Hlavní obsah
3,6
(44)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Ať už vás poprosili kamarádi, nebo si chcete upéct dort na vlastní svatbu sami, s naším návodem to hravě zvládnete. Jen nezapomeňte, že musíte začít alespoň den předem, dort sestavovat až na místě určení a ovoce a květiny na výzdobu volit tak, aby hned nezavadly. Vše ostatní už vám poradíme!

1 hod.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Na korpusy
  • 625 g karamelových sušenek
  • 250 g másla
  • 2 lžíce másla
Na náplň
  • 2 kg čerstvého krémového sýru
  • 300 g cukru krupice
  • 2 lžičky mleté vanilky
  • 1/2 lžičky soli
  • 375 ml smetany ke šlehání
  • 10 ks vejce
Na polevu (lze vynechat)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g hořké čokolády
Na ozdobu
  • 1 hrnek čerstvého ovoce
  • 5 ks jedlé květy
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
Článek

Roky pečení sladkostí na svatby mě naučily, že opravdu nemá smysl pokoušet se zavděčit všem. Každý pochopí, když jeho oblíbený zákusek nebude v nabídce, kvůli tomu přece na svatbu nepřišel. Proto se nesnažte kombinovat veškeré druhy dortů tak, abyste vyhověli jak milovníkům čokolády, tak zastáncům piškotů a ovoce, nebo naopak propagátorům tradičních máslových dortů s ořechy, a raději zvolte jeden druh, který chutná většině. Cheesecake mezi takové moučníky bezesporu patří, na svatbu je rozhodně originální a navíc se dá upéct také pro hosty, kteří nesnášejí lepek a laktózu.

Pokud se pustíte do vícepatrového dortu, jednotlivé korpusy podložte kolečky z pevného kartonu (nebo v cukrářských potřebách kupte speciální dortové podložky o přesném průměru) a zpevněte je dortovými výztužemi nebo pevnějšími brčky. Stojí pár korun a dortu díky nim nehrozí, že se propadne nebo jinak sesune.

Postup

01.

Suroviny na náplň vyndejte z lednice alespoň hodinu předem, aby měly pokojovou teplotu a nesrazily se. Sušenky dávám karamelové (Lotus, Spekulatius nebo třeba Sedita), na jiné budete potřebovat více másla. Pokud nechcete korpus ze sušenek, hravě ho upečete z mouky podle tohoto receptu (množství vynásobte 2,5×). Čerstvý krémový sýr kupuji jako 200gramová balení v Lidlu či Kauflandu (Goldessa, K-Classic) a bezvadně funguje i Philadelphia, Buko či Jaroměřické žervé.

Foto: Eva Malúšová

Na samotný dort si vystačíte s těmito ingrediencemiFoto: Eva Malúšová

02.

Sušenky po částech rozmixujte nebo rozdrťte válečkem v utěrce a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formy vymažte máslem, používám typ s odnímatelným okrajem a průměrem 12, 18 a 24 cm, aby měla patra od sebe stejný odstup.

Foto: Eva Malúšová

Sušenky důkladně nadrťte a smíchejte s rozpuštěným máslemFoto: Eva Malúšová

03.

Sušenkovou směs pečlivě natlačte do máslem vymazaných forem s odnímatelným okrajem tak, aby byla ve všech přibližně stejně vysoká vrstva, a odložte do lednice, než si připravíte zbytek.

Foto: Eva Malúšová

Rukama nebo pomocí hrníčku s plochým dnem natlačte směs na dno foremFoto: Eva Malúšová

04.

Žervé či čerstvý krémový sýr rozmixujte nebo prošlehejte s cukrem, solí a vanilkovou pastou či extraktem do rozpuštění cukru. Krátce, aby do krému nevniklo moc vzduchu, zašlehejte i vejce a nakonec opět jen zlehka neušlehanou smetanu.

Foto: Eva Malúšová

Krém si připravte po částech v mixéru nebo v pořádné míseFoto: Eva Malúšová

05.

Hotový krém rozdělte na korpusy tak, aby byly dorty podobně vysoké. Na dno trouby postavte malý hrnec s vodou a dorty pečte při 160 stupních. Nejmenší vyndejte po 30 až 40 minutách, střední po 60 a největší asi po 80 minutách. Povrch bude ještě trochu třaslavý, ale po vychladnutí zatuhne. Nechte je zcela vychladnout při pokojové teplotě a poté (stále ve formě) dejte do druhého dne do lednice.

Foto: Eva Malúšová

Krém nalijte na připravené korpusy a hurá do trouby!Foto: Eva Malúšová

06.

Na dort můžete nalít glazuru z kysané smetany nebo jen trochu čokoládové polevy. Na tu přiveďte k varu smetanu, vmíchejte čokoládu, nechte rozpustit, vymíchejte do hladka a nechte ztuhnout tak, aby poleva po dortu jen pomalu stékala.

Foto: Eva Malúšová

Na ozdobu vám stačí trocha čokoládové polevyFoto: Eva Malúšová

07.

Jak sestavit dort? Nejlepší je udělat to přímo až na místě svatby: každý korpus horkým nožem oddělte od formy a položte na kartonovou podložku. Do spodního koláče zapíchejte brčka nebo vzpěry a odstřihněte je přesně ve výšce korpusu.

Foto: Eva Malúšová

Podložky a tyčky koupíte na internetu za pár korun a díky nim budete mít jistotu, že se dort nesesuneFoto: Eva Malúšová

08.

Také do středního korpusu zapíchejte tři až čtyři tyčky a i s podložkou ho položte na spodní díl. Malý korpus už stačí jen položit navrch (ovšem raději na podložce).

Foto: Eva Malúšová

Zpevněné dortové části jednoduše sestavte do paterFoto: Eva Malúšová

09.

Místy na dort nalijte polevu a trochu jí pomozte, aby stékala po okrajích. Dozdobte květinami, ovocem a bylinkami.

Foto: Eva Malúšová

Dozdobte polevou, ovocem, květinami či bylinkamiFoto: Eva Malúšová

10.

A máte hotovo!

Foto: Eva Malúšová

A je to!Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Rozkvetlý svatební cheesecake není nic pro milovníky cukrových potahovacích hmot, třpytivých perliček a barvených fondánů, ale své zastánce si určitě najdeFoto: Eva Malúšová

Čím dort ozdobit? Vše záleží na vkusu novomanželů, ale pokud vysloveně netouží po marcipánových figurkách, cukrových perličkách a podobně, volte raději decentní přírodní ozdoby: chemicky neošetřené jedlé květy, bylinky (krásně vypadá a dlouho vydrží rozmarýn a levandule) a ovoce nejlépe v celku: ostružiny, maliny, třešně, višně nebo borůvky, hezky působí prokrojené fíky a jahody. Nic nezkazíte ani ořechy, klasy, několika makronkami či sněhovými pusinkami. Vše na dort nainstalujte až těsně před krájením, aby květiny nezavadly, ovoce neoschlo a sladkosti nenavlhly.

Jak na bezlepkový svatební dort? Sušenky jednoduše vyměňte za bezlepkové, jen počítejte s tím, že většinou pojmou více másla. A když chcete dort bez laktózy, zvažte použití bezlaktózového másla, smetany a čerstvého sýru, vše seženete poměrně snadno ve větších supermarketech či speciálních výživách.

Jak by vypadal váš svatební dort snů? Nezapomeňte, že cheesecake můžete také všelijak ochutit: udělat ho levandulový, citronový, kokosový, makový nebo každé patro jiné!

Reklama

Načítám