Hlavní obsah

Cviky při potížích s patní ostruhou. Víme, co pomáhá!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás bodavá bolest paty, která vystřeluje do chodidla anebo do lýtka a brání vám sportovat, nebo vás dokonce trýzní i při běžné chůzi? Situaci nepodceňujte. Může se jednat o patní ostruhu. Co s ní?

Článek

Máte oteklou nebo načervenalou patu? Bolí vás při chůzi chodidlo a achilovka? Možná vás trápí patní ostruha. Řešením mohou být léky, ortopedické pomůcky, ale také cvičení. Víme, jak si od bolesti pomoct sami!

Co je patní ostruha

Patní ostruha, odborně plantární fasciitida, je zánětlivé onemocnění, které vzniká opakovanou velkou zátěží nohou, jako je běh po tvrdém terénu nebo dlouhodobé stání. Způsobit ho může i nevhodná obuv (špatný tvar stélky či nepružná podešev), obezita anebo různé deformity chodidel – typické jsou ploché nohy, propad klenby, úrazy chodidla, paty či Achillovy šlachy. Roli hrají i revmatická onemocnění. Zdraví chodidel může ničit i móda.

Proti dlouhodobému tahu a tlaku v oblasti paty a achilovky se organismus začne bránit tím, že v postiženém místě vytvoří kostěný výběžek – lidově nazývaný ostruha. Právě ta pak způsobuje velké bolesti.

Jak si ulevit od bolesti

Ostruhu potvrdí lékař pomocí rentgenu nebo ultrazvuku a čím dřív se začne řešit, tím úspěšnější je rehabilitace. Problémy se dají mírnit medikamenty, obvykle kortikoidy, mastmi či obstřiky na tlumení zánětu a bolesti. „Částečnou úlevu může přinést vhodná obuv – měkká a dostatečně široká. I měkká ortopedická vložka do bot pomůže, pokud například pracovní dress code nedovolí jinak. Netradičním, ale účinným řešením a doplňkovou léčbou může být baňkování a akupunktura,“ vyjmenovává fyzioterapeutka Tereza Novotná.

V rané fázi pomáhají také koupele, masáže, zábaly a speciální cvičení. Léčba je velmi individuální. Někomu zaberou cviky, u jiného postačí kvalitnější obuv. Pokud se potíže s patní ostruhou nevyřeší do zhruba jednoho roku pomocí těchto metod, je většinou nezbytné podstoupit operaci. (Proti bolestem zabírá i masáž prstů.)

3 účinné cviky na patní ostruhu

„Osvědčeným pomocníkem je molitanový míček či masážní míček s bodlinkami, takzvaný ježek. Velmi příjemné je hnětení chodidla prsty rukou spolu s jednoduchými mobilizacemi drobných kloubů nohy,“ říká Eva Juráková, fyzioterapeutka z Lékařského domu Praha 7, a doporučuje několik účinných cviků.

1. Protažení plosky nohy

Postavte se zpříma čelem ke zdi a opřete se o ni rukama. Protahovanou dolní končetinu zanožte tak, aby prsty směřovaly vpřed. Poté zvedněte patu protahované nohy co nejvíce od podložky, špička zůstává zapřená. Postupně krčte koleno protahované končetiny a protlačujte nárt vpřed do pocitu tahu v chodidle. Setrvejte v protažení 30 až 60 vteřin, povolte a zopakujte. Cvik provádějte každý den, nejlépe před aktivitou zatěžující dolní končetiny i po ní.

Foto: catinsyrup, Shutterstock.com

Na patní ostruhu mohou pomoci protahovací cvikyFoto: catinsyrup, Shutterstock.com

2. Uvolňování chodila pomocí ježka

Seďte zpříma. Bolavé chodidlo opřete zevním kotníkem o stehno druhé nohy. Uchopte masážní míček a krouživými pohyby masírujte chodidlo od paty k prstům a zpět. Alternativou je masáž chodidla o míček ležící na zemi. Pomalým pohybem přejíždějte chodidlem přes míček, intenzitu tlaku ježka na plosku upravujte podle svých pocitů a potřeb.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Masáže chodidel míčky jsou vhodné při již vzniklých potížích i jako prevenceFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

3. Protažení lýtka a Achillovy šlachy

Ve vzpřímeném stoji mírně zanožte bolestivou končetinu a pod její špičku vložte tenisový míček. Pata zůstává na zemi. Propínejte koleno zanožené končetiny do pocitu tahu v lýtku. Intenzitu tahu lze modifikovat mírou zanožení bolestivé končetiny. Strečink lze podpořit dýcháním, respektive důrazem na výdech.

Foto: nuiza11, Shutterstock.com

Míčkování je pro chodidla velmi zdravéFoto: nuiza11, Shutterstock.com

Od léků po operaci

Když se situace nezlepší ani v rámci týdnů, může odborník doporučit léčbu laserem, rázovou vlnou a v nejzazším případě i operaci. Při té se odstraní ostruha a část vaziva v okolí patní kosti. Protože jde o poměrně velký zákrok, jsou po něm pacienti po dobu šesti týdnů o berlích a tři měsíce se musejí vyhýbat větší zátěži.

Nejlepší je tedy prevence: snažit se, aby se ostruha vůbec nevytvořila. Pokud nohy hodně zatěžujete, dbejte na správnou obuv, ideálně ortopedickou, a po sportu nezapomínejte na strečink lýtkového svalu a Achillovy šlachy. Pokud vás ostruha trápí zatím jen trochu, zaměřte se na cvičení pro aktivaci plosky, relaxační koupele a teplé obklady pro uvolnění svalového napětí.

Reklama

Související témata:

Načítám