Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Mnoho lidí kapustu bez milosti odsuzuje, aniž by jí dali šanci. A přitom je tak výborná! Zkuste ji zapečenou s bramborovou kaší, máslem, slaninou a špetkou muškátového oříšku – a uvidíte, že změníte názor. Tahle verze pastýřského koláče bez masa vás přesvědčí, že kapusta může být opravdovou hvězdou. Nechte se zlákat a možná obrátíte i další strávníky na kapustovou stranu!

40 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu
Kaše
  • 800 g brambor
  • 80 g másla
    7
  • 100 g strouhaného parmazánu
    7
  • 80 ml mléka
    7
  • 1 lžička soli
Kapusta
  • 500 g kapusty
  • 100 g krájené anglické slaniny
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
    7
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžíce hladké mouky
    1
  • 100 ml smetany
    7
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Pro dokonalou kaši je klíčové použít kvalitní brambory, ideálně typu B, které mají krémovou konzistenci. Parmazán dodá kaši příjemnou slanost a oříškový nádech, ale pokud chcete kaši ještě krémovější, nahraďte v receptu mléko smetanou.

Postup

01.

Oloupejte brambory, nakrájejte je na kousky a uvařte v osolené vodě doměkka (asi 10 minut). Po uvaření slijte vodu a přidejte máslo. Brambory rozmačkejte na hladkou kaši a postupně zapracujte mléko, strouhaný parmazán a špetku soli. Důkladně promíchejte, aby kaše byla hladká a krémová.

02.

Kapustu omyjte a nakrájejte na větší kusy. Ve velké pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno, poté přidejte na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a opět restujte, dokud slanina nezíská zlatavou barvu. Přidejte prolisovaný česnek a nechte ho provonět. Na závěr přisypte hladkou mouku a dobře promíchejte.

Tip: Pokud chcete pokrm zcela bez masa, slaninu vynechejte a místo ní můžete do kapusty přidat nakrájené houby.

03.

Do pánve nasypte nakrájenou kapustu a zalijte smetanou. Směs dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, promíchejte a nechte na mírném stupni podusit, dokud kapusta mírně nezměkne.

04.

Předehřejte troubu na 200 °C. Do zapékací mísy nejprve rozprostřete kapustovou směs se slaninou. Navrch rovnoměrně naneste bramborovou kaši a pečlivě ji uhlaďte - povrch můžete na závěr posypat trochou strouhaného parmazánu. Zapékací mísu vložte do trouby a pečte zhruba 20–25 minut, dokud povrch nezíská zlatavou kůrku.

Energetická hodnota celkem pro 1 zapékací mísu
Energie11 183,25 kJ
Bílkoviny87,63 g
Tuky176,53 g
Sacharidy178,45 g
Sůl11,38 g
SAFA86,3 g
Vláknina38,34 g
Cukry29,94 g

Načítám