Hlavní obsah

Pálí vás jazyk? Na vině může být nedostatek vitaminů i nemoc

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Máte pocit, jako byste si jazyk opařili kávou, i když jste nic horkého nepili? Může se jednat o jeden z příznaků syndromu pálení v ústech, někdy označovaného také jako syndrom pálení jazyka.

Článek

Jedli jste někdy hodně pálivé chilli papričky? Pak asi tušíte, jak vypadá syndrom pálení v ústech (nebo jazyka). Rozdíl je v tom, že u něj nastává pálení bez ohledu na to, co jste snědli nebo vypili.

Zatímco některé z možných příčin pálení jazyka lze snadno identifikovat (na vině může být prosté podráždění perlivým nápojem nebo ústní vodou), jiné tak zřejmé nejsou. Hormonální nerovnováha, poškození nervů a alergie jsou jen některé z problémů, které mohou tento stav způsobit. Většinou se projevuje jen občas a trvá krátce, v některých případech ale přechází do chronické roviny a umí potrápit delší dobu. Proč přichází a co ho spouští? 

1. Sucho v ústech

Když v ústech nemáte dost slin, které udržují jejich přirozenou vlhkost, nastane protivný lepkavý stav známý jako sucho v ústech. To může přispívat i k pálení jazyka. Co s tím? Je potřeba zvýšit vlhkost v ústech. Poraďte se zubním lékařem, který provede základní vyšetření na množství tvorby slin. Zvyšte příjem tekutin, žvýkejte žvýkačky bez cukru nebo použijte gelovou náhradu slin stimulující jejich tvorbu.

„Důležité je také znát celkový zdravotní stav pacienta, protože suchost v ústech může souviset s vysokým krevním tlakem a cukrovkou, nebo s léky třeba na alergii, astma nebo žaludeční problémy,“ vysvětluje MDDr. Dáša Hegerová ze Stomatologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Proto je důležitá i konzultace s praktickým lékařem.

Foto: Solis Images, Shutterstock.com

Nedostatek slin může zubař vyřešit podáním gelové slinové náhrady, která stimuluje jejich produkci. Předtím ale provede speciální vyšetřeníFoto: Solis Images, Shutterstock.com

2. Nedostatek vitaminů

Příčinou pálení v ústech může být také nedostatek některých živin, zejména malý nebo žádný příjem vitaminů skupiny B a minerálů, jako je železo a zinek. (Jak se projevuje nedostatek vitaminů B?) 

Ujistěte se, že jíte vyváženou stravu s dostatkem čerstvého ovoce, zeleniny, luštěnin, mléčných výrobků, ořechů, semínek a kvalitních bílkovin. Proberte svůj problém s praktickým lékařem a prokonzultujte možnost užívat doplňky stravy s obsahem klíčových vitaminů a minerálů.

3. Orální kandidóza neboli moučnivka

Kvasinky nepůsobí infekci jen v intimních oblastech, ale i v ústech nebo krku. Zde je známá jako moučnivka neboli orální kandidóza. Kromě bílých povlaků nebo zarudlých míst objevujících se na jazyku, měkkém patře, dásních, a tvářové sliznici, patří mezi její projevy také pálení jazyka.

Pro jedince s oslabenou imunitou může být nebezpečná, protože může infikovat krevní řečiště a šířit se dál po těle. Řeší se předepsáním antimykotik (protiplísňových léků), která se aplikují lokálně, nebo se polykají.  

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Kvasinkové infekci v ústech se říká moučnivka. Kromě bílého povlaku na jazyku se projevuje i jeho pálenímFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Správná hygiena jako základ úspěchu

Prvořadá je ve všech případech pravidelná a správná ústní hygiena. „Vhodné je užívání měkkého kartáčku a mezizubních pomůcek správnou technikou a pravidelné návštěvy profesionální dentální hygieny,“ radí MDDr. Šárka Piklová ze Stomatologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Pokud máte snímatelnou protézu, neměli byste zapomínat na její důkladné mechanické čištění kartáčkem.

Na pravidelné preventivní prohlídky u zubního lékaře máte nárok dvakrát ročně v rámci zdravotního pojištění.

Reklama