Hlavní obsah

Proti nudě: Ztratit se dětem na Mezinárodní den rodiny? Ano!

Foto: Jam Travels, Shutterstock.com

Foto: Jam Travels, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květen nám ukazuje léto i chladné jaro a my pro vás máme tipy do každého počasí. Zkuste ta nejlepší bludiště a labyrinty nebo vyrazte glampovat. A když se ochladí, pusťte si seriál o dospívání malého génia.

Článek

Čísla nakažených klesají, teploty to střídají, ale vaše nálada se jistě drží na vrcholu. A my věříme, že i naše tipy proti nudě k vašemu dobrému naladění přispějí.

Co pro vás máme? Nový cestovatelský trend a tipy, kde jej v Česku vyzkoušet. Běh pro dobrou věc i tip na knížku v rámci Mezinárodního dne rodiny. A jestli se dětem chcete občas ztratit z očí, máme doporučení na unikátní bludiště!

Běh pro oceány

Než se bude možné účastnit běžeckých akcí a závodů, asi si ještě počkáme. Ale virtuální propojení běžců možné je a jednou z takových akcí je běh Run for the Oceans. Jeho mottem je „aby se něco skutečně změnilo, je třeba zapojit celý svět“ a poukazuje na problematiku plastového odpadu na plážích. Skrze aplikaci adidas Running lidé po celém světě běhají a sbírají kilometry. Ty jsou následně přepočítány na peníze a ty využity na vyčištění pláží od plastového odpadu. Třeba na Maledivách, kde je to velký problém. Navíc firma některý plast zpracuje v továrnách, kde z něj vyrábí přízi na své produkty.

Přihlaste se od 18. května prostřednictvím aplikace a v období od 28. května do 8. června běhejte a načítejte kilometry.

Foto: Oleggg, Shutterstock.com

Běhat a pomáhat? Ideální kombinace!Foto: Oleggg, Shutterstock.com

Cestovatelský trend? Glamping

Ač už se pomalu naše životy vrací do normálu, cestování se mění. A nejen kvůli pandemii. Lidé tíhnou k větší svobodě a nezávislosti, chtějí si užít luxusu soukromí, ale nehodlají se vzdát patřičného komfortu. Glamping je způsob ubytování pro ty, kteří chtějí být co nejblíž přírodě, ale na stanování moc nejsou a pohodlnou postel si nechtějí odepřít. A tak můžou nocovat v domku na stromě, v jurtě nebo v glampingovém iglú. Často bývá poblíž i jezero na koupání nebo sauna. Dobrodružnější je to s hygienou, ale ono chodit si odskočit s baterkou do kadibudky má také svoje kouzlo.

Pokud vás zajímají konkrétní tipy, tak glamping na vodě nabízí Dobčické rybníčky, glamping pod Liščím kopcem zase geodetické stany a na Farmě Poříčí budete glampovat v krabičce, tedy v Krabičce.

Foto: trevor.cz

Propadnete glampingu a užijete si souznění s přírodou a pohodlnou matraci?Foto: trevor.cz

Malý Sheldon

Seriál Teorie velkého třesku (2007–2019) si zamilovali i ti, kteří jsou vědou nepolíbení. Parta fyziků, kteří rozumí rovnicím, ale ne až tak ženám a životu, baví celý svět. Jedním z nich je Sheldon Cooper, geniální mozek, jehož život ovlivňují stovky pravidel a obsesí.

Jak vyrůstal, zjistíte v seriálu Malý Sheldon (2017–2021) na HBO. Geniální a trochu naivní kluk dospívá ve východním Texasu, nerozumí svému okolí a to zase nechápe jeho. Vyniká v matematice a vědě, cizí mu je náboženství i fotbal. A to je jeho maminka velmi pobožná a táta středoškolský trenér! Rodina se snaží mít pro jeho podivnosti pochopení, ale někdy je to těžké.

Seriál je plný geniálních hlášek, tak jedna za všechny od hlavního hrdiny: Nechci kalkulačku, sám jedna jsem.

Foto: Profimedia.cz

Obyčejné děti si s vláčky hrají, Sheldon zná čísla i jízdní řády snad všech na světěFoto: Profimedia.cz

Mezinárodní den rodiny

V sobotu 15. května se slaví Mezinárodní den rodiny a my vám přejeme, ať je nejen vaše rodinná sobota pohodová a prima.

A pokud patříte mezi rodiče, kteří na sobě rádi pracují a zajímají se o výchovu dětí více do hloubky, máme pro vás tip na novinku. Psycholog a spoluzakladatel vzdělávacího portálu Dovychovat, Milan Studnička, vydal knihu Pohodové rodičovství. Už jako dítě se rozhodl, že bude tátou, jehož dětem budou štěstím zářit oči. A daří se mu to. V knize vychází ze své vlastní rodičovské zkušenosti i odborné praxe a věnuje se otázkám výchovy bez křiku, jak být dítěti nejlepším možným průvodcem, jak řešit sourozenecké konflikty i otázce, zda je třeba přistupovat jinak k výchově dcer a synů. Mottem knihy je: Rozvíjejte to nejcennější, co máte!

Foto: Nakladatelství BIZBOOKS

Pohodové rodičovství, Milan Studnička, nakladatelství BizBooks, 240 stranFoto: Nakladatelství BIZBOOKS

S dětmi do bludiště a labyrintu

Chystáte se s dětmi na výlet? A občas vás napadá myšlenka, že byste se jim chtěli ztratit? Spojte to dohromady!

Obludiště u Jindřichova Hradce je největší keřový labyrint nejen u nás, ale rovnou ve střední Evropě. Najdete jej u vesnice Dolní Pěna na rozloze 6000 m² a kromě 12 tisíc habrů obecných tu na vás sem tam bafne i nějaká ta dřevěná obluda.

Dvanáct zahradních labyrintů a bludišť se nachází v anglickém parku u zámku Loučeň. Každý je z jiného materiálu. Najdete tu buxusové bludiště, světelný labyrint, provazové bludiště, písmenkový labyrint a mnohé další.

3D bludiště v korunách stromů v Oseku je jedinečný lanový park a vyhrálo cenu Dřevěná stavba roku 2020 v kategorii velká dřevěná hřiště. Je dvoupatrové, obsahuje 14 lanových překážek a 15 přestupových domečků s nástupním točitým schodištěm.

Foto: obludiste.cz

Jestli se dětem ztratíte, sveďte to na obludyFoto: obludiste.cz

Reklama

Načítám