Hlavní obsah

Proti nudě: Na červený mauritius, na ryby nebo na zámek?

Foto: Zámek Žďár nad Sázavou

Foto: Zámek Žďár nad Sázavou

Reklama

Ve vzduchu se mísí vůně jehličí, skořice a vanilky, krabičky se plní cukrovím a tajné skrýše dárky. Třetí adventní víkend je tu: v neděli zapálíte růžovou svíci – pastýřskou. A my pro vás máme tradiční tipy na zajímavé akce, knížky i seriály. Vše není jen vánoční, na své si přijdou i Grinchové.

Článek

Advent v plném proudu, třetí adventní neděle (zvaná stříbrná) se blíží a dle tradice by měla být nejradostnější. Ještě aby ne, vždyť vánoční svátky jsou na dohled a Štědrý den na dosah. Na neděli připadá i svátek Lucie, která dle pranostiky noci upije a dne nepřidá. Slunce toho dne zapadne o něco později. S postavou svaté Lucie se pojí mnoho legend a tradic, byla mimo jiné patronkou přadlen a v den jejího svátku bylo zakázáno příst.

Tak na to pamatujte, předení nechte na jindy a vyrazte raději na ryby nebo na zámek!

Rybolov pro děti

Pro někoho činnost fascinující, pro jiné uklidňující. O čem je řeč? O chytání ryb. A i když si děti asi nesednou na břeh a nebudou hodiny sledovat hladinu, jde to vyzkoušet i s nimi. Třeba ve východočeském městečku Lázně Bohdaneč. Nepotřebujete vlastní vybavení, rybářský lístek ani povolení: soukromý revír se rybami hemží a po chycení se vracejí zpět do vody. Areál se nachází v krásné přírodě a najdete tu i hřiště a prolézačky. Svoji návštěvu předem telefonicky ohlaste.

Foto: HoppyGo, Shutterstock.com

Rybolov je zábava pro malé i velké, tak si udělejte výletFoto: HoppyGo, Shutterstock.com

Výjimečná výstava známek

Letos jediná filatelistická výstava na světě? Začíná za pár dní v pražském Národním muzeu. Těšit se můžete na unikátní kousky, bude to totiž výstava za čtvrt miliardy. Ať už jste vášniví milovníci známek, nebo si chcete s dětmi prostě dopřát před Vánoci kulturní zážitek, vyrazte okouknout červený mauritius a rumělkový merkur, sourozenecké duo v modré a červené barvě, které patří patrně k nejznámějším známkám. S výběrem termínu neváhejte, výstava proběhne od 16. prosince do 3. ledna.

Foto: ppcp.cz

Filatelie možná není nejvíc sexy koníček, ale pražská výstava bude všechno – jen ne nudnáFoto: ppcp.cz

Vánoce na zámku

Mnohé památky se ještě před covidovou pauzou odebraly k zimnímu spánku, zámek ve Žďáře nad Sázavou naopak startuje vánoční sezonu. Návštěvníci se mohou těšit na vánoční trh, znovuotevření Muzea nové generace nebo si přijít vyrobit vánoční dekorace ze sena. A od 12. prosince bude možné navštívit vánočně laděné prohlídky Po stopách Santiniho. S výjimečným architektem Janem Blažejem Santinim-Aichelem (1677–1723) je zámek spojen a vy máte možnost nahlédnout třeba do obydlí mnichů a seznámit se s životem v cisterciáckém řádu.

Foto: Zámek Žďár nad Sázavou

Že jsou zámky přes zimu zavřené? To už dávno neplatí!Foto: Zámek Žďár nad Sázavou

Seriálový hit současnosti

Všichni Luciferové, královny Alžběty i protřelé právničky se můžou jít zahrabat, protože královnou televizní zábavy se pro rok 2020 stala Beth Harmon (Anya Taylor-Joy, 24), hlavní hrdinka seriálu Dámský gambit, který je k zhlédnutí na Netflixu. Okatá zrzka vyrůstala v sirotčinci a už v dětství propadla šachům. Její talent je nepřehlédnutelný, v šachboxu porazí téměř kohokoli. Muže zdolává nad šachovnicí i v posteli a s figurkami si umí poradit lépe než se svými závislostmi. Vysoce návykové!

Foto: Profimedia.cz

Většinu času budete sledovat napínavé šachové souboje a vězte, že nebudete ani dýchatFoto: Profimedia.cz

Škola zlomených srdcí

Kolik vám bylo v druhé polovině devadesátek? Jestli jste se v té době pohybovali okolo puberty, možná jste propadli jednomu australskému seriálu. Nápověda: Drazic (čti Dresik). Vzpomínáte na rebela ze střední, který měl v obočí náušnici a nejen blondýnka Anita z něj byla hotová? Seriál Škola zlomených srdcí (1994–99) byl fenomén, hlavní hrdinové řešili lásku, drogy i existenční problémy. A nyní je všech sedm sérií na Netflixu, sice ještě bez českých titulků, ale aspoň procvičíte angličtinu (tu od protinožců). Každý pochopí, že v tomhle případě jde vánoční úklid stranou!

Foto: Profimedia.cz

Bogdan Drazic v podání herce Callana Mulveyho (45) byl stál za hřích i dnes, hmmm?Foto: Profimedia.cz

Teena, průvodkyně holek

Máte doma dospívající slečnu (11 až 15 let)? Mění se vám před očima a možná jí přestáváte rozumět. Ale ani ona to nemá snadné, v zrcadle se občas nepoznává, štve ji celý svět a musí se vypořádat se školou i pupínky na čele. Knížka Teena aneb Skutečný průvodce pro holky vypráví poutavý příběh Kristýny, která se ve svém deníku svěřuje se vším, co právě prožívá. Ujistí vaši slečnu, že v tom není sama, a vám mnohé osvětlí. Deníkové zápisky jsou doplněny odbornými radami a tipy na téma vztahy v rodině, šikana nebo osobní hygiena či styl.

Foto: databazeknih.cz

Teena aneb Skutečný průvodce pro holky, Petra Šestáková a Vera de Nera, vydáno vlastním nákladem, 256 stranFoto: databazeknih.cz

Posilujte IQ

Pár kuliček v malé krabičce zabaví celou rodinu. O čem je řeč? O víceúrovňové hře IQ Puzzle Pro, díky které posílíte IQ a potrénujete logiku, ať je vám šest, nebo třeba čtyřicet. Hra obsahuje 120 rébusů v několika úrovních obtížnosti, a to jak ve 2D, tak i ve 3D. V návodu najdete zadání, které kuličky jak poskládat, a na vás je pak doplnit kompletní obrazec. Zdá se to snadné? Věřte, že není.

Foto: Archiv firmy

A přitom taková blbost... Problém u této hry je, že kdo ji ráno dostane do rukou, bude s ní trávit celý denFoto: Archiv firmy

S vánočními filmy už jste začali? Zkontrolujte, zda znáte opravdu všechny.

Reklama

Načítám