Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Ať už vás poprosili kamarádi, nebo si chcete upéct dort na vlastní svatbu sami, s naším návodem to hravě zvládnete. Jen nezapomeňte, že musíte začít alespoň den předem, dort sestavovat až na místě určení a ovoce a květiny na výzdobu volit tak, aby hned nezavadly. Vše ostatní už vám poradíme!

1 hod.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Na korpusy
  • 625 g karamelových sušenek
    1
  • 250 g másla
    7
  • 2 lžíce másla
    7
Na náplň
  • 2 kg čerstvého krémového sýru
    7
  • 300 g cukru krupice
  • 2 lžičky mleté vanilky
  • 1/2 lžičky soli
  • 375 ml smetany ke šlehání
    7
  • 10 ks vejce
    3
Na polevu (lze vynechat)
  • 100 ml smetany ke šlehání
    7
  • 100 g hořké čokolády
    7
Na ozdobu
  • 1 hrnek čerstvého ovoce
  • 5 ks jedlých květů
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Roky pečení sladkostí na svatby mě naučily, že opravdu nemá smysl pokoušet se zavděčit všem. Každý pochopí, když jeho oblíbený zákusek nebude v nabídce, kvůli tomu přece na svatbu nepřišel. Proto se nesnažte kombinovat veškeré druhy dortů tak, abyste vyhověli jak milovníkům čokolády, tak zastáncům piškotů a ovoce, nebo naopak propagátorům tradičních máslových dortů s ořechy, a raději zvolte jeden druh, který chutná většině. Cheesecake mezi takové moučníky bezesporu patří, na svatbu je rozhodně originální a navíc se dá upéct také pro hosty, kteří nesnášejí lepek a laktózu.

Pokud se pustíte do vícepatrového dortu, jednotlivé korpusy podložte kolečky z pevného kartonu (nebo v cukrářských potřebách kupte speciální dortové podložky o přesném průměru) a zpevněte je dortovými výztužemi nebo pevnějšími brčky. Stojí pár korun a dortu díky nim nehrozí, že se propadne nebo jinak sesune.

Postup

01.

Suroviny na náplň vyndejte z lednice alespoň hodinu předem, aby měly pokojovou teplotu a nesrazily se. Sušenky dávám karamelové (Lotus, Spekulatius nebo třeba Sedita), na jiné budete potřebovat více másla. Pokud nechcete korpus ze sušenek, hravě ho upečete z mouky podle tohoto receptu (množství vynásobte 2,5×). Čerstvý krémový sýr kupuji jako 200gramová balení v Lidlu či Kauflandu (Goldessa, K-Classic) a bezvadně funguje i Philadelphia, Buko či Jaroměřické žervé.

Foto: Eva Malúšová

Na samotný dort si vystačíte s těmito ingrediencemiFoto: Eva Malúšová

02.

Sušenky po částech rozmixujte nebo rozdrťte válečkem v utěrce a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formy vymažte máslem, používám typ s odnímatelným okrajem a průměrem 12, 18 a 24 cm, aby měla patra od sebe stejný odstup.

Foto: Eva Malúšová

Sušenky důkladně nadrťte a smíchejte s rozpuštěným máslemFoto: Eva Malúšová

03.

Sušenkovou směs pečlivě natlačte do máslem vymazaných forem s odnímatelným okrajem tak, aby byla ve všech přibližně stejně vysoká vrstva, a odložte do lednice, než si připravíte zbytek.

Foto: Eva Malúšová

Rukama nebo pomocí hrníčku s plochým dnem natlačte směs na dno foremFoto: Eva Malúšová

04.

Žervé či čerstvý krémový sýr rozmixujte nebo prošlehejte s cukrem, solí a vanilkovou pastou či extraktem do rozpuštění cukru. Krátce, aby do krému nevniklo moc vzduchu, zašlehejte i vejce a nakonec opět jen zlehka neušlehanou smetanu.

Foto: Eva Malúšová

Krém si připravte po částech v mixéru nebo v pořádné míseFoto: Eva Malúšová

05.

Hotový krém rozdělte na korpusy tak, aby byly dorty podobně vysoké. Na dno trouby postavte malý hrnec s vodou a dorty pečte při 160 stupních. Nejmenší vyndejte po 30 až 40 minutách, střední po 60 a největší asi po 80 minutách. Povrch bude ještě trochu třaslavý, ale po vychladnutí zatuhne. Nechte je zcela vychladnout při pokojové teplotě a poté (stále ve formě) dejte do druhého dne do lednice.

Foto: Eva Malúšová

Krém nalijte na připravené korpusy a hurá do trouby!Foto: Eva Malúšová

06.

Na dort můžete nalít glazuru z kysané smetany nebo jen trochu čokoládové polevy. Na tu přiveďte k varu smetanu, vmíchejte čokoládu, nechte rozpustit, vymíchejte do hladka a nechte ztuhnout tak, aby poleva po dortu jen pomalu stékala.

Foto: Eva Malúšová

Na ozdobu vám stačí trocha čokoládové polevyFoto: Eva Malúšová

07.

Jak sestavit dort? Nejlepší je udělat to přímo až na místě svatby: každý korpus horkým nožem oddělte od formy a položte na kartonovou podložku. Do spodního koláče zapíchejte brčka nebo vzpěry a odstřihněte je přesně ve výšce korpusu.

Foto: Eva Malúšová

Podložky a tyčky koupíte na internetu za pár korun a díky nim budete mít jistotu, že se dort nesesuneFoto: Eva Malúšová

08.

Také do středního korpusu zapíchejte tři až čtyři tyčky a i s podložkou ho položte na spodní díl. Malý korpus už stačí jen položit navrch (ovšem raději na podložce).

Foto: Eva Malúšová

Zpevněné dortové části jednoduše sestavte do paterFoto: Eva Malúšová

09.

Místy na dort nalijte polevu a trochu jí pomozte, aby stékala po okrajích. Dozdobte květinami, ovocem a bylinkami.

Foto: Eva Malúšová

Dozdobte polevou, ovocem, květinami či bylinkamiFoto: Eva Malúšová

10.

A máte hotovo!

Foto: Eva Malúšová

A je to!Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Rozkvetlý svatební cheesecake není nic pro milovníky cukrových potahovacích hmot, třpytivých perliček a barvených fondánů, ale své zastánce si určitě najdeFoto: Eva Malúšová

Čím dort ozdobit? Vše záleží na vkusu novomanželů, ale pokud vysloveně netouží po marcipánových figurkách, cukrových perličkách a podobně, volte raději decentní přírodní ozdoby: chemicky neošetřené jedlé květy, bylinky (krásně vypadá a dlouho vydrží rozmarýn a levandule) a ovoce nejlépe v celku: ostružiny, maliny, třešně, višně nebo borůvky, hezky působí prokrojené fíky a jahody. Nic nezkazíte ani ořechy, klasy, několika makronkami či sněhovými pusinkami. Vše na dort nainstalujte až těsně před krájením, aby květiny nezavadly, ovoce neoschlo a sladkosti nenavlhly.

Jak na bezlepkový svatební dort? Sušenky jednoduše vyměňte za bezlepkové, jen počítejte s tím, že většinou pojmou více másla. A když chcete dort bez laktózy, zvažte použití bezlaktózového másla, smetany a čerstvého sýru, vše seženete poměrně snadno ve větších supermarketech či speciálních výživách.

Jak by vypadal váš svatební dort snů? Nezapomeňte, že cheesecake můžete také všelijak ochutit: udělat ho levandulový, citronový, kokosový, makový nebo každé patro jiné!

Načítám