Hlavní obsah

Proč mají muži méně vrásek? Nebojte se, i na ně dojde

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

I když většina mužů pečuje o svou pokožku tak maximálně po holení, stejně to vypadá, jako kdyby se na ní stárnutí projevovalo méně než u žen. Zjistili jsme, jak to mají muži s tvorbou vrásek a proč to vypadá, že se jim vyhýbají. A že na ně nakonec dojde!

Článek

Může to vypadat jako nespravedlnost. Ženy do kosmetiky investují za celý svůj život tisíce a tisíce korun, a přitom mají většinou vrásky dřív než jejich muži, kteří si vystačí „s něčím“ po holení. V čem to je, že muži stárnou pomaleji?

Rozdíly mezi ženskou a mužskou pokožkou

Odpovědí na tuhle zdánlivou nespravedlnost je fakt, že pokožka mužů je asi o dvacet procent silnější než ta ženská. A na té jemnější je vidět víc drobných vrásek, které se tvoří kvůli ubývání kolagenu a elastinu. Tyto látky se mužům z pokožky vytrácejí po celý život a tak nějak stejnoměrně, takže to může vypadat (a taky vypadá), že stárnou pomaleji. U žen k tomu častěji dochází skokově, v souvislosti s hormonálními změnami, nejmasivněji v období menopauzy, kdy pleť jakoby najednou výrazněji povolila a zvrásnila.

Testosteron zpomaluje stárnutí

Mužská pokožka je vůči tvorbě vrásek odolnější i proto, že ji testosteron udržuje mastnější. Je to ale vykoupeno větší pravděpodobností vzniku akné či viditelných pórů.

Ženy ale nemusí mužům moc závidět, ani jim se nakonec vrásky nevyhnou. A když už je mají, jsou většinou výraznější a hlubší. Může za to nejen úbytek tuku v podkoží, ale i upadání svalové hmoty, což způsobí viditelný pokles kontur obličeje.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Muži nebývají příznivci pravidelné kosmetické péče, ale postupně si k ní nacházejí cestuFoto: goodluz, Shutterstock.com

Mužská péče o pleť

„I když se pánové, jak je obecně známo, neradi mažou krémy, pravidelná ochrana před UV zářením v podobě SPF krémů a čištění pleti šetrným čisticím gelem je důležitá,“ radí doktor Jan Kučera, vedoucí lékař Perfect Clinic Dermatology. Ochrana před sluncem, ve spojení s pravidelnou kontrolou u dermatologa, je zásadní, protože muži jsou podle statistik ohroženější kožními nádory.

I muži chodí na kosmetiku

V posledních letech se muži objevují stále častěji i v kosmetických salonech nebo na klinikách plastické chirurgie. „Na kosmetické ošetření chodí hodně mladíci kolem patnácti, kteří potřebují vyčistit pleť, případně řešit akné. Čištění pleti je ale poměrně žádaná procedura i ve vyšším věku. Kromě toho si mnozí pánové dopřávají hydrataci pleti i anti-aging procedury, vyhledávají i výkony spadající do estetické medicíny, například výplně vrásek,“ potvrzuje Petra Hátlová z pražského Grace centra. Výjimkou nejsou ani klienti, kteří docházejí na laserové ošetření nebo botox.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Chlap na kosmetice? Už to není taková výjimka, jak si možná myslíteFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Společný krém? Proč ne!

Pro některé muže je ale stále nepřirozené kupovat si třeba krém proti vráskám nebo přípravky pečující o mastnější pleť. Pokud má jejich žena doma přípravky, které jsou určené jejich druhu pleti, mohou klidně využít ty.  A co by měly obsahovat ty na mastnější pleť? „Měli byste se shánět po přípravcích, které zabraňují tvorbě mazu, ale jsou schopné hydratovat. Hodí se nemastné produkty s antibakteriálním složením, které neobsahují oleje. Nevhodné jsou příliš hutné krémy, které nedovolí pokožce dýchat, a příliš mastné, které ucpávají mazové žlázky,“ říká dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Po dovršení věku nad 35 let mohou ženy i muži používat anti-aging krémy. Ale i když někdy slibují dokonalé vypnutí pleti a odstranění vrásek, je třeba je brát s rezervou. „Spíše než na reklamu nebo značku, dejte na složení. Vhodné ingredience mohou dočasně pomoci při projevech stárnutí – jsou to krémy a séra s retinoidy, které patří do skupiny vitaminů A. Dále by měly obsahovat vitamin C jako antioxidant, koenzym Q 10 a měly by mít i ochranu proti UVA i UVB záření, které zrychlují stárnutí pleti a tvorbu vrásek,“ doplňuje Lucia Mansfeldová.

Reklama

Související témata:

Načítám