Hlavní obsah

Proč vám žloutnou chodidla

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barevné změny se na kůži chodidel dějí poměrně často a existuje k tomu celá řada příčin. Nažloutlého odstínu se většina lidí poleká. Není však důvod propadat panice, ve skutečnosti se nemusí jednat o nic vážného. Co všechno může být na vině?

Článek

Žlutá kůže zespodu a ve spodní části chodidel je jevem poměrně běžným, přesto si ho lidé málokdy všimnou. Možná proto, že se jedná o část těla, které se obecně nevěnuje příliš mnoho pozornosti. A když už něco takového zaznamenáte, spíše se to stane u někoho jiného a ne u vás. To je ale škoda. Chodidla často odrážejí metabolické problémy, podobně jako dlaně. Na co nás žlutá barva upozorňuje nebo před čím varuje? 

1. Nadbytek karotenů ve stravě

Karoteny jsou pigmenty přítomné v mnoha druzích ovoce a zeleniny a obvykle právě ony zodpovídají za jejich žlutou, oranžovou nebo červenou barvu. Jedná se zejména o pomeranče, mrkev nebo batáty. Pokud se karotenů v těle nachází moc, může se to projevit na barvě chodidel. Stav známý jako hyperkarotenémie je nejčastějším viníkem žluté kůže na chodidlech a zabarvit může i dlaně.

Vzniká buď potom, co najednou zkonzumujete příliš velké množství karotenů, nebo trpíte-li nějakým onemocněním, které hladinu karotenů v krvi zvyšuje, jako je třeba hypotyreóza (zpomalená funkce štítné žlázy). „Jedná se o přechodný jev, který člověka ovlivňuje pouze esteticky, ale žádné zdravotní riziko s sebou nenese,“ vysvětluje Ondřej Sobotka, praktický lékař a spoluautor systému virtuální sestra Emmy.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Pokud jíte hodně mrkve, mohou vám žloutnout chodidla z nadbytku karotenůFoto: Billion Photos, Shutterstock.com

2. Žloutenka

Termín „žloutenka“ označuje zežloutnutí kůže a sliznic a vyskytuje se, když v krvi stoupne hladina bilirubinu nad normál. To je žlutý pigment nacházející se ve žluči a působící jako indikátor funkce jater – jakmile se jeho množství v těle zvýší, znamená to, že s nimi něco není v pořádku. Vedlejším projevem je zežloutnutí rukou, plosek nohou a očí. Na vině může být i úplné selhání jater.

U dětí se vyskytuje novorozenecká žloutenka, která zpravidla do pár týdnů po porodu odezní. „Postihuje 45–60 % zdravých novorozenců a jedná se o přechodné zvýšení volného bilirubinu v krvi, u nedonošených novorozenců se vyskytuje častěji. Nastupuje přibližně do 24 hodin po porodu a maxima dosahuje 5.–7. den, odeznívá do 10–14 dnů. Jednou z příčin je například vyšší rozpad červených krvinek po porodu,“ vysvětluje Ludmila Mazylkinová, vrchní praktická lékařka z Moje Ambulance.

„Větší problém představuje infekční žloutenka. Naštěstí již existuje dostupné očkování a proti typu B jsou dnes všechny děti očkovány. A na zákeřný typ C existují antivirotika,“ vysvětluje Ondřej Sobotka.

3. Anémie

Když je kůže na chodidlech do žluta zabarvená jen zlehka a je spíše celkově bledá, může se jednat o známku chudokrevnosti neboli anémie, tedy stav, kdy se koncentrace krevního barviva hemoglobinu v červených krvinkách nachází pod normální hodnotou. K dalším doprovodným příznakům patří celková únava a slabost.

Anémie vzniká nejčastěji z nedostatku železa, často u vegetariánů. Vzácněji je spojena s onemocněním žaludku, při kterém dochází k horšímu vstřebávání vitaminu B12. „Může být ale varovným příznakem skrytého krvácení do střev způsobeného nádorem. Rozhodně by takový stav měl vždy vyšetřit lékař,“ varuje Ondřej Sobotka s tím, že z důvodu prevence se před několika lety zavedlo pravidelné testování stolice od 50 let.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Přidružuje-li se únava a celková slabost, může být na vině anémieFoto: Maridav, Shutterstock.com

4. Další možné příčiny

Žlutá chodidla se mohou objevit i u diabetiků, pacientů se zvýšenou funkcí štítné žlázy (hypertyreóza) nebo s hyperlipoproteinémií, což je porucha metabolismu tuků. V takových případech bývá žlutá kůže na chodidlech pouhým doprovodným jevem probíhající nemoci, takže se jako symptom sama o sobě neřeší. Nemoc se léčí dietou a léky.

Reklama

Načítám