Hlavní obsah

Poslední kila nejdou dolů? Možná jste na ideální váze

Foto: aslysun, Shutterstock.com

Foto: aslysun, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubnutí je věčné témata, o poznání méně se ale mluví o tom, jak poznáte, že se vám to už podařilo. Přes všechny myšlenky na redukci tuku totiž vlastně vůbec nemusíte poznat, že jste se dostali na svou ideální hmotnost a už hubnout nepotřebujete. Jaká znamení o tom vypovídají?

Článek

Ideální hmotnost je pro řadu lidí velkou neznámou, nedokáží si totiž představit, jak by takové číslo mělo vypadat. Napovědět mohou některé tradiční metody zabývající se jejím výpočtem.

„Většinově se používá vzorec na výpočet BMI, který hmotnost poměřuje statisticky dle pohlaví a věku,“ říká Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity. Jenže tento údaj může být zkreslený vzhledem k tomu, že nezohledňuje množství tuku a svalů v těle. K lepší představě poslouží měření na speciální váze. „Dnes už se lze velmi jednoduše objednat na zvážení na bioimpedační váze nebo si ji můžete pořídit domů. Ta ukáže, kolik procent tuku vaše tělo obsahuje a jaký je podíl svalové hmoty. Podle toho odvodíte, zda byste měli nějaké to kilo shodit, nebo zda jsou vaše hodnoty v pořádku,“ vysvětluje Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu.

Pravda ale je, že ona vysněná zdravá hmotnost může u každého vypadat jinak. Dá se poznat, že jste se na ni dostali i bez různých měření a tabulek? Určité indicie existují.

1. Poslední kila nejdou dolů

Pokud důsledně cvičíte, správně se stravujete a váha přesto nejde dolů, může se jednat o známku toho, že je přesně tam, kde má být.

„Podobná situace však může nastat, když celý život držíte přísné diety. Metabolismus se zpomalí, hubnout nejde, a přesto hmotnost ideální není,“ upozorňuje Hana Mojžíšová.

Jak poznat rozdíl? Pokud máte pocit, že byste opravdu nemohli jíst lépe nebo sportovat více bez toho, aby to na váš stav mělo negativní dopad, pravděpodobně vás tělo moudře varuje, ať už víc nehubnete. Každý má totiž určitou ideální hodnotu hmotnosti, což je váha, po níž tělo přirozeně touží, aniž by se spoléhalo na nadměrné cvičení nebo přísnou dietu. Poznat, kdy jste se dostali na ideální hmotnost, může být náročné, ale obvykle se jedná o číslo, které si snadno dlouhodobě udržíte, aniž byste se museli extrémně omezovat.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Každý má jinou ideální váhu, někdo se prostě pro velikost XS nenarodil a není na tom nic špatnéhoFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

2. Překypujete energií

Pokud dnem bez potíží proplujete bez toho, že byste do sebe museli nalít několik šálků silného espresa nebo plechovek energy drinků, a jestli vyjdete schody bez zadýchání a nemáte potíže s kondicí, může se jednat o signál zdravé váhy. Když máte ideální váhu, cítíte se zdravě, dobře a při síle. I když se to může zdát jako nepříliš přesný ukazatel, podporuje ho i studie z roku 2015, která byla publikovaná v časopise Sleep. Ta potvrdila, že u lidí se zdravou hmotností je méně pravděpodobné, že se u nich přes den vyskytne nadměrná únava a ospalost, jako je tomu u obézních jedinců.

3. Váha je stabilní

Pokud jste v dobrém zdravotním stavu, nacházíte se relativně blízko vaší cílové hmotnosti a už roky na váze sledujete stejné číslo, je vaše tělo pravděpodobně spokojené tam, kde je, i když máte pocit, že existuje prostor pro zlepšení. Nejspíš si budete vždycky myslet, že máte nějaké rezervy, pokud ale už dlouho pozorujete stejnou váhu, kterou udržujete bez větších problémů a nepotýkáte se s jejími výkyvy, nacházíte se zřejmě tam, kde je tělu dobře.

Foto: Qilin's prance Filmmaker, Shutterstock.com

Nikdo se nechce hodiny denně mořit ve fitku. Ideální váha je taková, kterou si udržíte i bez extrémního cvičení a dietFoto: Qilin's prance Filmmaker, Shutterstock.com

4. Nižší klidová srdeční frekvence

Když přemýšlíte o ideální hmotnosti, často vás nejspíš napadne jako cíl vejít se do velikosti XS nebo alespoň S.

Jde ale o mnohem víc než jen o vnější vzhled, hlavní roli hraje celkové zdraví, kam patří i klidová srdeční frekvence. To je počet tepů, které srdce vykoná za jednu minutu, když jste úplně v klidu, bez nějaké aktivity. Nižší číslo napovídá, že srdce pracuje efektivně, vyšší číslo může signalizovat potíže. Zdravý rozsah mezi 60–100 tepy za minutu znamená optimum, které se objevuje, když jste na své ideální váze.

Načítám