Hlavní obsah

Drtí vás bolest hlavy nebo migréna? Místo po prášku sáhněte po tužce

Foto: Maksim Fesenko, Shutterstock.com

Bolí vás často hlava? Máme tipy, jak si možná trochu pomociFoto: Maksim Fesenko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S bolestí hlavy se jistě setkal každý. Pokud vás ale navštěvuje až nepříjemně často, místo polykání léků zkuste odhalit příčinu. Pomůže vám v tom psaní deníku.

Článek

Bolest hlavy patří k velmi častým zdravotním obtížím. Příčinou těchto bolestí bývá především stres, deprese, dehydratace, každodenní spory, ale také práce u počítače, dlouhotrvající psaní a čtení, které vyvolávají poruchu spočívající ve změně napětí a prokrvení krčních a šíjových svalů.

Pokud se počet záchvatů bolestí zvyšuje anebo stoupá intenzita bolesti hlavy, prodlužuje se jejich trvání, snižuje se účinek léčby nebo stoupá spotřeba léků na bolest, je vhodné vést si deník.

Co si zaznamenat do deníku bolesti hlavy?

  • období výskytu bolesti (ráno, dopoledne, odpoledne, v noci)
  • druh a intenzitu bolesti
  • množství a účinnost léků
  • okolnosti výskytu bolesti: např. změny počasí, spánková deprivace, konflikty nebo jiné stresující podněty

Proč si vést deník

Pro prevenci bolesti hlavy, ať už se jedná o tenzní bolesti, nebo migrénu, je klíčové co nejpřesněji rozpoznat spouštěč a snažit se mu vyhnout. A právě to je díky každodenním záznamům možné.

„Pacienti jsou většinou překvapeni počtem záchvatů a vysokou spotřebou málo účinkujících léků. Z deníku je možné vyčíst řadu informací. Například bolesti se vyskytují téměř denně a pak se objeví týden bez bolestí. Zpětně se ukáže, že v té době dotyčná osoba byla na dovolené nebo byla nucena řešit náročnou, důležitou nebo neodkladnou záležitost,“ uvádí docent Jiří Klempíř z Neurologické kliniky VFN v Praze a 1. LF UK.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Z deníku vyčtete souvislosti bolestí a svého životního styluFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Víte, co jste jedli a pili?

Pokud zápisky nic neodhalí, zkuste přidat další položku – co jste ten den jedli a pili. „Zamyslete se v první řadě nad pitným režimem. Je opravdu velice důležité hlídat si konzumaci alespoň 1,5 litru čisté, neperlivé vody denně. Dalšími spouštěči bolestí hlavy obvykle bývá nepravidelné stravování, hladovění, nebo naopak přejídání. Potraviny, kterým bych doporučovala se vyhnout, jsou káva, čokoláda, alkohol, zmrzlina. Za bolestmi hlavy může stát také přemíra masa, nadměrná konzumace soli a různá dochucovadla,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Pozor, spouštěčem mohou být i „zdravá“ jídla: přirozený glutamát se ve větší míře vyskytuje třeba v houbách či rajčatech.

Bolest hlavy a psychika

Obecně se ukazuje, že časté migrény a tenzní bolesti hlavy signalizují, že není v pořádku duševní zdraví. Pokud vás často trápí i bolest břicha, závratě, astmatické záchvaty či vředy, může být společným spouštěčem stres a dlouhodobé přepínání. Pokud se zátěžové faktory nedají odstranit, pak je nutné změnit k nim postoj a to tak, aby vás stres nezatěžoval více, než je nezbytně nutné. Také je potřeba naučit se od stresujících faktorů relaxovat. Zásadní je síla pozitivního myšlení: 4 tipy, jak si poradit s úzkostí.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Tělu i duši vždy pomůže relaxace. Dopřávejte si ji co nejvícFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Druhy a příčiny bolesti hlavy

Když vás bolí hlava, ze tří čtvrtin případů jde o takzvané primární bolesti hlavy, na kterých se většinou nepodílejí jiná onemocnění. Jedná se o migrénytenzní bolesti hlavy (tupé bolesti ne tak silné jako migréna, které nejsou doprovázeny dalšími silnými příznaky).

Sekundární bolesti hlavy doprovází většinou jiné onemocnění. „Na rozdíl od primárních bolestí jsou vyvolány známou příčinou a jsou vždy varovným příznakem jiného onemocnění,“ upozorňuje Jiří Klempíř. Často se jedná o potíže s krční páteří či syndrom spánkové apnoe. „Bolesti hlavy mohou být varovným příznakem závažného a i život ohrožujícího onemocnění jako cévní mozková příhoda, neuroinfekce nebo nitrolební expanze,“ upozorňuje lékař. Pokud se tedy bolest hlavy často opakuje nebo trvá dlouho, je nutné konzultovat problém s lékařem.

Načítám