Hlavní obsah

Studené na hubnutí, teplé při detoxu? Co s tělem dělá teplota nápoje

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimu si lidé spojují s pitím teplého čaje a léto se sklenicí něčeho pěkně chlazeného, ale je to pravda, že horké tělo zahřeje a studené ochladí? Ať už vypijete něco studeného, nebo naopak teplého, organismus na to vždy nějak zareaguje. Jak se dá taková znalost využít?

Článek

Když máte pocit, že byste si měli dát něco chlazeného, dáte si láhev s vodou nebo minerálkou do lednice a pak má nápoj teplotu mezi 4–6 °C. Studená voda z kohoutku mívá většinou mezi 12–16 °C. Pití které jste nechali stát volně, bude mít pokojovou teplotu, obvykle to je mezi 18–23 °C. Teplé nápoje se dají popíjet, když mají teplotu kolem 40–45 °C a horký čaj může mít až 55–60 °C. Ten ale nelze pít, ale jen opatrně usrkávat, abyste se neopařili. A jak na teplotu nápoje reaguje vaše tělo?

Jak reaguje tělo na teplotu nápoje

Co se stane, když vypijete nápoj, který má jinou teplotu, než je teplota těla, tedy něco kolem 36–37 °C? Studený vyvolá reakce, které ho ohřejí, teplý zas ohřeje celý organismus. „Na ohřátí studeného nápoje na teplotu těla je zapotřebí energie, podobně jako třeba na trávení potravy. Reakcí na teplo je rozšíření cév, pocitové uvolnění a celkové zahřátí těla, rozproudění krve se všemi jeho důsledky, jakými je relaxace svalstva, snížení bolesti, efektivnějšímu rozvádění látek po těle,“ vysvětluje biochemička Michaela Bebová, odbornice na metabolismus a spolupracovnice AquaLife Institutu.

Foto: Ivan Kruk, Shutterstock.com

Každý nápoj, který nemá teplotu těla, vyvolá v organismu reakci. Chcete se zahřát? Žádné překvapení: pijte teplé nápojeFoto: Ivan Kruk, Shutterstock.com

Pomáhá studené pití hubnout?

Zaujal vás fakt, že k ohřívání studených nápojů musí tělo investovat energii? Trochu to dává naději, že se to dá využít při hubnutí. A možná je v téhle souvislosti zmrzlina vlastně dietní… Tak jednoduché to bohužel není. Pití studených nápojů zrychlí metabolismus a stojí nějakou energii, ale nic zásadního to není. Například vypitím dvou litrů tekutin pokojové teploty – ta je doporučována jako ideální – se spálí asi 100 kcal. I když i to se počítá, není to mnoho: stejné množství energie spálíte také tím, že se budete alespoň deset minut od srdce smát nebo vyjdete pár schodů… Navíc stačí sníst jen pět chipsů a máte to zpátky.

Proč vás ledové nápoje neochladí

Je pravda, že studené tekutiny jsou schopné ochladit organismus, takže zabrání přehřátí, když provádíte těžkou fyzickou aktivitu během teplého letního dne nebo jste na náročné vysokohorské túře. Rozhodně to ale není tak, že byste do sebe měli v létě nebo při sportu lít ledovou vodu! Pro rozpálené tělo to může být velký šok, který zúží tepny a zpomalí srdeční tep i trávení. Navíc se organismus snaží rozdíl teplot vyrovnat, takže se ohřívá… A to je opak toho, co jste chtěli chlazeným nápojem docílit. „Nepijte příliš studené nápoje, v létě se doporučují nápoje s teplotou kolem 16 °C, minimálně pak 10 °C. Přechlazené nápoje žízeň nezaženou, naopak ji brzy opět vyvolají,“ radí nutriční terapeutka Lucie Růžičková.

Teplé nápoje uvolní mysl i svaly

Kromě čaje nebo kávy většina lidí moc teplých nápojů nepije, což je možná škoda. Jsou totiž schopné prohřát celé tělo, podpořit pocení a tím rozhýbat látkovou výměnu. Teplé pití uvolní celkové napětí, svalové křeče a také dutiny, což se hodí třeba při nachlazení. Hodí se tak pro chvíli relaxace, ale i po jídle, protože pomůže s trávením.

Foto: Andrii Spy_k, Shutterstock.com

V létě i při sportu je nutné tekutiny doplňovat, nápoje by ale neměly být ledové. Jednak představují pro metabolismus šok a navíc vedou k ohřátí celého tělaFoto: Andrii Spy_k, Shutterstock.com

Teplý alkohol zahřeje jen na chvíli

Co teplého lze pít kromě zmíněných dvou stálic? Nebojte se přihřát si třeba minerálku, cenné látky nezničíte a doplníte díky ní například minerály, které ztratíte pocením. Jestli vám při představě teplého nápoje naskočí třeba grog, punč nebo svařák, pak je namístě varování. Sice navodí rychlý pocit prohřátí, to ale velmi brzy pomine a v důsledku naopak vede k snadnějšímu prochladnutí.

Načítám