Hlavní obsah

Touha po lásce jako nový ‚byznys‘. Tisíce žen uvěří novodobým sňatkovým podvodníkům na internetu

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scénář je vždy stejný. Na jedné straně internetoví podvodníci, kteří se vydávají za vojáky, lékaře, tajné agenty na zahraniční misi… A na druhé ženy, které uvěří jejich příslibům lásky a pošlou jim někdy i všechny úspory. Jak může být někdo takhle hloupý? Odborníci mají jasno: Problém není v inteligenci!

Článek

Naposled za svou naivitu zaplatila sedmapadesátiletá školní účetní, která kvůli domnělému americkému lékaři na misi v Jemenu zpronevěřila neuvěřitelných 14,6 milionu korun a naposílala mu je. Za svou důvěru zaplatila vysokou cenu: soud ji poslal na čtyři roky do vězení a musí uhradit veškerou škodu, kterou způsobila.

Proč se lidé nechají napálit?

Podobných příběhů jsou tisíce. Vždy se najde nějaká žena, která uvěří, že její peníze pomohou tajemnému muži z tíživé situace a odměnou za její dobré srdce a pomoc bude láskyplný vztah. Ptáte se, stejně jako mnozí další, jak může být někdo takhle strašně hloupý? Odsoudit pár slovy je snadné, pokusit se pochopit, o co v těchto smutných příbězích jde, je o dost složitější. Odborníci se shodují, že inteligence tu bývá v zásadě nepodstatná a podobná věc se může stát i ženě s IQ na hranici geniality.

A týká se to samozřejmě i pánů! I ti leckdy posílají úspory internetovým dívkám v nesnázích, aniž by tušili, že na druhé straně sedí u klávesnice podvodník Pepa, který jejich penězi platí svoje dluhy z automatů.

Nejde o intelekt, ale o osamění

Většina lidí si při čtení podobných příběhů klepe na čelo a pochybuje o inteligenci obětí. Jenže o tu nejde. Oběťmi se leckdy stávají ženy vzdělané, pracovně relativně úspěšné a ve věku, který vylučuje mladickou nerozvážnost a nezkušenost. „Nebývají to ženy, které by měly problém s intelektem a byly hloupé,“ potvrzuje psycholog a psychoterapeut Jan Kulhánek.

Společným znakem podvedených žen (ale i mužů) je podle něj spíš osamělost. „Bývají to ženy, které se dlouhodobě cítí osamělé nebo žijí v dlouhodobě nefunkčním a emočně neuspokojivém vztahu. Hledají spřízněnou duši a navíc v sobě mají sklon k pečovatelství, silnou potřebu pomáhat,“ vysvětluje psycholog. Jsou to hodné ženské, které kdyby emočně nestrádaly, nejspíš by svoje samaritánství směřovaly zdravějším směrem. Angažovaly by se v charitě, pomáhaly s dětmi sousedce samoživitelce…

Foto: Nebojsa Tatomirov, Shutterstock.com

Obecné představy o tom, jaký člověk podvodníkům uvěří, jsou většinou mimo. Namístě není výsměch a odsudek, ale spíš pochopení a soucitFoto: Nebojsa Tatomirov, Shutterstock.com

Oživují se traumata a skryté programy

Jenže rozum a emoce jsou dva samostatné světy. V ideálním případě harmonicky spolupracují… Ale když si v sobě nesete nejrůznější traumata a zranění (z dětství, kdy vám rodiče neposkytovali dostatek lásky, z minulých vztahů, kdy vás partneři využívali a zraňovali…), je vaše rozumová část v oslabení, a to bez ohledu na to, jak moc jste inteligentní! A do hry tak vstupují skryté nevědomé motivy.

„Z racionálního hlediska nechápeme, proč to vzdělaná žena vůbec mohla udělat. Ale možná ji do těchto nebezpečných vztahů může vhánět její silný vnitřní program, že ji nikdo nemá rád a že si lásku musí zasloužit. A pro pocit lásky je ochotna dělat věci, které se neslučují se zdravým rozumem. Tady se bohužel na chytrost nehraje! Nevědomá síla umí být mocná,“ upřesňuje životní koučka Lucie Mucalová.

Když to shrneme: Jste osamělí, vztahově nespokojení, s dobrým srdcem a k tomu s nějakým emočním zraněním z minulosti? Pak jste ideální potenciální oběť. A kolik takových žen (ale i mužů) po světě chodí? Jistě miliony!

Podvodníci jsou psychopati bez výčitek

Ještě nad jednou věcí zůstává rozum stát. V dobách bez internetu a sociálních sítí byli postrachem žen klasičtí sňatkoví podvodníci. Většinou charismatičtí fešáci, kteří se vyhlédnuté oběti dvořili, nadbíhali jí… A ženy v tomto případě rozhodně nekupovaly zajíce v pytli a podvodníci se pro svou kořist pořádně nadřeli.

Jak je tedy možné, že novodobým sňatkovým podvodníkům stačí pár anonymních zpráv, pár ukradených fotek z internetu a srdce žen si stejně získají? „Jsou to většinou psychopati bez svědomí, takže nemají výčitky, necítí pocit viny. A právě proto jsou tak přesvědčiví. Navíc moc dobře vědí, že čím víc zaútočí na emoce, čím víc jich vyvolají, tím víc potlačí kritické a logické myšlení své oběti,“ tvrdí Jan Kulhánek.

Foto: Cat Box, Shutterstock.com

Ani samy oběti někdy zpětně nechápou, co se to s nimi dělo… Psychika je složitá a očekávat od sebe i od druhých jednání a rozhodování postavené pouze na „zdravém rozumu“ je velice nerozumnéFoto: Cat Box, Shutterstock.com

Stud hraje ve prospěch podvodníků

A je tu ještě jeden aspekt. Oběti často v určité fázi tuší, že je něco špatně a že nejspíš naletěly, ale stejně pokračují dál. Nezastaví blížící se průšvih včas, ale většinou až ve chvíli, kdy se změní v nezvladatelnou katastrofu. „Ty ženy to tuší, mnohdy i relativně brzy, ale psychologický dojezd bývá delší. Je totiž nesmírně těžké si přiznat, že naletěly. A svou roli samozřejmě hraje i obrovský stud, jak budou vypadat a co si o nich pomyslí okolí,“ vysvětluje Jan Kulhánek.

O tom, jak těžké je říct dost a přiznat si, že se člověk ocitl v pozici oběti, svědčí i to, že následné dopady na psychiku podvedených bývají velké. „Některé ženy si ještě víc prohloubí nenávist k sobě, umocní se jejich vnitřní kletba, že nejsou hodny lásky a že jsou hloupé, a zavřou si navždy dveře k jakékoli změně. Jiné skončí hluboce traumatizované v péči lékařů, některé omámí samy sebe, muže ospravedlňují a ze sebe udělají toho nejhoršího viníka,“ říká Lucie Mucalová. Pravda je taková, že bez odborné pomoci se k plnohodnotnému a spokojenému životu vrátí jen málokterá z nich.

Být podveden a zneužit je obrovské zranění. Ale i „obyčejný“ rozchod umí pořádně bolet. Jak se dostat z rozchodu co nejrychleji? Poslouchejte smutné písně!

Reklama

Načítám