Hlavní obsah

Pronajímáte byt turistům? Víme, co by v něm nemělo chybět

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Patříte mezi hostitele pro turisty a chcete mít jen samé kladné recenze? Prozradíme vám, na co při zařizování nesmíte zapomenout. Uvidíte, že všechno bude klapat jako na drátkách a hosté budou spokojení.

Článek

Doba se zrychluje, a to se projevuje i v cestovním ruchu. Lidé se chtějí přesouvat z místa na místo a shánějí levné, ale i pěkné ubytování. Pokud fandíte této online formě pronájmu a máte k dispozici volný byt či pokoj, není co řešit. Snad jen ho vybavit tak, aby vaše recenze byly co nejlepší. Protože právě ty vám zajistí, že o další zájemce nebudete mít nouzi.

Neutrální barvy a dostatek míst k sezení

Vzhledem k tomu, že každý má jiný vkus, nepouštějte se při zařizování do extravagantních kreací, i kdyby se vám tisíckrát líbily. Zařizujete prostor, který by sice neměl být odosobněný, ale na druhou stranu by měl vyhovět všem, bez rozdílu vkusu. Hosté by se tady měli cítit příjemně, a proto byste měli dát přednost modernímu nábytku (ideální je dekor dřeva) a neutrálním barvám, jako jsou například bílá, béžová a šedá.

Je-li to jen trochu možné, nemělo by ve vašem pronájmu chybět pohodlné sezení. Top jsou samozřejmě prostorná sedačka a velká křesla. Pokud ale nemáte dost místa, snažte se tam dát alespoň tolik křesílek či židlí s područkami, kolik tam plánujete ubytovat lidí.

Byt zútulněte pomocí závěsů, plédů a dekoračních polštářků. Volte však takové materiály, které jdou snadno vyprat v pračce, a tudíž se snadno udržují. Dekorování v podobě váziček, sošek a rámečků s fotkami se raději vyhněte. Potřebujete přece, aby se byt dal rychle uklidit, a utírání prachu z takovýchto titěrností vás jedině zdrží.

Foto: Hung Chung Chih, Shutterstock.com

Byt zútulněte pomocí závěsů a dekoračních polštářků. Skvělé je, pokud máte prostor pro velkou sedačkuFoto: Hung Chung Chih, Shutterstock.com

Sladěné textilie

Co se týče ložního povlečení, ručníků v koupelně a utěrek v kuchyni, je pěkné, když jsou barevně sladěné a příjemné na omak. Při nákupu se tedy zaměřte především na kvalitu. A to nejen kvůli luxusnímu vzhledu. Počítejte s tím, že je budete často prát, tak ať nějakou dobu vydrží.

Praktické je se zaměřit na dvě barvy, které spolu ladí, a vzájemně je kombinovat. Nebojte se použít povlečení na polštáře z jedné sady a na deky z druhé, a naopak. To samé platí i pro ručníky a utěrky. Nebude to tak fádní, jako kdybyste vše zařídili komplet v jedné barvě, ale na druhou stranu to nebude působit nijak rušivě.

Foto: margaret tong, Shutterstock.com

Ručníky volte raději jednobarevné a nebojte se je kombinovat, nebude to taková nudaFoto: margaret tong, Shutterstock.com

Pohodlná postel

Jednou z nejchytřejších věcí, kterou můžete jako hostitelé udělat, je vyzkoušet si ubytování na vlastní kůži. Přitom se nejlépe přesvědčíte, zda je postel dost pohodlná, zda se na polštáři dobře spí a zda je příjemné se zachumlat do přikrývek. Vždyť hosté k vám přijdou unavení a potřebují si především odpočinout.

Rychlá wi-fi

Musíte počítat s tím, že se u vás ubytují lidé, kteří téměř nonstop pracují a kteří se bez rychlého internetu rozhodně neobejdou. Ale také ti, kteří nejsou workoholici, potřebují wi-fi, protože sdílet fotky na sociálních sítích je in. Takže musíte počítat s tím, že i pomalý internet může negativně ovlivnit hodnotící komentáře.

O čem je vlastně řeč?

Existují celosvětové internetové platformy (například Airbnb, Booking), které slouží k pronajímání domů, bytů či jen pokojů na pár dní nebo týdnů. Využívají je ti, kteří mají dlouhodobě volné prostory, ale třeba i ti, kteří odjíždějí na delší dovolenou a chtějí si přivydělat pár korun navíc. Jedná se o online katalog, kam hostitel nahraje fotky nabízeného prostoru a podmínek.

Tady si ubytování vybírají lidé, kterým nevyhovují hotelové komplexy (Což ale neznamená, že tam i taková ubytování nejsou. Člověk si to však může vyfiltrovat.), nebo ti, kteří chtějí cestovat a bydlet co nejlevněji. Hosté po svém odjezdu zveřejní svůj názor na webu na to, jak se jim u vás líbilo, což ovlivní výběr dalších zájemců. A proto je potřeba mít kladné hodnocení.

Tak co říkáte, šli byste do toho také? A jaká pravidla platí, když třeba chcete pronajmout chalupu?

Reklama