Hlavní obsah

Efektivnější hubnutí: Na tyhle pomocníky se vyplatí vsadit!

Foto: Oleggg, Shutterstock.com

Foto: Oleggg, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelně cvičíte a jíte vyváženě, ale v obrovské nabídce fitness doplňků stravy se stále ještě neorientujete a nedokážete si vybrat ten pravý? Nevadí. My vám poradíme, co je pro sportovce začátečníky základ!

Článek

Pokud cvičíte a „dietujete“ první týden, nemusíte hned provádět objednávku ve fitness prodejně za tisíce. V téhle chvíli vlastně nemusíte dělat asi žádnou fitness objednávku. Soustředíte se totiž hlavně na to, abyste se s novým režimem sžili, při cvičení se učíte správnou techniku, nesnažíte se o extrémní výkony.

Myslíte, že tohle už není váš případ? Přece jenom od vašich úplných začátků již uplynul nějaký ten týden, měsíc… Pak byste se možná o sportovní výživu mohli pomalu začít zajímat. Doplňky níže patří mezi ty nejzákladnější.

BCAA pro ochranu svalů

Pod názvem BCAA se skrývají takzvané větvené aminokyseliny, které představují stavební kameny každé bílkoviny. Při častém a náročném cvičení dochází v organismu k úbytku jednotlivých aminokyselin a to může vést ke ztrátě svalů (namísto tuku!), což rozhodně není žádoucí. Právě doplňování BCAA pomáhá svalovou hmotu chránit.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): BCAA 4:1:1 Tabs jsou esenciální větvené aminokyseliny L-leucin, L-isoleucin a L-valin ve formě tablet, z nichž každá v sobě nese 1,5 g BCAA. Nutrend, cena za 100 tablet 1170 Kč. BCAA Instant ve formě prášku – stačí promíchat jednu odměrku s vodou a vznikne sladký nápoj, který doplní potřebné aminokyseliny. Bodylab, cena za 300 g 499 KčFoto: archiv firem

Protein jako základ stravy

Je celkem jedno, jestli je vaším fitness cílem redukovat tuk, nebo nabrat svaly – v obou případech se doporučuje navýšit příjem bílkovin. V dietním režimu byste měli denně přijmout zhruba 1,5 až 2 gramy bílkovin neboli proteinů na kilogram své ideální váhy.

Získat takové množství z běžné stravy nemusí být vůbec snadné, a proto aktivní lidé často sahají po produktech sportovní výživy, jako je proteinový prášek, tyčinky a další chuťovky.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Impact Whey Protein je vyroben z prvotřídního koncentrátu syrovátkových bílkovin (jedna dávka jich obsahuje až 20 g) v různých příchutích, např. borůvkový cheesecake nebo bílá čokoláda. Myprotein, cena za 1000 g 479 Kč. Superior High Protein Bar s příchutí malina a bílá čokoláda obsahuje minimum cukru, ale maximální podíl bílkovin a vlákniny. Bodylab, cena za kus (60 g) 59 KčFoto: archiv firem

Rybí tuk pro rychlejší metabolismus

Rybí tuk zaprvé vůbec nemusí znamenat jedno velké fuj – běžně se totiž prodává v kapslích. Zadruhé se skutečně jedná o cennou složku potravy, zejména výborný zdroj kyselin omega-3. Ty nejenže pomáhají urychlovat metabolismus, tedy i podporovat hubnutí, ale zároveň posilují regeneraci a napomáhají očistě těla.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Rybí olej 1000 mg je bohatým zdrojem omega-3, zejména kyseliny eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA). VitaHarmony, cena za 150 tobolek 199 Kč. Omega 3 obsahuje v denní dávce 400 mg EPA a 300 mg DHA. BioTech USA, cena za 90 kapslí 189 KčFoto: archiv firem

Kloubní výživa jako prevence bolestí

Silové tréninky se závažím, dřepy, výpady, ale mimo jiné i běh jsou velkou zátěží pro klouby. Je proto velmi důležité začít o ně pečovat včas, tedy jim dopřát speciální výživu dříve, než nastane nějaký těžko vratný problém.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): MSM pro koně patří mezi nejkvalitnější přípravky pro výživu kloubů, v doporučeném denním dávkování je může užívat i člověk. Alavis, cena za 600 g 595 Kč. Perpetuum Geladrink je specifická superkomplexní formule pro výživu kloubů aktivních lidí a sportovců. Orling, cena za 350 kapslí 1224 KčFoto: archiv firem

Minerály = nezbytnost každého sportovce

Dalšími látkami, o které při časté a náročné fyzické aktivitě přicházíte, jsou minerály – ty se vyplavují potem. Jestli se tedy pravidelně potíte ve fitku, musíte je doplňovat. Nejjednodušší je zvolit některý z multiminerálových komplexů, zvláště důležité je zaměřit se na zinek, hořčík a selen.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Jedna tobolka přípravku Multi Mineral Complex poskytuje 100 procent nebo i více doporučené denní dávky všech stopových prvků. BioTech USA, cena za 100 tablet 149 Kč. Advanced Multi Mineral obsahuje 10 aktivních složek, například vápník, hořčík i zinek. Scitec Nutrition, cena za 60 tablet 216 KčFoto: archiv firem

Vitaminy = druhá nezbytnost sportovce

Podobně jako je tomu u minerálů, i doplnění vitaminů je pro sportující jedince důležité. Platí totiž pravidlo, že čím více se hýbete, tím máte rychlejší metabolismus, a tedy také větší spotřebu vitaminů. Mezi obzvlášť důležité se řadí vitaminy skupiny B a vitamin C. I v tomto případě doporučujeme užívat multivitaminový komplex – doplní více důležitých látek najednou.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Multi Pro Plus je multivitaminový a multiminerálový komplex vysoké kvality. Obsahuje vysoké dávky B-komplexu a vitaminu C. Scitec Nutrition, cena za 30 sáčků 335 Kč. B-Complex obsahuje unikátní směs vitaminů B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, E a vápníku. Amix, cena za 90 tablet 255 KčFoto: archiv firem

Jakou máte zkušenost se sportovní výživou?

Načítám