Hlavní obsah

Co chodidla povědí o celkovém zdraví?

Foto: Rustle, Shutterstock.com

Foto: Rustle, Shutterstock.com

Reklama

Nosí vás celé dny a mnohdy jim nevěnujete takovou pozornost, jakou by si zasloužila. Chodidla jsou přitom velmi citlivá na různé vnější i vnitřní podněty a o celkovém zdraví prozradí poměrně dost. Čeho si všímat?

Článek

Máte občas studené nohy, trápí vás protivné otoky či rány, které se nehojí, nebo otravné bolesti záhadného původu? Signály, které z chodidel přicházejí, vypovídají o celkovém stavu organismu mnoho – někdy se může jednat jen o únavu, jindy za tím může být něco vážnějšího. Co chodidla vypovídají o vašem zdraví?

1. Studené nohy

Je vám teplo, dokonce se potíte, ale chodidla máte jako led? Mohou za tím být potíže s oběhovým systémem: nohy se tolik neprokrví a vám je zima. Tyto problémy často souvisejí s kouřením, vysokým krevním tlakem nebo nemocným srdcem. Příčinou ale může být i cukrovka, snížená činnost štítné žlázy ( = hypotyreóza) nebo chudokrevnost (= anémie). Nelekejte se, u někoho studené nohy nemusejí znamenat vůbec nic, statisticky na ně trpí více ženy než muži.

Foto: Seasontime, Shutterstock.com

Celý den vás nosí a mohou se na nich projevit četné těžkosti... Chodidla jsou jako kniha, ve které si můžete číst o svém zdravíFoto: Seasontime, Shutterstock.com

2. Oteklá chodidla i kotníky

Obvykle se jedná o dočasné obtíže způsobené dlouhým stáním nebo sezením, zejména v těhotenství: nohy se nehýbou a v žilách se hromadí krev. Uleví vám, když si lehnete a končetiny dáte nahoru. „Vhodná je prevence ve formě pravidelného pohybu, ideálně chůze,“ radí fyzioterapeut Jan Vagner z olomoucké ambulance ReAktiv. Pokud otoky neustupují, může být důvod závažnější: od špatné cirkulace krve a potíží s lymfatickým systém přes poruchu ledvin a nedostatečnou činnost štítné žlázy až po problémy se srdcem.

3. Rány, které se nehojí

Špatně se hojící rány na chodidlech mohou být varovným signálem syndromu diabetické nohy. Cukrovka dlouhodobě poškozuje cévy, tkáně jsou nedokrvené a nedokážou se správně hojit. Proto se z obyčejného puchýře může vyklubat ošklivá rána hrozící rizikem infekce, která může skončit až amputací.

Foto: Artem Ermilov, Shutterstock.com

Pokud máte kvůli dlouhému stání nebo sezení oteklé nohy, lehněte si a dejte je nahoru - krev steče dolů a vám se ulevíFoto: Artem Ermilov, Shutterstock.com

4. Pálení, brnění, mravenčení

S cukrovkou souvisejí i pocity pálení či necitlivosti – jedná se o diabetickou neuropatii. Důvodem nepříjemných pocitů bývá i nedostatek vitaminu B, syndrom neklidných nohou nebo nebezpečné zúžení tepen a v důsledku toho nedostatečné prokrvení. „Příčinou může být i výhřez meziobratlové ploténky, kdy dojde k útlaku míšních nervových kořenů,“ upozorňuje Veronika Kristková, vedoucí fyzioterapeutka společnosti Fyzio Beskyd.

5. Svědění

Svrbivá a šupinatá kůže může být známkou běžné plísňové infekce anebo reakce na prací či kosmetický prostředek. Hrubá kůže s červenými pupínky může značit lupenku, nadměrnou reakci imunitního systému. Podobné příznaky má i vzácná tlaková kopřivka, která se u disponovaných jedinců objevuje po delší chůzi.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Za otlaky a deformitami prstů může stát nejen nevhodná obuv a špatné pohybové návyky, ale i různá onemocněníFoto: Maridav, Shutterstock.com

6. Bolesti a křeče

Chodidlo bolí nejčastěji na patě nebo v oblasti prstních kloubů a nártních kostí. „V oblasti paty se tak může projevovat patní ostruha, přetížení vnitřních svalů nohy, ale třeba i útlak těsné boty,“ vysvětluje Veronika Kristková. V oblasti nártu bolest způsobuje například nadměrné zatěžování příčné klenby, útlak a zánět nervů nebo třeba únavová zlomenina. Křeče mohou být příznakem dehydratace a nedostatku minerálů.

7. Otlaky a deformity prstů

Dalším častým problémem s chodidly jsou otlaky a deformity prstů, jako jsou například kladívkové prsty nebo vbočený palec. „Příčinou jsou nejčastěji malé nebo nepadnoucí boty a špatné pohybové návyky, zahrnující nesprávný stoj a chůzi,“ říká Veronika Kristková.

Mezi aktuální potíže patří i covidové prsty. Má je až 20 % nakažených.

Reklama

Načítám