Hlavní obsah

Problém číslo jedna, kvůli kterému to ve vztahu vře

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Reklama

Už ztrácíte nervy. Ještě si ani nevypijete kávu a zase se s partnerem hádáte. Váš svět se točí okolo „kdo, co, proč a jak“. Obyčejné denní dohadování je přitom tak toxické! Tak ho nenechte, aby se podepsalo na vaší duši i těle.

Článek

Z vaší „neškodné“ připomínky či partnerovy poznámky se stává nelítostný boj? A děje se to několikrát týdně, nebo dokonce denně? Jednou jde o špinavou podlahu, podruhé o nekoupené pivo, potřetí je hlavním tématem výchova dětí... Už na to nemáte nervy? Není divu, hádáte se nešťastným stylem a doléhá to na vás.

4 typy párů podle toho, jak se hádají

Illinoiští vědci sledovali devět měsíců 376 párů: účastníci vyplňovali různé formuláře ohledně partnerské spokojenosti, svěřovali se, jak zvládali běžné denní konflikty a jak často k nim docházelo. Badatelé nakonec výsledky publikovali v časopisu Journal of Marriage and Family a podle hádavosti páry rozdělili na čtyři kategorie.

1. PARTNERSKÝ TYP: Aktéři žijící v takovém partnerství jsou ohleduplní, komunikují, a když už dojde na nepříjemnou situaci, snaží se ji vyřešit tak, aby se ani jeden necítil špatně. Tihle lidé mají největší šanci na dlouhotrvající svazek. Nezabývají se malichernostmi, pouze jen výjimečně, třeba v době, kdy už je vztah dlouhodobě nefunkční.

2. SOCIÁLNĚ SPOLEČENSKÝ TYP: Obvykle to jsou příjemně působící, veselé páry, které v jádru bývají stabilní a otevřené. Problém je, že když už doma nějaký problém vznikne (a obvykle je skutečně závažný), probírá se spíš venku mezi přáteli. A to může důvěru v partnerství snížit.

3. DRAMATICKÝ TYP: Něco jako italská domácnost. Jedná se o vztah plný vášně a dramatických scén. Tento pár zná divoké a hlasité hádky, ale jak rychle scény přijdou, tak rychle zmizí. Pár si všechno vyříká, jede se dál. Míra úspěšnosti, že svazek vydrží, je zhruba 70 procent.

4. KONFLIKTNÍ TYP: Všechno se zveličuje a přifukuje. Toto partnerství je plné hádavosti, poučování, výčitek i bolesti. Vztah na oko pár hodin klape, pak se kvůli hádce o ponožky v koupelně naruší, pak se oba aktéři zase chvíli tváří, že je mezi nimi všechno v pořádku – až do příští hádky. Je zřejmé, že něco takového není dlouhodobě udržitelné.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Některé páry se dramaticky hádají klidně i na veřejnosti, milují to a snad by bez toho ani nemohly být – a pak se stejně dramaticky usmiřují. Ale každodenní drobné hádky o všechno a o nic žádná zábava nejsou a pomalu zabíjejí nejen vztah, ale i vás. A ničí děti, které v takovém prostředí vyrůstajíFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Jak vám škodí neustálé hádky

Rýpnutí sem, rýpnutí tam. Kde končí nevinné pošťuchování a začíná problém? U čtvrtého typu párů je to jasné: jestliže se (i několikrát denně) dohadujete o nepodstatných věcech, pak vás to pravděpodobně vyčerpává a ubíjí. Jistě existují lidé, kteří se v takovém vztahu cítí jako ryba ve vodě, ale není jich moc. Jak moc je stav vážný, poznáte podle reakcí svého těla.

1. Žijete v úzkosti a napětí

Včera šlo o zapnutou televizi, dnes se hodina vašeho života točila okolo ztraceného klíče od sklepa. Máte toho dost, snadněji se rozčílíte, na sex nemáte ani pomyšlení. Sice víte, že nemá cenu se hádat, když konflikty nemají začátek ani konec, ale protože potřebujete hrát s partnerem vaše společné hádavé hry a jinak spolu komunikovat ani neumíte, jedete dál ve stejných kolejích. Pokaždé, když přijde domů, zvýší se vám krevní tlak a srdeční tep. Trpíte formou úzkosti, přičemž on to nejspíš má stejně.

2. Špatně spíte

Jelikož v sobě uchováváte nedořešené a zbytečně vyhrocené situace a bojíte se každé další chvíle, kdy se hlasy zase zvýší, navíc už tolikrát utrpělo vaše sebevědomí, hodiny se převalujete v posteli a myslíte na zítřek. Kdy přijde další scéna a proč partner aspoň jednou nemůže držet jazyk za zuby, když po něm něco chcete? Anebo vy?

3. Trápí vás fyzické potíže

Organismus dává najevo, že vám konfliktní způsob života nesvědčí. Objevují se bolesti hlavy (pořád o něčem debatovat je vyčerpávající a máte toho plnou hlavu), pálení žáhy (každodenní vysvětlování vám leze krkem), žaludeční nevolnosti (jaksi se to všechno nedá strávit). Nezapomínejte, že dlouhodobý stres se podílí na propuknutí mnoha i závažných nemocí!

Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Úzkost, napětí, stres... Významně zhoršují kvalitu života a škodí nejen duši, ale i těluFoto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Co můžete udělat?

Někdo si v partnerském dramatu „libuje“, i když mu to škodí. Příčiny jsou většinou skryté a při jejich hledání nezapomínejte, že na hádku musíte být vždycky dva! Týkají se nepříjemně časté spory i vás? Přesměrujte pozornost jinam a pokuste se do vztahu přidat víc společných aktivit. Během nich se spolu učte mluvit a stanovte si hranice: „Dohadování nevěnujeme víc než pět minut denně.“ Cílem je spolupracovat a každý konflikt (pokud už k němu dojde a stojí vám to za to) vyřešit v co nejkratším čase a ke spokojenosti obou. Tak si klidně oba řekněte poslední slovo, když vám pomůže (ale protistraně neublíží)!

Reklama

Související témata:

Načítám