Hlavní obsah

Co jíst v zimním období? Vynechejte syrovou zeleninu a vsaďte na luštěniny, ořechy a čaje

Foto: aleks333, Shutterstock.com

Foto: aleks333, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zimě musíte jíst jinak. Abyste zůstali zdraví, je potřeba tělu dodat jiné živiny než v horkých dnech. Do jídelníčku proto zařaďte zahřívací potraviny a energie vás neopustí ani v mrazivých dnech. Které to jsou?

Článek

Stává se vám, že jste v zimě unavení a virózy se na vás lepí jako vosy na med? Pak se zamyslete nad tím, co jíte. Podle čínské medicíny bychom měli jíst v zimě jinak než v letním období. A z toho je dobré vycházet, protože potraviny se dělí na chladivé, hřejivé a neutrální. V zimě vsaďte na ty hřejivé. „Mají na organismus pozitivní vliv. Zrychlí metabolismus, a tím vám pomohou například i s hubnutím,“ říká nutriční terapeutka Dana Šímová. Navíc dodají energii a nachlazení se vám vyhne velkým obloukem. Stačí si osvojit pár pravidel.

Kořenová zelenina a teplé polévky

Zeleninu je dobré konzumovat celoročně. Je však důležité, abyste se zaměřili na sezonní plodiny. Zatímco v létě si dopřáváte různé saláty, papriky, okurky a rajčata, na podzim a v zimě je ideální kořenová zelenina, kapusta, zelí, červená řepa, dýně, cibule, česnek a pórek. „V zimě je vhodné konzumovat spíše zeleninu tepelně upravenou - vařenou, dušenou nebo kvašenou,“ radí Dana Šímová. Dobře to věděly už naše babičky, které na zimu nakládaly zeleninu do octa. Kvašená má totiž blahodárný vliv na náš trávicí systém a tím vlastně přirozeně podporuje zvýšení obranyschopnosti organismu.

Teplé kompoty, rozinky a ovoce

Také ovoce se v zimním období doporučuje jíst jiné než v létě. Vhodná jsou jablka, hrušky, datle, banány nebo rozinky. Ovoce se nebojte zpracovat tepelně. Z jablek či hrušek lze připravit teplý kompot s kořením, který vás příjemně zahřeje. „Vhodná je skořice, jež zahřívá, má antibakteriální vlastnosti a přispívá k lepšímu trávení. Mezi zahřívací koření se dále řadí chilli, hřebíček, pepř, kurkuma nebo kari,“ vysvětluje nutriční terapeutka. Jablíčka však můžete také jen tak upéct v troubě a dát si je s medem a ořechy. Pochutnat si můžete například na vlašských, lískových, pekanových či kešu ořeších.

Foto: Esin Deniz, Shutterstock.com

Ovoce nejezte syrové, raději zahřejte tělo teplým kompotemFoto: Esin Deniz, Shutterstock.com

V zimě jezte luštěniny

V zimě byste rozhodně neměli šetřit luštěninami. Důležité jsou fazole, hrách, čočka a cizrna. A nemusíte je jíst jen jako přílohu nebo hlavní jídlo. Lze z nich připravit různé omáčky, polévky, ale také třeba karbanátky či sekanou. „V zimě přirozeně jíme více tepelně upravené stravy, tedy vaříme a pečeme, protože náš organismus zbytečně nevyčerpáváme prací na zahřívání a také neochlazujeme své tělo, proto jsou luštěniny vhodné,“ říká specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Že nadýmají, ví asi každý (triky jak na to, aby nenadýmaly). Existují ale i nenadýmavé druhy, například červená čočka. A s tímto problémem mohou pomoci také bylinky, jež přidáte do vody, ve které luštěniny vaříte. Vhodné jsou saturejka, dobromysl, libeček, bazalka či bobkový list.

Čerstvé šťávy a čaje

Čerstvých šťáv se nemusíte vzdát ani v zimě, jen je potřeba volit ty správné suroviny. Pro odšťavnění se hodí například mrkev, celer, petržel nebo řepa. K nim můžete přidat i jablko, které dodá připravené šťávě lehce nakyslou chuť. Šálek horkého čaje k zimě neodmyslitelně patří.

Různé ovocné čaje, které osladíte medem a přidáte k nim například skořici nebo hřebíček, vás krásně prohřejí. Skvělý je v tomto období také čaj ze zázvoru, s medem a citronem. „Zázvor v zimě je ideální i proto, že má protizánětlivé účinky, podporuje imunitu, pomáhá při zažívacích problémech a tlumí bolest svalů i kloubů,“ vyjmenovává jeho přínos Dana Šímová.

Foto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Vitaminová bomba je čaj s citronem, zázvorem a medemFoto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Nezapomínejte na pitný režim

Během zimy je člověk mnohem náchylnější k dehydrataci organismu. V zimě totiž nemáte tak velký výdej tekutin, a tak mnohdy zapomínáte pít. Čistou vodu je dobré pít po malých doušcích během celého dne. Není však vhodné vypít naráz větší objem, protože ledviny jsou v zimě mnohem citlivější než v letních měsících.

„Stačí, když budete schopni vnímat své přirozené potřeby a pít, když je žízeň. Zásadní je pít neslazené nápoje. V zimě jsou lepší teplé, tedy nejlépe různé ovocné a bylinné čaje,“ vysvětluje Margit Slimáková. V každém případě nezapomínejte na zákony přírody. Rostliny i zvířata v zimě spí a také váš organismus by měl více odpočívat.

Načítám