybět hlávkový salát. Můžete ho koupit předpěstovaný jako sazečky, ale vysévat ho můžete také přímo do záhonů a poté, co rostlinky vyrostou, je rozesadit. Semínka se vysévají do záhonů právě teď, a to asi centimetr hluboko, budou vám stačit dva tři řádky, z nichž vzejde dostatek rostlinek. Sazenice hlávkového salátu rozesaďte do sponu asi 25 centimetrů od sebe, aby se mohly pěkně zakulatit. Pravidelně je okopávejte a dobře zalévejte. Čím více slunce a vody saláty mají, tím křupavější a lahodnější budou.

Foto: Heike Rau, Shutterstock.com

Salát je zdravý, lehce stravitelný a je skvělý na hubnutí.Foto: Heike Rau, Shutterstock.com

2. Listový salát k řezu

Listový salát k řezu se sklízí tak, že se z něho jednoduše seříznou listy. Odřezávejte je postupně, budou se tvořit další a tak si sklizeň prodloužíte. V zahradnictví najdete jak zelené, tak červené odrůdy listového salátu k řezu. Pořídit si můžete také mix, který na záhonu vytvoří hezkou barevnou kombinaci. Opět vysévejte asi centimetr hluboko, mezi řádky nechte mezery 20 centimetrů. Salát k řezu pohodlně vypěstujete i ve větších truhlících na balkoně nebo ve vyvýšených záhonech (je tam lépe chráněný před nájezdy slimáků). Také listový salát potřebuje slunce a dostatek zálivky. Půda by měla být vlhká, ale nikoli přemokřená, aby saláty neuhnívaly. Proto zalévání uzpůsobte počasí.

3. Špenát

Jestli máte na záhonech spíše stinnější místo, vyčleňte ho špenátu. Daří se mu hlavně v polostinném záhoně, kam jde po část dne slunce a po část dne stín. Také špenát se vysévá přímo do záhonu, a to do řádek hlubokých asi jeden centimetr. Mezi nimi nechte asi 15 centimetrů. Nepřesazujte, rovnou sklízejte. Stejně jako u listového salátu k řezu můžete i špenátové listy sklízet postupně odříznutím nebo odštípnutím a počkat si na další. Sklízet lze do té doby, než špenát začne vybíhat do květu. Jakmile kvete, listy hořknou a nejsou už tak dobré. To je pak lepší špenát zpracovat nebo ho zamrazit na zimu.

Foto: Milosz_G, Shutterstock.com

Listová zelenina je bohatý zdroj chlorofylu a kyseliny listové.Foto: Milosz_G, Shutterstock.com

4. Roketa a rukola

Jsou si podobné, a přesto trochu jiné. Liší se tvarem listů (rukola je má ostřeji řezané) i chutí (roketa je jemnější, rukola ostřejší). V českých zahradnictvích seženete spíše semínka rokety. Je to jednoletka a vysévat ji můžete už časně zjara přímo do záhonů. Řádky udělejte centimetr hluboké, nechte mezi nimi asi 20 centimetrů a klidně semínka vysejte hustěji. Roketa je nenáročná a vyroste téměř v jakékoli půdě. Hodí se i pro pěstování v truhlících. Občas rostlinu zalijte a okopejte, zvláštní péči ale nepotřebuje. Má krátkou vegetační dobu, a tak listy budete sklízet už za tři týdny.

5. Lístky z nelistové zeleniny

Pokud pěstujete ředkvičky nebo červenou řepu, můžete svůj svěží jarní salát z listové zeleniny obohatit o další lístky. Mladé listy z ředkviček či červené řepy jsou lahodné a osvěžující, navíc jsou lehce zbarvené dočervena, a tak se hodí i jako ozdoba.

Na co dát pozor: vlhkost a slimáci

Sklizeň listových salátů mohou ohrozit hlavně slimáci. Osvědčené rady proti nim často nefungují, ale každý zahradník zkouší, co se dá. Nejlepší obranou je útok, a tak se po dešti vydejte slimáky sesbírat. Zkusit můžete také mechanické překážky, jako třeba vaječné skořápky nasypané kolem salátů nebo aromaterapii. Některé slimáky odrazuje levandule nebo pronikavá vůně afrikánů.

Pozor si dejte také na přemokření a vlhkost, aby saláty neuhnívaly. Pomoci může, když na záhony před výsevem nebo výsadbou natáhnete černou netkanou textilii. Brání přímému kontaktu listů se zemí a navíc přitahuje sluneční paprsky, po nichž každá listová zelenina prahne.

Reklama

Načítám