Hlavní obsah
4,0
(1)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Než přijde smutný konec jahodové sezony, rozveselte se potěšte tělo šťavnatými řezy s jahodami, mandlovou drobenkou a banány. Ovesné řezy chutnají s jahodami naprosto božsky. Nicméně až jahodová sezona skončí, anebo pokud prahnete po změně, zkuste je vyměnit například za ostružiny, borůvky, maliny nebo meruňky.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 35 × 25
  • 1 ks banánu
  • 40 g kokosového oleje
  • 70 g bílého jogurtu
  • 2 ks vejce
  • 250 g jemných ovesných vloček
  • 50 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g xylitolu
  • 1 špetka soli
  • 500 g čerstvých jahod
Mandlová drobenka
  • 50 g mandlových plátků
  • 40 g ovesných vloček
  • 40 g třtinového cukru
  • 35 g másla
Článek

Drobné ovoce není třeba krájet, ale meruňky nebo broskve na menší kusy nakrájejte. Pokud vás v ingrediencích zarazí xylitol, nenechte se od receptu odradit, pakliže ho doma nemáte. Můžete ho klidně nahradit třtinovým cukrem. Xylitol je alternativní, zdravější druh sladidla, které využijete i do spoustu dalších zdravých dezertů.

01.

Ve větší míse tyčovým mixérem rozmixujte banán, změklý kokosový olej, jogurt a vejce. Do směsi vmíchejte ovesné vločky, špaldovou mouku a xylitol.

02.

Těsto vlijte do zapékací formy vyložené pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete. Povrch uhlaďte vařečkou.

03.

Jahody nakrájejte na menší kusy nebo na plátky. Rozprostřete je po těstě.

04.

V misce prsty promíchejte ovesné vločky, mandlové lupínky, cukr a máslo. Drobenkou posypejte jahody.

05.

Pečte koláč v troubě vyhřáté na 180 °C 50-55 minut. Krájejte až po vychladnutí.

Co se zbylými jahodami? Ozdobte jimi například kokosové tartaletky, připravte si jahodové tiramisu anebo zkuste zdravé tvarohové knedlíky.

Načítám