Hlavní obsah

Proti nudě: Tajuplný les, výlet na Šlakhamr a Hra na oliheň

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Venku chvílemi přituhuje, ale to by vás nemělo odradit. Halloween je jen jednou za rok a podzimní prázdniny děti také nemají každý den. Překvapte je prima tipy na aktivity a výlety a užijte si to naplno!

Článek

Čeká vás halloweenský víkend, děti si už pár dní užívají podzimní prázdniny a vy se jim je snažíte zpříjemnit zajímavým programem? Poradíme, kam vyrazit na rodinný výlet, kam za vínem a co si pustit večer, abyste zapomněli na zhoršující se covidovou situaci.

Kam za vínem?

Milovníci vína mají podzim spojený s návštěvou sklípků a ochutnávkou mladých vín. Na jaké akce vyrazit?

Ve Valticích jsou říjnové víkendové večery věnovány podzemní zážitkové turistice v jedinečném labyrintu historických vinných sklepů a cimbálové muzice k poslechu i k tanci. To vše samozřejmě doplněné dobrým jídlem a vínem. A navštívit tu můžete i výstavu Příběh o poctivém řemesle a hojnosti dobrého vína. Dozvíte se víc o řemeslech pojících se s výrobou vína, včetně toho, kdo začal jako první vyrábět demižony.

A příští víkend se můžete těšit na hustopečské Otevřené sklepy, kde 33 vinařů nabídne k ochutnání více než 400 vzorků vín. Součástí akce budou jako obvykle i ochutnávky dobrot. Škvarkovou pomazánku nesmíte minout stejně jako šmetrdóle a moravské pagáče.

Foto: otevrenesklepy.cz

Své sklepy otevře více než třicet vinařů a vy můžete degustovat po celý denFoto: otevrenesklepy.cz

Výlet na Šlakhamr

Jeďte na výlet na na Šlakhamr, bude bavit celou rodinu. Krásná příroda a zajímavý cíl – zachovalý vodní mlýn v Hamrech nad Sázavou. Původně středověký hamr neboli lesnická kovárna zanikl v 17. století a mlýnský náhon byl poté využíván pro obilní mlýn až do období druhé světové války.

V roce 2011 zde Technické muzeum v Brně otevřelo expozici věnovanou hamernictví, dřevařství a bydlení. Můžete se těšit např. na předvedení činnosti vodního kola, dozvíte se, jak středověcí železáři získávali základní suroviny a jaký byl sortiment produktů hamrů.

Foto: Archiv korunavysociny

Výlet za zajímavou historií do krásné přírody nadchne celou rodinuFoto: Archiv korunavysociny

Starohradští draci 

Podzimní prázdniny školáků jsou v polovině a vy přemýšlíte, co dál? Předhoďte je drakům! Na Starých Hradech jich najdete přes padesát. Je tu drak skalní i písečný, draci i dráčci, krásné princezny, veselé čarodějnice i udatní rytíři. A samo Jeho Veličenstvo dračí král Rozumbraďák XVI. se svojí manželkou Starostlindou a třemi dračími princeznami vás zvou na audienci, to nemůžete odmítnout.

Zombie v Dětenicích

Jen o pár kilometrů dál najdete středověkou krčmu v Dětenicích, kde řádí zombie jako z hororu. Užijte si tu nefalšovaný halloweenský rej či malování na obličej, a přijdou-li vaše ratolesti v kostýmu, mají vstup zdarma. Nemrtví vylézají z krčmy úderem sedmé večerní a v Žrádelníku najdete kromě běžných dobrot i speciální dýňové menu!

Foto: detenice.cz

Máte pro strach uděláno? Tak vyrazte do DětenicFoto: detenice.cz

Tajuplný les v Plzni

Znáte plzeňskou kreativní zónu Depo2015? Najdete tam ateliéry, tělocvičny, divadelní scény a mimo jiné zde můžete navštívit výstavu Blik Blik Tajuplný les.

Dostanete kouzelnickou hůlku, projdete králičí norou a poznáte les s tajemnou atmosférou, plný záhadných zvuků, světel i stínů a tajemných příběhů, jejichž součástí se můžete stát. Projděte se krajinou avatara, zjistěte, jak funguje kouzelný ubrousek a ocitněte se na dně rybníka. A nezapomeňte zkusit rodinnou únikovku Zdrhni bábě!

Foto: depo2015.cz

Oblast plná zábavy, kde se nebudete nudit celý denFoto: depo2015.cz

Čtení o královské rodině

Milovníci drbů i informací o královské rodině potěší kniha o vztahu britských princů Williama (39) a Harryho (37), který analyzuje historik a životopisec Robert Lacey (77). Co se stalo již v dávné minulosti a co změnil příchod Meghan Markle (40)? A pozor, jedna kapitola je věnovaná i údajně blízkému vztahu následníka trůnu s jistou markýzou Rose.

Foto: Archiv nakladatelství

William a Harry: Bitva bratrů, Robert Lacey, nakladatelství Práh, 482 stranFoto: Archiv nakladatelství

Vaříme s dětmi

Kdy jindy se s dětmi věnovat vaření než během sychravého podzimu? Nejlepší čeští kuchaři sestavili s dospívající Emmou zajímavá menu a dali je do knížky. Nakouknete do těch nej kuchyní, zjistěte víc o jednotlivých ingrediencích a udělejte si doma hostinu nebo načerpejte inspiraci na rychlé večeře.

Foto: Archiv nakladatelství

Emma a šéfkuchaři, Kateřina Černá, nakladatelství Mladá fronta, 272 stranFoto: Archiv nakladatelství

Kniha pro otužilce

Zdálo se, že v minulém roce se všichni začali otužovat. Jak jste na tom vy? Chcete začít a nevíte, jak na to? Nebo už zkušenosti máte a rádi byste posunuli otužování o úroveň výš? V publikaci Chladová terapie se o svoje zkušenosti podělili instruktoři, kteří mrazem žijí a ukážou, jak mít z chladu co největší prospěch.

Foto: Archiv nakladatelství

Chladová terapie: kompletní průvodce otužováním, Veronika Allister Jelínková & Libor Mattuš, nakladatelství BizBooks, 280 stranFoto: Archiv nakladatelství

Seriál: Hra na oliheň

Jsou seriály, oblíbené seriály, a pak Hra na oliheň. Měla premiéru letos v září na Netflixu a stala se okamžitě jedničkou. Jihokorejský seriál je o lidech, kteří jsou tak zadlužení, že kývnou na podezřelou hru, aby se díky možné odměně vyhrabali ze dna. Nevinné dětské hry se změní v boj o život, místy velmi drsný, ale na své si přijdou i milovníci propracované psychologie postav.

Hra cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum už nikdy nebude připomínat krásné dětství…

Foto: Profimedia.cz

Mají dluhy a jejich život je v troskách, tak se rozhodnou vsadit vše na jednu kartu (zleva Pak Hä-su, 39; Jeong-jae Lee, 48)Foto: Profimedia.cz

A nebo si zalezte pod deku a udělejte si halloweenský filmový maraton.

Reklama

Načítám