Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

V této formě si kapustu zamilují možná i její největší odpůrci! Krásně nadýchané lívanečky ze zakysané smetany s trochou sýra jsou skvělé teplé i studené a poslouží i jako zajímavá příloha.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
  • 400 g kapusty
  • 190 g zakysané smetany
  • 1 ks vejce
  • 100 ml mléka
  • 190 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce pažitky
  • 3 lžíce strouhané mozzarelly
  • 1 lžíce soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 150 ml oleje na smažení
Článek

Kapustové lívanečky můžete servírovat tradičně s bramborovou přílohou nebo se zeleninou a opečenými kostičkami slaniny. Skvělý je k nim také svěží dip z řeckého jogurtu s česnekem a solí.

Postup

01.

Hlávku kapusty rozeberte na jednotlivé listy a v osolené vodě je uvařte do poloměkka. Pak je slijte a nechte zchladnout. Z listů vykrojte tuhou část žilnatiny a zbytek vymačkejte, abyste se zbavili přebytečné vody. Pak listy nasekejte najemno. Nasekejte rovnou i pažitku.

Tip: Když vodu na kapustu neosolíte příliš, pak ji můžete použít k přípravě kapustové polévky. Rozmixovat v ní můžete případně i vykrojenou žilnatinu jako extra porci vlákniny.

02.

Nasekané listy vložte do mísy, přidejte zakysanou smetanu, vejce, mléko, strouhanou mozzarellu, nasekanou pažitku a polohrubou mouku s jedlou sodou. Těsto zamíchejte a dle chuti osolte a opepřete.

03.

Ve velké pánvi nebo v lívanečníku rozehřejte olej a lívanečky zvolna osmažte z obou stran dozlatova. Trochu nabydou, proto na každý kousek stačí jedna lžíce těsta.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie1 123,08 kJ
Bílkoviny5,57 g
Tuky19,87 g
Sacharidy16,87 g
Sůl1,93 g
SAFA4,26 g
Vláknina2,38 g
Cukry1,94 g

Načítám