Hlavní obsah

Stýská se mu po bývalce a možná ji pořád miluje? Varovná znamení, při kterých byste měla zbystřit

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vztahu není nic otravnějšího, než když máte špatný pocit z partnerovy bývalky, která vám (možná) znepříjemňuje život. Skutečně se s její ztrátou váš Jirka nebo Pepa vyrovnal? Pozor si dejte na těchto pět varovných signálů!

Článek

Průzkum vedený profesorem Petrem Weissem ukázal, že za život mají čeští muži v průměru asi devět partnerek. Každá z těchto žen pro vás může představovat možné nebezpečí. Vztahová koučka a mediátorka Jana Řehulková potvrzuje, že „se stává docela často, že muži vstupují do nového vztahu, i když ještě nemají vyřešené emocionální propojení s bývalou partnerkou. Může to být zapříčiněno rychlým přechodem z jednoho vztahu do druhého a pocitem osamělosti po rozchodu“.

Jak poznáte, že stále myslí na ex?

O čem svědčí potřeba udržovat kontakt se svou ex? Podle Jany Řehulkové o tom, že předchozí vztah nebyl dostatečně uzavřen, ale i o touze spojení obnovit, „zejména pokud vztah neskončil kvůli nedostatku lásky či přitažlivosti, ale kvůli vnějším okolnostem, jako je například vzdálenost bydliště nebo rozdílné cíle v životě“.

A pak se také někteří pánové pasují do rolí rytířů, o bývalou se starají a cítí za ni jakousi zodpovědnost: „Pokud jsou ve hře děti, je logické, že kontakty přerušit nelze. Ale je rozdíl, jestli muž navštěvuje bývalou manželku při předání dětí, nebo tam běhá vyměnit každou žárovku.“

1. Pořád o ní mluví

Není zrovna fér očekávat, že partner svoji ex úplně vyřadí ze života. Vždyť s ní má společné zážitky, přátele a psa nebo děti ve střídavé péči. Pokud o ní sem tam něco utrousí, třeba že měla s Alíkem problém u veterináře, všechno je pravděpodobně v pořádku, nicméně jakmile se o bývalce zmiňuje ráno, odpoledne a večer, tráví s ní čas na telefonu, tak s ní stále zůstává spojený. A motiv? Třeba se bojí, že to s vámi nevyjde. Nedivte se, i muži si nechávají zadní vrátka… Promluvte si, zda je partner skutečně připravený posunout se dál a budovat nový vztah.

2. Porovnává vás

„Marcela byla naprosto úžasná. Nikdy se nestalo, že bych neměl teplou večeři. Ona vlastně vařila o dost lépe než ty, promiň, zlato.“ Že lidé své partnery srovnávají, je poměrně běžné. Buď hledáte někoho, kdo má stejné charakterové vlastnosti jako předchozí známost, nebo naopak usilujete o opak. Většinou se tohle bilancování děje bezprostředně po rozchodu nebo na začátku vztahu. Jestli vás ale partner s ex nahlas (!) porovnává po několika měsících, nebo dokonce letech soužití, začněte jednat. Má vůbec cenu s ním zůstávat? Přihlédněte k tomu, jaké má pozitivní vlastnosti a zda převažují nad negativními.

3. Neustále sleduje její profil

Partner má profil na sociální síti, jeho bývalka pochopitelně také. Mají se v přátelích a občas zaznamenáte, že si vymění nějakou narážku, popřejí si k narozeninám. Nemusí to vůbec nic znamenat, ale také může. V závislosti na tom, jaký má váš současný přítel vztah se svojí ex, lajkování příspěvků představuje buď pouhé přátelství, nebo urputnou snahu o udržení kontaktu a žití „postaru“. Zeptejte se ho, proč se rozešli. Hrozí totiž, že ve vzduchu visí nedořešená témata a nezahojené rány, které by vaše partnerství mohly ohrozit. Znáte 8 toxických profilů, jejichž sledování vám škodí?

Foto: LookerStudio, Shutterstock.com

Sociální sítě nabízejí možnost být bývalým partnerům stále nablízku. A kdo má potíže se odříznout, ten toho využívá pod záminkou, že „udržuje dobré vztahy“.Foto: LookerStudio, Shutterstock.com

4. Pečuje o pozůstalost jako o poklad

Bývalka mu kdysi ušila tričko či nechala vyrobit náramek s vyznáním a on si tyhle věci nechal. Je-li tričko v krabici a plní funkci milé vzpomínky na minulost, nestresujte se. Obavy ale mějte, pokud je tenhle kus bavlny posvátná věc, na kterou nemůžete ani sáhnout, aby se náhodou nepoškodila. Partner si tričko obléká velmi často a nesmírně rád? Pak existuje riziko, že svoji ex ještě stále nedostal z hlavy.

5. Předvádí vás

Je tu jistá věc, kterou někteří muži dělají, když se chtějí vrátit ke svým ex. Přejdou do soutěžního režimu a neoficiálně s bývalkou „závodí“, kdo se jako první znovu zamiluje a naváže nový vztah. Obvykle to poznáte tak, že se partner vámi před ex nepřiměřeně chlubí. Když se někde všichni tři potkáte, má tendenci na vás neustále sahat, šeptat vám do ucha sladká slovíčka, a to především když se ona dívá. Chce, aby žárlila! A to znamená bohužel jediné: pořád ji má pod kůží. I zde je důležité otevřít klidný a upřímný dialog. Partnera ihned neodsuzujte, je možné, že si neuvědomuje, jak moc vás jeho činy rozčilují. Snad mu dojde, že aby mohl být šťastný, měl by si ujasnit, co vlastně chce.

Jak reagovat a co dělat

Jana Řehulková říká, že důvěra, respekt a určité hranice jsou ve vztahu velmi důležité: „Pokud má váš partner nevyřešený vztah se svou expřítelkyní, což vám přináší nejistotu nebo obtíže ve vašem vztahu, držte se několika zásad.“ Jaké to jsou:

Jak na to, když partner stále myslí na ex

  1. Mluvte o všem otevřeně a upřímně a hledejte řešení.
  2. Dopřejte si čas na zvážení všech okolností a odpovězte si, zda a jak dlouho jste ochotné trpělivě čekat, až se partner vyrovná s minulostí.
  3. Jestli se vaše obavy týkají přetrvávající nedůvěry, nebo dokonce podvádění a nevěry, může to být signál, že váš vztah nemá budoucnost.
  4. Pokud to situace vyžaduje, můžete zvážit terapii, která pomůže vám oběma porozumět svým pocitům a najít způsob, jak se s nimi vyrovnat.
  5. V každém případě je důležité zachovat si sebedůvěru a neztrácet se v nejistotě.

Jiná je situace, když má partner s bývalkou potomky. V takovém případě s ní samozřejmě musí být v kontaktu, ať chce, nebo ne. Je rozvedený a má děti? Na tohle se připravte!

Reklama

Načítám