Hlavní obsah

Sníží cholesterol, zlepší trávení a skvěle chutná: Jak zařadit cizrnu do jídelníčku

Foto: Svetlana Monyakova, Shutterstock.com

Foto: Svetlana Monyakova, Shutterstock.com

Reklama

Správně uvařená cizrna patří mezi nejchutnější a nejzábavnější luštěniny. Připravíte z ní skvělé pomazánky, syté polévky i hlavní jídla, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a hodnotných bílkovin, a navíc nestojí příliš mnoho. Jak ji správně uvařit a na kterých receptech si nejvíc pochutnáte?

Článek

Češi nepatří mezi přeborníky v konzumaci cizrny a odborníci na výživu se shodují na tom, že je to škoda. Patří mezi nejlépe stravitelné luštěniny a prospívá dětem, těhotným ženám i lidem s cukrovkou. Obsahuje množství rostlinných bílkovin a vlákniny a má blahodárné účinky na celý trávící systém. Podpoří pravidelné vyprazdňování, povzbudí metabolismus a dokonce pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu.

Jak správně uvařit cizrnu?

Nejčastější důvod, proč se vyhýbáme konzumaci luštěnin, je jejich nadýmavost. Ta se dá ale velmi účinně eliminovat správnou přípravou.

Suchou cizrnu propláchněte na sítku a zalijte dostatečným množstvím studené vody. Cizrna hodně nabude, proto vodou nešetřete. Nechte ji namočenou alespoň 12–14 hodin, poté ji slijte, zalijte čerstvou vodou, přiveďte k varu a posbírejte pěnu. Na mírném ohni vařte opravdu doměkka, v běžném hrnci to může podle stáří luštěniny trvat i dvě až tři hodiny. Příprava v tlakovém hrnci je podobná: namočenou cizrnu přiveďte k varu, posbírejte pěnu, hrnec uzavřete, natlakujte a pomalu vařte asi hodinu. Správně uvařená cizrna je dokonale měkká, krémová a slupka se lehce odděluje. Nadýmavé účinky ještě víc snížíte, když do hrnce přidáte bylinky a koření proti nadýmání, jako je třeba bobkový list, římský kmín nebo majoránka. Podobné účinky má i malý kousek sušené mořské řasy.

Nejvíc ale pomůže, když budete luštěniny do jídelníčku zařazovat pravidelně: trávicí trakt si postupně zvykne a problémy s nadýmáním budou minulostí.

Vyplatí se uvařit větší množství cizrny najednou: z části můžete připravit oblíbený cizrnový hummus a část nechat v krabičce v lednici. Průběžně ji pak můžete přidávat do polévek, salátů, k rýži nebo nějaké variaci kari.

Nejlepší pomazánka? Cizrnový hummus!

Krémový a lahodný cizrnový hummus si v posledních letech získal velikou oblibu a dnes ho koupíte ve skvělé kvalitě téměř na každém rohu. Domácí se ale vyplatí víc: příprava je poměrně jednoduchá a vyjde výrazně levněji. Navíc si ho můžete okořenit a vyladit podle své chuti.

Tradičně se hummus na Blízkém východě podává jako příloha k cizrnovým „karbanátkům“, tedy falafelu. Voňavé kuličky krásně křupou, jsou plné živin a suroviny nakoupíte za pakatel. Příprava je trochu složitější, když je ale jednou ochutnáte, budete je dělat pořád.

Výživné polévky, ve kterých stojí lžíce? Ty s cizrnou!

Hrst cizrny dodá polévkám nálož bílkovin a spoustu vlákniny a s krajícem chleba tak vydají za plnohodnotný hlavní chod. Mimochodem: kombinaci luštěnin a obilovin dokáže tělo velmi dobře využít a tyto dvě složky potravy by se na talíři měly potkávat co nejčastěji.

Cizrna v hlavní roli

Myslím, že velkou práci při propagaci cizrny odvedla Hanka Zemanová: když se v roce 2010 v její knize Bioabecedář objevil recept na cizrnu na paprice, stal se z něho rázem hit. Je totiž báječný, tak si ho nezaškodí připomenout. A spolu s ním další recepty na hlavní chody, ve kterých cizrna hraje hlavní roli.

Výživné saláty do krabičky pro dietáře (a nejen pro ně)

Při hubnutí je důležitý vyvážený příjem bílkovin a vlákniny, aby tělo netrpělo podvýživou a vyhnuli jste se jojo efektu. Správně tušíte, že s tím dokáže pomoci hrst cizrny.

Exotické variace nejen pro vegany

Zdravější bezlepková alternativa mouky? Zkuste tu cizrnovou!

Cizrnovou mouku už koupíte poměrně běžně i v obchodních řetězcích a myslím, že se ji vyplatí ozkoušet. Má jemnou oříškovou chuť, skvěle zahušťuje a je přirozeně bezlepková. Stejně jako celá cizrna obsahuje velké množství kvalitních rostlinných bílkovin, železa, vitaminů a vlákniny a třeba placičky z ní jsou bezkonkurenční.

Doma uvařená cizrna je levnější a ekologičtější než ta z plechovky, někdy ale není čas na hrdinství a přijde nám vhod i ta sterilovaná. Plave v nálevu, kterému se říká aquafaba, a i když vypadá lehce podezřele, vyplatí se mu věnovat trochu pozornosti. Funguje totiž jako vaječný bílek: lehce ho našleháte a připravíte z něj skvělou veganskou alternativu majonézy, hodí se i jako sníh do veganských kremrolí, můžete udělat i veganské pusinky.

Reklama

Načítám