Hlavní obsah

Potraviny, které mohou uškodit, když se jí v nesprávný čas

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I zdravé potraviny umějí vyvolat trávicí obtíže nebo vám mohou krást energii, když si je dáte v nesprávnou chvíli. Pokud vám některý pokrm nedělá dobře, nevzdávejte se ho hned, jen ho zkuste zařadit v jinou část dne nebo ho neotřele kombinujte.

Článek

Ke snídani jste si dali zdravé ovoce a jogurt, a přesto cítíte v břiše křeče? Večer máte břicho nafouklé, i když jste za celý den nesnědli nic špatného? Chyba nemusí být v tom, co jíte, ale kdy a s čím to konzumujete.

Cukry ke snídani unaví

Chybovat můžete hned ráno. Tělo po dlouhém spánku volá po kalorickém příjmu, nesedne mu ale každá potravina. Nešťastnou volbou jsou například potraviny bohaté na cukry, zejména ty jednoduché. Rychle vás nastartují, ale způsobují kolísání krevního cukru, což má za následek návaly hladu a chutí, navíc budete během chvíle unavenější než před jídlem.

Chybou není jen kobliha, ale překvapivě i sladké ovoce jako banány, hrušky nebo datle. Ty raději kombinujte s potravinami, které uvolňují energii pozvolna a přispějí tak naopak ke stabilizaci krevního cukru. Pokud máte ráno na ovoce chuť, dejte si k němu jogurt či tvaroh, ořechové máslo nebo kousek avokáda.

Foto: Michal Ludwiczak, Shutterstock.com

Sladké pečivo vás spolehlivě nakopne, rozkolísá ale hladinu krevního cukru a brzy po jídle můžete být ještě unavenějšíFoto: Michal Ludwiczak, Shutterstock.com

Kyselé ovoce ve smoothie dráždí žaludek

Kvůli množství cukrů pozor i na smoothie. Použijete-li na jeho přípravu jen ovoce, zejména sladké druhy jako fíky, banány, hrušky nebo hrozny, je to, jako byste si dali sklenici limonády plné cukru. „Do smoothie přidejte jogurt a nejrůznější semínka. V takové snídani jsou pak zastoupeny jak pomalé sacharidy, které vám dodají energii, tak i bílkoviny, tuky a vláknina,“ vysvětluje nutriční poradkyně Kristýna Ostratická.

Ovoce je také vhodné doplnit zeleninou, ta nebývá tolik sladká. Jen pozor, některé kombinace mohou dráždit žaludek. Je to kvůli různé rychlosti a náročnosti jejich trávení. Nevhodný mix může v žaludku podpořit hnilobné procesy, nadýmání i vznik kvasinek.

  • Vláknitá zelenina a šťavnaté ovoce - Ovoce a zeleninu bohaté na vlákninu (hrušky, jablka, brokolice, artyčok, řepa, mrkev) tráví váš organismus nejdéle, proto se nehodí kombinovat je s vodnatými plody (klíčky, okurky, jablka, jahody, broskve, pomeranče, banány), zejména zbavíte-li je slupky a semen.
  • Kyselé ovoce se zeleninou - Kyselé ovoce jako grepy, ananas nebo granátové jablko si se zeleninou moc nerozumí.
  • Sladké ovoce a škroby - Sladké ovoce jako banány, fíky nebo rozinky nemíchejte s potravinami bohatými na škroby, jako jsou ovesné vločky, dýně nebo mungo klíčky.

Mléko nalačno nadýmá

Pro lidi s citlivějším trávením nemusí být ráno ideální ani sklenice studeného mléka. Prázdný žaludek může dráždit a způsobit pálení žáhy, nadýmání nebo říhání. Mléko je hůře stravitelné, chybu neuděláte, když ho použijtete raději jen jako surovinu při vaření. Pokud rádi pijete a nebývá vám po něm těžko, zkuste ho teplé večer, navozuje lepší spánek.

Ráno se vyvarujte i džusu z citrusů, nalačno může vyvolat totožné potíže jako mléko, zvyšuje totiž produkci žaludečních kyselin. Co tedy ráno pít?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Mléko může být pro vaše trávení těžké, zkuste raději jeho zakysanou formu v podobě kefíru nebo jogurtového nápojeFoto: New Africa, Shutterstock.com

Sushi k večeři nic moc

Večeře by neměla být příliš energeticky vydatná, ale ani příliš těžká na trávení, dopřáváte-li si ji později. „Těstoviny, chléb, ale i brambory či dýni si dopřejte raději k obědu, aby tělo mělo čas sacharidy spálit a vyrovnat hladinu cukru v krvi,“ radí Martina Dvořáková, výživová poradkyně značky KetoDiet. Rýže se může jevit jako zdravější varianta, ale také obsahuje komplexní sacharidy, které střeva tráví dlouho, večer už to proto nemusí stihnout. Když rýži, tak jako menší přílohu, nikoli jako hlavní jídlo v podobě plného talíře rizota nebo sushi. K obědu jsou mnohem lepší volbou.

Ořechy a maso na noc kradou spánek

Chcete-li se příjemně vyspat, s plným žaludkem to nepůjde. Neznamená to, že nesmíte po páté hodině nic jíst, jen se vyvarujte pokrmů, které tělo dlouho tráví. Například hovězí steak strávíte za dlouhé tři hodiny, vepřové maso potřebuje dokonce pět hodin. Drůbeží maso tělo stráví za hodinu a půl, rybu dokonce za méně než hodinu, večer se proto hodí spíš. Pozor i na druhou večeři, pokud vás honí mlsná těsně před spaním. Rozhodně nesahejte po ořechách, trápily by vás dlouhé tři hodiny. Jsou mnohem lepší ke svačině během dne, v práci dokážou podpořit soustředění a stimulovat mozek. A co si dát ideálně k druhé večeři si přečtěte zde.

Reklama

Načítám