Hlavní obsah

Vánoční celebrity. Bez koho by svátky nebyly úplné?

Foto: ČTK

Foto: ČTK

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také se celý rok těšíte, až si koupíte sváteční televizní program a zakroužkujete oblíbené pohádky, vánoční příběhy a romantické filmy, bez kterých by nejkrásnější svátky roku nebyly tak úplně to pravé? Vybrali jsme deset filmových postav, v jejichž společnosti jsou Vánoce ještě lepší.

Článek

I když se televize předhánějí s nabídkou nových pohádek a neokoukaných trháků, na některé snímky se můžete dívat stále znova. Kteří filmoví hrdinové k svátkům patří a bez nich by to bylo ve svátečně naladěném domově trochu méně veselé?

Nej princezna Libuše Šafránková (67)

Sváteční večer by nebyl úplný bez pohádky Tři oříšky pro Popelku (1973) a tehdy dvacetileté okaté herečky. Zaslouženě vyhrává různé ankety o nejkrásnější a nejpopulárnější princeznu. Okouzlila dokonce i německé a norské televizní diváky, kteří si Vánoce bez této pohádky nedokážou představit.

Foto: ČTK

Šaty s vlečkou stříbrem vyšívané, ale princezna to není, jasný paneFoto: ČTK

Ošklivá sestra Marfuška Inna Čurikova (77)

Oblíbená sovětská pohádka Mrazík (1964) je sice pojmenovaná po dědečkovi s berlou mrazilkou a hlavními hrdiny jsou křehká Nasťa a napravený bohatýr Ivan, mnozí diváci stejně čekají hlavně na scény s nevzhlednou a hloupou Marfuškou. Její představitelka ale na natáčení nevzpomíná v dobrém: svou postavu právě pro její ošklivost nesnášela, a pohádku dokonce viděla jen jedinkrát.

Foto: Profimedia.cz

Kdo by nemiloval Mrazíka se skvělým starým dobrým dabingem!Foto: Profimedia.cz

Nepřítel Vánoc Jim Carrey (58)

Ne každý se na vánoční svátky těší, jsou i tací, kteří je vyloženě nesnášejí a chtějí druhým jejich atmosféru ukrást. O to se pokusí i zelený skřet v rodinné komedii Grinch (2000), ovšem jako v každé správné vánoční pohádce nakonec všechno dobře dopadne.

Foto: Profimedia.cz

Zlomyslného nepřítele Vánoc ztvárnil mistr grimas Jim Carrey, uvažovalo se ovšem i o obsazení Eddieho Murphyho (59)Foto: Profimedia.cz

Nebesky zamilovaný Hugh Grant (60)

Pokud si rádi popláčete u romantických filmů, určitě vám ani letos nesmí ujít slaďák Láska nebeská (2003). Slavných osobností je v něm požehnaně. Uchvátil vás spíše vadnoucí rocker Bill Nighy (70), bezhlavě zamilovaný spisovatel Colin Firth (60) nebo nově jmenovaný ministerský předseda s tváří Hugha Granta? Jeho legendární taneční scéna ve filmu málem nebyla – konzervativní fešák se prý nechal hodně dlouho přemlouvat.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční školní hra se bez kostýmů neobejde. Hugh Grant, Billy Campbell a Martine McCutcheon (44)Foto: Profimedia.cz

Opuštěný Macaulay Culkin (40)

I letos čeká na Kevina nečekané dobrodružství, když ho rodiče zapomenou doma a odjedou na dovolenou bez něj. Zůstat během svátků opuštěný ve velkém domě by jistě vydalo samo na filmovou zápletku, do cesty se mu ovšem navíc připlete dvojice nešikovných lupičů. Malý kluk se v komedii Sám doma (1990) s nebezpečnou situací popasuje velmi rázně a osobitě.

Foto: Profimedia.cz

Tvůrci prý psali scénář malému Macaulayi Culkinovi přímo na tělo. Nešikovné zloděje si zahráli Daniel Stern (63) a Joe Pesci (77)Foto: Profimedia.cz

Vyměněná Kate Winslet (45)

Luxusní rezidence v Los Angeles a sněhem zapadlý domeček uprostřed Anglie se stanou v romantické komedii Prázdniny (2006) svědkem dvou příběhů lásky. Ač to na počátku nevypadá, nakonec potrhlá snobka Cameron Diaz (48) i naivní romantička Kate Winslet, které si na svátky vymění své domovy, prožijí svůj pohádkový příběh se šťastným koncem.

Foto: Profimedia.cz

Iris (Kate Winslet) se v Los Angeles seznámí s hudebním skladatelem Milesem (Jack Black, 51). Je sice možná zadaný, ale je opravdu šťastný?Foto: Profimedia.cz

Uštvaný Vince Vaughn (50)

Vánoce jsou rodinné svátky, jenže když je rodina pořádně velká a nefunguje moc dobře, může se z objíždění příbuzných stát pořádná fraška. V takové se ocitnou i Brad a Kate v komedii Čtvery Vánoce (2008). Třebaže se jim do cesty staví jedna překážka za druhou a jejich vztah prochází velkou zkouškou, jako v  každém pořádném vánočním příběhu všechno nakonec dobře dopadne.

Foto: Profimedia.cz

Reese Witherspoon (44) a Vince Vaughna dělí 40 centimetrů výšky, proto při líbacích scénách stála herečka na krabicíchFoto: Profimedia.cz

Falešný Santa Jack Skellington

Animovaný muzikál Ukradené vánoce Tima Burtona (1993) ukazuje, co by se stalo, kdyby Vánoce místo Santy Clause ovládly postavy spojené s Halloweenem. Kostlivec Jack provází příběhem, který je úžasnou ukázkou loutkového řemesla i povedených filmových písní, hudbu složil proslulý Danny Elfman (67).

Foto: Profimedia.cz

Jak to dopadne s uneseným Santou?Foto: Profimedia.cz

Polepšený zločinec Billy Bob Thornton (65)

Santa nemusí jen rozdávat dárky a vánoční pohodu. Alespoň ne v černé komedii Santa je úchyl! (2003), v níž zkažený kasař Willie v kostýmu Santy Clause hodlá prožít velkou štědrovečerní zlodějskou jízdu. Zkomplikuje mu ji ovšem setkání s malým chlapcem, který ví, že Štědrý den je především časem naivních dětských vánočních přání.

Foto: Profimedia.cz

Parťáka zlému Santovi dělá kumpán Marcus (Tony Cox, 62) převlečený za skřítka. Skvělý zlodějský plán zhatí jednoduchý obtloustlý chlapec Thurman (Brett Kelly, 27)Foto: Profimedia.cz

Táta za všechny prachy Miroslav Donutil (69)

Česká vánoční pohoda by se neobešla bez již tradiční komedie zasazené do 60. let Pelíšky (1999). Hlášky i scénky už stačily zlidovět, ale přesto vás poeticky pojatý střet vánočních tradic a komunistického režimu jistě pobaví i o letošní svátcích.

Foto: Profimedia.cz

„Ty jsou, co?“ Dojemná scéna vybalování dárků: Michael Beran (40) a Miroslav DonutilFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám