Hlavní obsah

Opravdu potřebujete zhubnout? Tyhle faktory napoví

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Reklama

Jestli máte správnou hmotnost, vám neřekne číslo na váze. Nic totiž nevypovídá o vaší kondici, zatučnění nebo psychické nepohodě, kterou vám kila navíc dokážou způsobit. Jak tedy poznáte, že jste ve správné kondici?

Článek

Nadváhu nejspíš vnímáte v první řadě jako estetický problém. Šaty se vám přes zadek napínají k prasknutí, kalhoty sotva dopnete, pokud si ve společnosti musíte sednout, vyvalené břicho hned maskujete kabelkou. Jenže zdravotní problémy, které s sebou každé kilo navíc přináší, tak snadno nezamaskujete.

1. Zadýcháváte se do schodů

Že máte problém, poznáte snadným testem už po probuzení. Dokážete se z postele zdvihnout bez opory rukou, jen tím, že zapojíte břišní svaly? Pokud jsou oslabené, může to jít ztuha. Otestovat se můžete i cestou do práce: vyjděte všechny schody nebo vystupte o zastávku dřív a vemte to svižně po svých. Pokud vám pohyb nahrne červeň do tváří, je to v pořádku. Jestliže se ale zpotíte od hlavy až k patě a sotva popadáte dech, znamená to, že je třeba zbavit se nejen kil, ale především zapracovat na fyzičce.

Foto: Flotsam, Shutterstock.com

Sotva vyjdete schody? Pak máte nejspíš nadváhuFoto: Flotsam, Shutterstock.com

2. Opět kupujete větší kalhoty

Možná si ta dvě tři kila, co jste přibrali za poslední rok, nevyčítáte. Rozdíl nemusí být nijak markantní, ale pokud se to opakuje každoročně, jsou vaše vyhlídky velmi temné. Za deset let můžete mít až o třetinu vlastní hmotnosti navíc! Shodit tři kila jde přitom mnohem snáz než třicet. Čím starší jste, tím hůře to navíc půjde. Vlivem hormonů se totiž mění tendence k usazování tuku, život není tolik aktivní a do jakýchkoli změn se vám bude chtít hůř a hůř. Ideální je tedy začít se hlídat co nejdříve.

3. Máte často rýmy nebo migrény

Máte často migrény, hned jste unavení, podráždění, občas vás bolestivě píchne u srdce. A každou chvíli jste nastydlí. To vše může souviset s váhou a špatným životním stylem, vlivem kterého slábne imunita.

„Obezita je mnohem větší problém než jen nárůst hmotnosti. Je to souvislá vrstva tuku, která obaluje vnitřní orgány a významně tak zatěžuje celý organismus, hlavně kardiovaskulární systém. Způsobuje ale také neurologické problémy, onemocnění ledvin, často ústí v endokrinologické potíže, je hlavní příčinou vzniku diabetu druhého typu, často stojí i za propuknutím rakoviny a hlavně výrazně zkracuje délku života,“ upozorňuje doktor Vladimír Teplan, nutricionista a odborný garant programu Cambridge Weight Plan. Obezita je nemoc, a tak byste ji měli vnímat a zodpovědně ji léčit.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

I za tím, že jste často nastydlí mohou vězet kila navíc, oslabují totiž imunituFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

4. Začali jste chrápat

Začali jste zničehonic chrápat nebo vaše chrápání zesílilo? Tuk se usazuje nejen v břiše nebo na stehnech, ale i v oblasti krku. Tukem prostoupené stěny hltanu pak ztrácí svou pevnost, což vede k snazšímu přenosu vibrací a chrápání. Elasticita vaziva se přirozeně snižuje i vlivem hormonů, po čtyřicítce proto dostihuje především ženy. Zatučnění ale může vyvolat i  kolaps hltanové úžiny, což může vést k potížím se zástavou dechu ve spánku neboli apnoickou pauzou.

5. Zvýšil se vám krevní tlak

Postarat se o objemnější tělo je velká zátěž i pro srdce a celý cévní systém. Varovat by vás měly alarmující hodnoty tlaku. „Pacientům s hypertenzí hrozí onemocnění a následně infarkt až dvojnásobně častěji než zdravým jedincům. Pacientům s vysokou hladinou cholesterolu riziko stoupá dokonce až na trojnásobek. I mírné překročení normy znamená ohrožení na životě,“ říká doktor Richard Češka z 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN. Naštěstí vysoký tlak jde úpravou životního stylu vrátit do únosných čísel.

Foto: Chompoo Suriyo, Shutterstock.com

Nadváha zvyšuje krevní tlak a tím i riziko infarktu Foto: Chompoo Suriyo, Shutterstock.com

6. Pohled do zrcadla vás netěší

Nespokojenost s postavou škodí i po psychické stránce. Pokud ve vás vyvolává smutek a mezi štíhlejšími kamarádkami se cítíte v křeči, je to rozhodně důvod, začít se sebou něco dělat. Dlouhodobý stres totiž může vyvolávat letargii, nechuť k pohybu a změny (k horšímu) v chuťových preferencích, což vaše problémy jen prohloubí. Unikněte z tohoto kolotoče, dokud je čas.

Reklama

Načítám