Hlavní obsah

Nízký tlak? Tyhle domácí prostředky vám ho pomůžou zvednout

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všude se dočtete, jak řešit vysoký tlak, ale co problémy opačného rázu? Často se vám točí hlava, máte studené ruce i nohy a cítíte se unavení? Pak pravděpodobně trpíte nízkým tlakem, tedy hypotenzí. Poradíme vám, jak se každodenním trablům vyhnout a cítit se lépe.

Článek

Nejprve pár slov o krevním tlaku. Měří se tlakoměrem s rtuťovým sloupcem (v milimetrech Hg) a vždy získáte dvě hodnoty: před lomítkem je systolický, tedy tlak v tepnách při stahu srdečního svalu, tlak při jeho povolení se jmenuje diastolický a bývá nižší.

Krevní tlak se neustále mění podle toho, co děláte: v klidu je nižší, při pohybu a stresu stoupá, přičemž vždy záleží na věku, pohlaví, váze i výšce. Dá se říct, že normální hodnota v klidu je 120/80 mm Hg. O nízkém tlaku mluvíme ve chvíli, kdy systolický klesá pod 90 (někdy se uvádí 100) a diastolický pod 60.

Projevy nízkého tlaku

Laicky řečeno: při nízkém krevním tlaku je nižší rychlost průtoku krve v cévách, což má za následek špatné prokrvení mozku a menší přísun kyslíku do tkání. Na rozdíl od vysokého tlaku ten nízký život neohrožuje, ale dovede ho pořádně znepříjemňovat.

Hlava se motá, kdykoli se zvedáte z předklonu, příjemné nejsou ani studené ruce a nohy doprovázené zimomřivostí. Únavu a slabost může umocňovat trudnomyslnost. Pokud vám projevy hypotenze příliš zasahují do života, lze ji léčit farmakologicky. Jestli jste nikdy na nízký tlak netrpěli, a výše zmíněné příznaky jste na sobě začali přesto pozorovat, může se jednat o anémii, tedy nedostatek železa v krvi.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Věčně studené ruce, to je jeden z hlavních poznávacích znaků nízkotlakých lidíFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Nejčastější příčiny

Když se budete pídit po příčinách nízkého tlaku, narazíte na genetické předpoklady a typ člověka. Nízkým tlakem totiž většinou trpí ženy – nejčastěji vyšší, hubené, s křehkou stavbou těla, ale příznaky nevymizí ani u dam v letech, které se postupně „zaoblily“. Většinou se dovozuje, že jde o hormonální či neurologicky podložené výkyvy, které ještě podpoří hladovění nebo držení přísných diet.

Z obecnějších předpokladů se uvažuje o nedostatku sodíku či draslíku ve stravě. K častým příčinám nepříjemného nízkého tlaku patří také užívání rozmanitých léků, třeba na odvodnění a na potenci, a paradoxně se dost často jedná i o medikamenty na vysoký tlak, jsou-li špatně dávkovány.

První pomoc v akutním stavu

Co dělat, když se nízký tlak přihlásí a přepadnou vás mžitky či tmění před očima, hučení v uších a výrazný pocit, že omdlíte?

  • Soustřeďte se na dech - co nejhlouběji se nadechněte a maximálně prodlužte výdech, čímž doslova napumpujete krev do mozku. Klidně se u toho předkloňte, a pokud můžete, dejte hlavu mezi kolena nebo si dřepněte.
  • Pomalu vstávejte - zvláště z nižších pozic do stoje se zvedejte pomalu, vydržte chvíli v dřepu.
  • Vestoje překřižte nohy - zní to nepochopitelně, ale tento pohyb zvýší tlak o 10 až 15 mm Hg.
  • Nohy nahoru - když to společenská situace alespoň trochu dovolí, dejte si nohy výše než hlavu (třeba na stůl).
Foto: Diego Cervo, Shutterstock.com

Heslo „Nohy na stůl!“ se může zdát troufalé, je ale velmi účinné Foto: Diego Cervo, Shutterstock.com

Změny v každodenní rutině

Režimová opatření mohou přinést dlouhodobé zlepšení, proto rozhodně stojí za vyzkoušení. Dodržujte pitný režim a vypijte alespoň dva litry tekutin denně. S tím souvisí i jídlo – jezte málo, ale často. Nenechávejte žaludek dlouho úplně prázdný a předcházejte velkým výkyvům inzulinu v krvi. Ráno si dopřejte sprchu, jejíž závěrečná část bude střídání teplé a studené vody. Začínejte u nohou, třeba se po čase dopracujete k aplikaci na celé tělo.

Krev rozproudí i pohyb. Ano, už zase ten sport! Dvě hodiny týdně běhu, cyklistiky nebo plavání udělají své. (Sporty, které fungují lépe než běhání) A ještě jedna vychytávka: noste kompresky. Stahovací punčochy nebo podkolenky dovedou mírně, ale po delší dobu regulovat krevní tlak alespoň v nohách, což pomůže celému tělu.

Co jíst proti nízkému tlaku

  • Sůl - ze všech stran se sice apeluje na snižování konzumace soli, ale pro nízkotlaké platí opak. V akutních případech může pomoct sklenka vody s půl lžičkou soli a šťávou z půlky citronu.
  • Vitaminy C a B12 - zvyšte přísun céčka (nejlépe samozřejmě přírodními cestami prostřednictvím ovoce a zeleniny) a také vitaminu B12. Jeho nedostatek způsobuje anémii, která může být příčinou nízkého krevního tlaku.
  • Česnek - je dobře dostupný a účinný: zkuste alespoň na omezenou dobu přidat do stravy více čerstvého česneku a pozorujte, co se bude s vaším tělem dít.
  • Čaj - klasickým lidovým „lékem“ je káva a sklenka červeného vína. Obojí je trochu diskutabilní. Kofein v kávě tlak samozřejmě zvýší, ovšem jen na několik hodin a následný návrat může být ještě horší. S vínem opatrně, ať už kvůli řízení auta, nebo možné závislosti. Spolehlivější je pravidelné popíjení malých doušků černého nebo zeleného čaje louhovaného maximálně dvě minuty.
  • Rozinky a mandle - ájurvédským receptem na nízký tlak je pojídání hrsti rozinek naložených přes noc ve vodě. Jezte je ráno na lačný žaludek a zapijte vodou, ve které se louhovaly. Podobně fungují namočené a rozemleté mandle. Tady postačí pít pravidelně mandlový nápoj (někdy zvaný mléko).
  • Lékořice a rozmarýn - tyto přírodní prostředky tlak zvyšují, ovšem aby byl poznat efekt, je třeba je konzumovat ve větším množství, což může být vcelku obtížné.
Foto: grafvision, Shutterstock.com

Pokud neholdujete kávě, pak rozhodně sáhněte po zeleném čaji Foto: grafvision, Shutterstock.com

Nízký tlak není žádná zákeřná nemoc, i když dovede občas trochu potrápit. Zkuste zavést alespoň některé ze zmíněných rad do života a určitě se budete cítit lépe.

Reklama

Související témata:

Načítám