Hlavní obsah

Proti nudě: Víno, dýně, jablka i krokodýl s budíkem v břiše

Foto: Patrik Borecký ABC

Foto: Patrik Borecký ABC

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Proč se o víkendu nevypravit zdolat hrad ze slámy, ochutnat čerstvě sklizená jablka nebo víno z místních vinic? Možností, jak prožít volné chvíle venku, je zatím dost. Tak je využijte, dokud počasí přeje.

Článek

Také máte ještě stále tendenci dohánět dobu, kdy se moc nikam nesmělo (nebo nechtělo), a využíváte každou volnou chvíli, abyste stihli něco zajímavého? Máme pro vás pár zajímavých tipů, které při plánování volného času stojí za úvahu.

Foto: Mapy.cz

Foto: Mapy.cz

Muzikál Petr Pan v ABC

Kapitán Hák, piráti, víly, indiáni, mořské panny a krokodýl, co spolkl budík... To jsou indicie, které by vás měly zavést do Země Nezemě a k chlapci, který umí létat. Divadlo ABC uvedlo nedávno premiéru muzikálu Petr Pan, který je určen pro děti od pěti let, ale spolehlivě pobaví celou rodinu. Hudbu složil Darek Král (50), texty písní napsal Ondřej Ládek alias Xindl X (42). Nejbližší představení je 6. října, další pak 7. listopadu.

Foto: Patrik Borecký ABC

Rodinnou akci můžete završit návštěvou muzikálu Petr Pan, který měl 18. září premiéru v pražském divadle ABC. Titulní roli hraje Kryštof Krhovják (25), Wendy ztvárňuje Kateřina Marie Fialová (24). Kapitán Hák je Filip Březina (26) a v roli víly Zvoněnky alternují Renáta Matějíčková a Tereza KrippnerováFoto: Patrik Borecký ABC

Jablečný den

Zámek Krásný Dvůr pořádá 2. října od 10 do 17 hodin Jablečný den. Jarmark na zámeckém nádvoří doplní akrobacie: návštěvníci se mohou těšit na Cirkus TeTy a Žongléros Ansámbl. Vystoupí i Irena Budweiserová (63) a Filip Richie, zahraje nymburské Divadélko Koloběžka. Zámek si můžete prohlédnout v doprovodu komtesy nebo mladého hraběte a lze také hlasovat v soutěži o nejkrásnější jablíčko a jablečný stánek. Vstupné je 100 Kč, pro děti od 6 do 18 let 60 Kč, do 6 let zdarma. On-line vstupenky mají jednotnou cenu 60 Kč.

Foto: archiv zámku

Spousta jablek a kultury vás čeká v sobotu na Jablečném dni na zámku Krásný DvůrFoto: archiv zámku

Akordeony pomáhají 

Máte rádi akordeony a máte rádi pražský Vyšehrad? Tak to si nesmíte nechat ujít benefiční koncert, který pořádá Nadace Jedličkova ústavu 7. října v krásné atmosféře Starého purkrabství na Vyšehradě.

Těšit se můžete na mladé akordeonisty z Check Accordion Trio – Marii Čejnovou, Markétu Laštovičkovou a Michala Karbana. Akordeony vám představí ve všech možných polohách od baroka po modernu. Tato trojice má nejen velké srdce pro hudbu, ale i pro pomoc lidem – výtěžek z dobrovolného vstupného věnují Nadaci Jedličkova ústavu pro potřeby dětí a mladých lidí s tělesným postižením, kteří jsou studenty či klienty Jedličkova ústavu a škol. Vstupné je dobrovolné. Místo rezervujte na e-mailu info@nadaceju.cz nebo na telefonu 241 083 554.

Foto: archiv Nadace Jedličkova ústavu

Za akordeony přijďte na pražský VyšehradFoto: archiv Nadace Jedličkova ústavu

Jiří Suchý očima fotografů

Jiří Suchý slaví 1. října 90. narozeniny a Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy mu jako blahopřání připravilo výstavu fotografií a plakátů, které mapují jeho profesní dráhu a nahlížejí i do jeho dětství a osobního života. Výstava Jiří Suchý objektivem českých fotografů bude k vidění do 23. ledna 2022. Součástí doprovodného programu je například projekce nového dokumentárního filmu Pochodem vchod aneb Zastavit stát. Bude promítán 17. října od 17 hodin za přítomnosti oslavence, který film vytvořil a režíroval.

Foto: Miloš Schmiedberger

Jiří Suchý dlouhá léta spolupracuje s Jitkou Molavcovou (71). Snímek je z představení divadla Semafor Jonáš dejme tomu v úterýFoto: Miloš Schmiedberger

Kam na vinobraní

Nestihli jste vinobraní během září? Nevadí, ještě máte možnost to napravit, třeba hned tenhle víkend. Vyrazte třeba na hrad Loket: Svatováclavské vinobraní se tu koná 2. a 3. října od 10 do 20 hodin, vstupné je 150 Kč pro dospělé a 100 Kč pro děti. Nabídne dobré jídlo, cimbálovku, pouliční divadlo a spoustu další kultury. Máte to do Lokte daleko? Zkuste Valtice: v sobotu ve 12 hodin vyrazí krojovaný průvod od Střední vinařské školy a od 13 hodin začne ochutnávka burčáku, perlivých vín a sektů. Až do noci budou návštěvníky těšit různí hudebníci a kapely: Jožka Šmukař, Lucie Revival nebo Sto zvířat.

Foto: View Apart, Shutterstock.com

Zajímá vás, jak se letos urodilo na tuzemských vinicích? Můžete se na to zeptat přímo vinařů, třeba na některém z nejbližších vinobraníFoto: View Apart, Shutterstock.com

Dýňový svět

Statek u Pipků v Nové Vsi u Leštiny se mění každý rok na Dýňový svět. Najdete tu různé druhy dýní, které tu pěstují, a děti nadchnou kozičky, ovečky, prasátka nebo králíci – a zcela jistě i z možnost zdolat hrad ze slámy nebo si vylézt na kombajn. Mimo pondělí je otevřeno denně od 14 do 18 hodin, o víkendu od 10 do 18 hodin. Vstupné pro dospělé je 70 Kč, pro děti 60 Kč. S návštěvou neváhejte, zatím se počítá s tím, že by se Dýňový svět měl zavírat 7. října.

Foto: Artush, Shutterstock.com

Chystáte se pořídit dýně jako podzimní dekoraci nebo na skvělou polévku? Nemusíte jen do obchodu. Můžete to spojit s výletem, který se bude líbit i dětemFoto: Artush, Shutterstock.com

Práci najdete v Letňanech

Hledáte práci a brigádu anebo uvažujete, zda nezměnit profesi nebo si nezvýšit kvalifikaci? Inspirujte se na 10. ročníku největšího veletrhu práce v ČR Profesia days. Koná se 6. a 7. října 2021 na výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech. Nejenže tu čekají desítky českých i zahraničních zaměstnavatelů, ale i užitečné přednášky a poradenské zóny: můžete se poradit s kouči, sestavit si s odborníky životopis nebo otestovat své IT znalosti. Mohou vás také naučit, jak si říct o zvýšení platu. Vstup je zdarma, stačí se jen registrovat na stránkách veletrhu.

Foto: archiv veletrhu

Veletrh Profesia days nabídne pracovní příležitosti, ale i přednášky, konzultace a testy dovednostíFoto: archiv veletrhu

Vyrazíte na výlet? Pak si s sebou vezměte pořádnou svačinu. Dáte si poctivý český vepřový řízek v chlebu, anebo slavnou slovenskou cikánskou pečeni v housce?

Reklama

Načítám