Hlavní obsah

Potraviny proti bledé pleti, únavě i nepříjemné menstruaci

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Býváte často unavení až malátní a od svého okolí slýcháte, že vypadáte pobledle a nezdravě? Všechny tyto potíže mohou mít překvapivě jedinou příčinu a možná snadnou nápravu. Pomůže i změna jídelníčku.

Článek

Pocity slabosti, mrtvolně bledá pleť či závratě lze svádět na hlad, dehydrataci a třeba i nízký krevní tlak. Ale příčina může být docela jinde. Jestliže vám také často hučí v uších, zadýcháváte se, zničehonic vám silně buší srdce, případně vás přepadá únava a bolest hlavy, které snižují soustředění a výkonnost, zpozorněte. Může za tím být jedna věc.

Nemáte chudou krev?

Společnou příčinou zmíněných potíží může být jediný problém, a to anémie, zvaná též chudokrevnost. Při ní se tělo potýká s nízkým množstvím barviva hemoglobin v červených krvinkách, nebo přímo s nedostatkem červených krvinek (erytrocytů), které mají za úkol roznášet kyslík do všech orgánů a tkání. V obou případech je v organismu málo kyslíku – a to vás oslabuje po všech stránkách. Na nedostatek kyslíku reaguje tělo například zvýšenou srdeční frekvencí, proto to náhlé bušení či tepání v uších, a typickým projevem je také zmiňovaná pobledlost kůže a sliznic.

Chudokrevnost hrozí ženám i vegetariánům

Ženy bývají k anémii náchylnější, mají méně červených krvinek než muži a k potížím přispívají i častější ztráty krve a hormonální změny – v těhotenství, v menopauze a při silném či dlouhém menstruačním krvácení. Sníženou hladinou erytrocytů mohou trpět i vegetariáni a příznivci raw stravy, kteří se ochuzují o živočišnou stravu.

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Bledost a nesnesitelná únava? Možná máte chudou krev. Řešení nemusí být složitéFoto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Anémie, leukemie, rakovina  

Potíže není radno podceňovat. Některé typy anémie, například srpkovitá, mohou být nebezpečné samy o sobě a zkracují průměrnou délku života. Jakákoli chudokrevnost však především poukazuje na problémy s krví a je třeba zjistit, co za ní stojí. Někdy jde jen o nedostatek železa, jindy může souviset i s autoimunitním onemocněním, nádory, leukemií nebo otravou kovy či léky.

Nezbytné je proto mít přehled, v jakém stavu krev je. „Lidé běžně hematologii nenavštěvují, proto je důležité, aby využívali pravidelných preventivních prohlídek u praktického lékaře,“ doporučuje profesor Petr Cetkovský, ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze. U žen po čtyřicítce se krev kontroluje každé dva roky – anémii odhalí krevní obraz.

Co jíst při anémii

Proti běžné chudokrevnosti lze bojovat úpravou jídelníčku. Co podpoří červené krvinky? Hlídat je třeba dostatek kyseliny listové, vitaminů B12 a C a zejména železa. „Železo se společně s mědí podílí na krvetvorbě a jeho doplněním ve stravě můžete předejít únavě, bolesti hlavy či závratím,“ vysvětluje gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského domu Praha 7. Co si tedy dopřát?

1. Všechno zelené

Na kyselinu listovou je bohatý špenát, brokolice nebo růžičková kapusta, zelená listová zelenina je zas zdrojem železa. Z bylin proti chudokrevnosti přispívá kopřiva, která podporuje prokrvení různých orgánů. Na anémii platí také medvědí česnek, špenát a černý kořen.

2. Maso i jahody

Zdrojem železa je maso, vsaďte na červené a hlavně na vnitřnosti, především játra. Ve stravě živočišného původu také najdete dostatek vitaminu B12. Železo dále doplní i ovoce a zelenina, zejména červené a fialové druhy, jako jsou jahody, švestky, rozinky, rybíz, borůvky, řepa anebo červené zelí.

Vstřebávání železa podpoří přítomnost vitaminu C  doplní vám ho například rakytník, šípek, citron či červená paprika. Pozor naopak na nadměrnou konzumaci mléka, černého čaje a kávy – využití železa zhoršují.

Foto: bitt24, Shutterstock.com

Denní dávku vitaminu B12 pokryje jedna porce masa nebo jedno vejceFoto: bitt24, Shutterstock.com

3. Dejte šanci luštěninám a ořechům

Z luštěnin je nejlepší hnědá čočka. Je bohatá na kyselinu listovou i železo, navíc obsahuje měď, která se rovněž podílí na tvorbě červených krvinek. Rostlinnými poklady pro krev jsou také ořechy a cereálie, z živočišných produktů by neměly chybět vejce a sýry.

4. Superpotraviny

I mezi takzvanými superpotravinami  se najdou pomocníci: na tvorbu červených krvinek příznivě působí kustovnice čínská, čínská medicína na anémii doporučuje houbu reiši (reishi). Vsaďte i na cenově dostupné sezamové semínko, otruby, petržel nebo kvasnice.

Bojíte se, že máte nedostatek železa? Můžete to zjistit pomocí domácího testu – a nejen to.

Reklama

Načítám