Hlavní obsah

Podzimní depka nemá šanci, zajistěte si hormon štěstí

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Zdá se, že léto se ještě nechce vzdát své nadvlády, ale plíživý příchod podzimu je místy už znát Padá-li na vás s příchodem nového ročního období nálada těžká jako deka, nepodléhejte tomu a k veselé mysli se projezte!

Článek

Chladné a šedé dny dokážou s psychikou nepříjemně zamávat. Mnoho lidí přepadá nejen nedostatek energie a neopodstatněný smutek, ale bohužel i skutečné deprese. Sledování výkyvů nálad tak může napovědět, že nad vámi podzimní únava a deprese začínají vyhrávat a je nejvyšší čas to zvrátit! Účinnou prevencí proti nim může být přitom úprava jídelníčku.

Za co může pokles hormonu štěstí?

Na talíři byste měli mít především serotonin. Nejde o exotickou potravinu, ale hormon štěstí a dobré nálady. Nemáte-li ho v těle dostatek, může vás přepadat bezdůvodný smutek, dokonce až úzkostné představy i sebevražedné myšlenky. „Serotonin vás chrání proti špatné náladě či depresím a s nimi spojené únavě,” prozrazuje Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren BENU.

Pokles hormonu ale není jediným spouštěčem podzimních problémů. Další příčinou může být boj organismu s nachlazením, chřipkou či virovou infekcí, které tělo vyčerpávají. „Únavu ale může způsobit i nadměrný stres, nedostatek odpočinku, nevhodná strava či kouření,” dodává odbornice.

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Energii a náladu ovlivňují i vaše zlozvyky. Proč s nimi neskoncovat hned teď?Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Pokles serotoninu poznáte změnou chutí

Serotonin má vliv i na změnu chuťových preferencí, s jeho zakolísáním vás tak přepadne touha udělat si šálek horkého kakaa a dát si pořádný kus jablečného koláče. Čas od času to samozřejmě neuškodí, naučte se ho ale doplnit i jinak než sladkým.

Hladinu serotoninu ovlivňuje především aminokyselina tryptofan, kterou si tělo nedokáže vyrobit samo, je tedy závislé na jejím příjmu ze stravy. V jídelníčku by vám proto nemělo chybět drůbeží maso, ořechy a semínka, luštěniny, banány nebo goji. Doplňte i kyselinu listovou, tu načerpáte z listové zeleniny, růžičkové kapusty, luštěnin, avokáda nebo brokolice.

Příklad  jídelníčku

  • Snídaně - Obilná kaše s ořechy a semínky
  • Svačina - Smoothie z ovoce i zeleniny
  • Oběd - Drůbeží plátek (nebo ryba) s grilovanou zeleninou
  • Svačina - Káva s kouskem brownies
  • Večeře - Cizrnová polévka s kari či chilli
Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

V jídelníčku šťastných lidí nesmí chybět libové maso, ryby a mléčné výrobkyFoto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Zařaďte do menu vitamin D

Dalším důvodem, proč se na podzim horší nálada, je úbytek slunných dní. Sluneční záření je totiž hlavním zdrojem vitaminu D. „Takto získaný vitamin D aktivuje tvorbu obranných látek v organismu a komplexně podporuje imunitní systém. Také se při něm uvolňují právě ty hormony, které odbourávají stres,” vysvětluje celostní lékař Bohumil Ždichynec. To vedle serotoninu umí také dopamin.

A když se sluníčko schovává, doplňte ho z jídla. Vitamin D dodají tučné mořské ryby, jako je makrela, sleď či losos. Dopřejte si je 2–3x týdně. Zařaďte také dostatek vitaminu B6 (játra, avokádo, kysané mléčné produkty) a železa (vnitřnosti, listová zelenina, kvasnice, sušené ovoce).

Zamiřte i mimo kuchyň

Upravit jídelníček by měl být první krok, ale nezůstávejte jen u něj. Choďte ven, hladinu hormonů ovlivňuje i dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a přiměřená pohybová aktivita. (I chůze dělá zázraky!)

Kromě vycházky vsaďte na mazlení se s domácími zvířátky, pravidelný společenský kontakt s přáteli, aromaterapii či uvolňující masáž. To vše zvyšuje hladinu serotoninu, vyplavuje hormon lásky a důvěry oxytocin a zároveň snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu.

Deprese není jen slabost, nepodceňujte ji a nevěřte dalším častým mýtům.

Reklama

Načítám