Hlavní obsah

Bolavá prsa: Kdy spěchat k lékaři a kdy si pomůžete sama?

Foto: Golubovy, Shutterstock.com

Foto: Golubovy, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nepříjemný tlak, tvrdší útvar, který tam dřív nebyl, ale i úporná bolest při každém nadechnutí. To vše mohou zažívat vaše prsa. Která bolest přejde sama a kdy se bez lékaře neobejdete?

Článek

Častou příčinou bolesti v prsou je hormonální nerovnováha, ale i svalové přepětí. Některé důvody by vás možná ale ani nenapadly.

Premenstruační trápení

Nejčastěji se prsa umí ozvat v období před příchodem menstruace, není neobvyklé, jsou-li napjatá a citlivá. Je-li to obtěžující, zkuste v kritické dny změnit svůj životní styl, například omezit cvičení, obléknout volnější oblečení a podprsenku bez kostic. Na hormonálního původce bolesti můžete vyzrát i speciální hormonální jógou nebo vhodnými doplňky stravy.

Špatná antikoncepce i příznaky menopauzy

Jestliže vás bolí obě prsa současně a bolest je stejně intenzivní, poukazuje to zpravidla, stejně jako v příkladu výše, na hormonální důvody. V dospívání může souviset s růstem, nevhodnou hormonální antikoncepcí, prsa bolí i v těhotenství  a s příchodem menopauzy. Jakékoli výchylky z normy je vhodné řešit s gynekologem.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Za bolesti prsou může často hormonální nerovnováhaFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Namožené svaly

Příčina bolesti může pramenit i z přetížených svalů nebo blokády žeber. Například když hodně cvičíte, špatně sedíte v práci nebo nosíte těžkou kabelu. To namáhá hrudní a prsní svaly, což můžete snadno zaměnit s bolestí přímo v prsu. Napomůže rozložení váhy, pravidelné posilování ochablých svalů, případně návštěva fyzioterapeuta.

Předcházet bolesti svalů můžete i vhodnou sportovní podprsenkou na cvičení. „Sportovní modely mají široká ramínka a vysoký plný střih. Jsou z funkčních materiálů pomáhajících odvádět pot z těla, chrání záda, šetří ramena a rozloží váhu prsou do středu zad, čímž pomáhají ke správnému držení těla,“ vysvětluje Helena Konarovská ze společnosti Le Chaton.

Nepadnoucí podprsenka

Většina žen prý nenosí správnou velikost podprsenky. To má na svědomí nejen nelichotivě působící dekolt, ale i celou řadu bolestí. Mohou za ně zařezávající se ramínka, nepadnoucí košíčky, které deformují prsa, a škrtící obvod. Nekomfort mohou mít na svědomí i nekvalitní materiály jako škrábající krajky, nebo poškození prádla, třeba vyčuhující kostice. Nevhodná podprsenka může dokonce vyvolávat bolesti zad nebo migrény.

Foto: Art_Photo, Shutterstock.com

Špatná podprsenka může způsobovat bolesti zad i migrényFoto: Art_Photo, Shutterstock.com

Pot a kvasinky

Trápí-li vás svědění, případně i nepříjemný zápach pod prsy, důvodem může být kvasinková infekce. Na zarudnutí, svědění, vyrážku i praskliny zabere důsledná hygiena (aplikujte do záhybů dětský pudr) a větrat. Pokud potíže neodezní samy, zamiřte ke kožnímu lékaři nebo si nechte doporučit vhodný přípravek v lékárně.

„Pokud zahájíte lokální léčbu včas, můžete se vyhnout podávání antimykotik, která mohou představovat zátěž pro organismus. Důležité je s léčbou kožní mykózy nepřestávat ihned po vymizení příznaků. Měla by pokračovat alespoň další dva týdny, aby bylo možné předejít jejímu návratu,“ vysvětluje doktorka Ivana Kuklová, vedoucí Centra pro dermatomykózy Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a VFN.

Cysta, zánět nebo rakovina

Nahmatat si v prsu tvrdší bulku je vždycky šok. Nepropadejte ale panice, může jít jen o tukový lipom, cystu, případně nádor nezhoubný. Odborné vyšetření neodkládejte, a to jak z důvodu vyloučení vážnější diagnózy, tak pro nasazení vhodné léčby.

Takový útvar zpravidla nebolí, ale pokud pociťujete bolest, případně je místo zarudlé, oteklé a na dotek horké, nejspíš půjde o zánět neboli mastitidu. Tu dobře znají kojící ženy, ale bakteriální infekci mléčné žlázy může vyvolat i drobné poranění bradavky. Léčí se antibiotiky, při zatvrdnutí hnisu a vzniku cysty pak chirurgicky.

 A znáte 6 potravin, které fungují jako největších čističky střev a minimalizují tak riziko, že onemocníte rakovinou? 

Reklama

Načítám