Hlavní obsah

Bydlení a finance: Jak žádat o dotaci a levnou státní půjčku

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

Pořízení vlastního bydlení rozhodně není levná záležitost a hodí se každá koruna, případně desetinka z úrokové sazby. Existují nějaké možnosti, jak ušetřit, respektive získat zpět investované finance? Ano, státní dotací či díky půjčce pro mladé.

Článek

Chystáte se stavět dům, koupit byt či plánujete rekonstrukci? Pak vězte, že pro peníze – pokud těch vlastních nemáte dostatek – nemusíte jen do banky. Když splníte dané podmínky, můžete požádat o půjčku z Programu pro mladé či o dotaci Nová zelená úsporám.

Podmínky půjčky Programu pro mladé

Pro přiklepnutí půjčky pro mladé, kterou stát poskytuje prostřednictvím Státního fondu podpory investic, musíte splnit několik podmínek. Půjčky jsou určené sezdaným či registrovaným párům, kdy je alespoň jeden z partnerů mladší 36 let. Požádat si lze, i když nejste manželé a je vám méně než 36, v tom případě musíte mít dítě mladší 15 let. „Žadatelé nesmějí (spolu)vlastnit nemovitost určenou k bydlení ani být nájemci družstevního bytu. Vadí tedy třeba i zděděný podíl na chalupě, která je v katastru vedena jako rodinný dům,“ přibližuje Jiří Kryl, hypoteční analytik společnosti Broker Trust.

Nejvýše dva miliony

Půjčit si lze na koupi domu, bytu, modernizaci obydlí či výstavbu domu. Nevýhodou ovšem je, že třeba v případě výstavby si půjčíte nejvýše dva miliony korun. A omezena je i podlahová plocha: u domu nesmí přesáhnout 140 m², u bytu 75 m².

Dále platí, že půjčka ani jiné další úvěry nesmějí v součtu činit více než 80 procent reálných nákladů. Bez vlastních prostředků se tedy neobejdete, ale to ani v případě hypotéky. Stát požaduje ručení financovanou nemovitostí, takže pokud chcete kombinovat půjčku pro mladé a hypotéku, musíte mít ještě další nemovitost do zástavy – třeba byt rodičů.

Maximální doba splatnosti je 20 let při koupi a 10 při rekonstrukci. Fond umožňuje přerušení splácení jistiny až na dobu dvou let z důvodu narození či osvojení dítěte, úmrtí člena rodiny či ztráty zaměstnání, což může být aktuální právě v době pandemie covidu-19.

Výhodná úroková sazba

Administrativně je úvěr náročnější než hypotéka, odměnou je však opravdu výhodná úroková sazba: od srpna 2020 se snížila na 1 % ročně, u hypoték dosahovala v září na 2,11 %. Správa a vedení úvěru jsou bez poplatků, zdarma je i odborná pomoc a konzultace. A když v průběhu splácení přivítáte do rodiny další dítě, stát vám za každé odpustí 30 000 korun z úvěru.

Foto: JETACOM AUTOFOCUS, Shutterstock.com

Využijete pomoc státu při financování vlastního bydlení?Foto: JETACOM AUTOFOCUS, Shutterstock.com

Zelené dotace

Chystáte se rekonstruovat či stavět s důrazem na úsporu energií? Pak můžete dosáhnout na finanční injekci, u které na věku nezáleží. Dotace Nová zelená úsporám nabízí ministerstvo životního prostředí. Až 450 tisíc korun lze čerpat na stavbu či koupi nového rodinného domu s velmi nízkou energetickou náročností a až 550 tisíc můžete získat na úpravu stávajícího bydlení: jde o zateplení obvodových stěn, střechy, stropu a podlah, výměnu oken a dveří nebo výstavbu zelené střechy.

„Splní-li novostavba parametry nízkoenergetického domu, získá žadatel až 150 tisíc korun. V případě naplnění standardu pasivního domu je příspěvek až 300 tisíc korun a při pořízení obnovitelného zdroje energie, například výkonnějšího solárního systému, se vyšplhá až na 450 tisíc korun,“ upřesňuje finanční přínos programu Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Foto: Maha Heang 245789, Shutterstock.com

Ekologické bydlení se vyplatí po všech stránkáchFoto: Maha Heang 245789, Shutterstock.com

Žádost se podává elektronicky

O dotaci lze požádat přímo na stránkách Nová zelená úsporám, systém vás navede a získáte informace, jaké přílohy je třeba dodat. Obecně budete k žádosti zpětně potřebovat všechny faktury, potvrzení o úhradě (výpisy z účtu či pokladní příjmové doklady) a nově také jakýkoliv dokument prokazující vlastnictví bankovního účtu. Dokumenty v listinné podobě musíte předložit v originále nebo úředně ověřené kopii. Fond schválí přidělení přibližně do tří týdnů po dodání podkladů, nyní můžete žádat až do 31. prosince 2021.

Přemýšlíte, jak ještě více šetřit vodou? Nabízí se dotace Dešťovka, která podpoří využití srážkové a odpadní vody v domácnosti i na zahradě.

Reklama

Načítám