Hlavní obsah
4,1
(15)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Díky dírám v jemném korpusu provlhčí krém ze smetany a čokolády celý koláč. Jednoduchému krému se říká ganache a budete na něj potřebovat opravdu jenom dvě suroviny. Na celý dvoubarevný koláč si ale připravte i další ingredience.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 25 × 30 cm
Na korpus budete potřebovat
  • 6 ks vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka soli
Na čokoládovou ganache
  • 260 ml 30% smetany ke šlehání
  • 300 g čokolády 70%
Na dokončení
  • 2 hrsti strouhaného kokosu
Článek

Ganache z čokolády a smetany je velmi univerzální: stačí zahřát smetanu téměř k bodu varu, přidat nalámanou čokoládu (nebo čokoládové pecky), chvíli počkat a až čokoláda trochu povolí, vymíchat dohladka. Podle poměru dvou základních surovin pak můžete čokoládovou polevu použít jako tekutější čokoládovou omáčku, hustější polevu, nebo dokonce krém. Základní poměr na polevu je smetana a čokoláda 1 : 1, na hustější krém budete potřebovat dva díly čokolády. Pusťme se ale do celého koláče.

Postup

01.

Hlubší pekáček vyložte papírem na pečení, troubu předehřejte na 180 °C a oddělte žloutky od bílků.

02.

K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte pevný sníh. Ke žloutkům vsypejte cukr a také je vyšlehejte do světlé a nadýchané hmoty. Postupně k nim zašlehejte i olej a mléko.

03.

Prosejte mouku s práškem do pečiva a přidejte nastrouhanou citronovou kůru. Třetinu mouky vmíchejte ke žloutkům, přidejte třetinu sněhu z bílků a takhle postupně ještě nadvakrát zapracujte zbytek surovin. Těsto vlijte do pekáčku a pečte asi 20-25 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá.

04.

Upečený korpus nechte chvíli zchladnout a poté do něj udělejte v pravidelných rozestupech (asi 3 cm od sebe) díry. Můžete použít vařečku, nejlíp se vám ale bude pracovat s malou kovovou formičkou na trubičky (vařečkou těsto zatlačíte, formičkou kousky těsta vykrojíte a vyjmete). Těsto nemusíte proděravit skrz, stačí, když díry vedou do poloviny či třetiny korpusu. Děravý korpus nechte zchladnout a zatím si připravte čokoládový krém.

05.

Na krém přiveďte v rendlíku smetanu téměř k varu. Odstavte a vmíchejte na kostičky nalámanou čokoládu. Nechte ji chvíli povolit a poté vymíchejte dohladka. Hotovou ganache nechte v pokojové teplotě zchladnout a nakonec ji nalijte na vychladnutý korpus, hezky rozetřete a posypejte strouhaným kokosem. Hotový koláč nechte vychladit v lednici.

Tip: Nezapomeňte, kde jste do korpusu vyhloubili díry. Vychlazený dezert pak krájejte přes ně, na řezu vypadá opravdu lákavě.

Máte rádi čokoládové moučníky? Dokonale vláčná čokoládová buchta bude hotová za půl hodiny, čokoládová roláda důstojně ozdobí i sváteční stůl a opravdové čokoholiky potěší hutný čokoládový koláč.

Načítám